Now Reading:
PO PRVI PUT Učenici OŠ Vladimir Nazor Budinščina sudjelovali na međunarodnoj mobilnosti u Turskoj – ostavili su odličan dojam i mnogo toga naučili!
Full Article 2 minutes read

PO PRVI PUT Učenici OŠ Vladimir Nazor Budinščina sudjelovali na međunarodnoj mobilnosti u Turskoj – ostavili su odličan dojam i mnogo toga naučili!

Krajem svibnja ove godine, učenici Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina, Viktorija Topolovec, Luka Marković i Tihana Ričko, zajedno su sa svojim učiteljicama Anom Bahat i Nikolinom Goričan otputovali na mobilnost u tursku Ankaru.

Mobilnost je provedena u sklopu Erasmus+ projekta I.N.S.P.I.R.E., koji se bavi globalnim ciljevima koji potiču održivi razvoj, a ovo je prvi put da su učenici ove škole sudjelovali u međunarodnoj mobilnosti.

Susreli su se s partnerima iz Slovačke, Poljske i Turske, a tijekom mobilnosti, učenike je ugostila škola Kuyubaşı Şehit Oğuzhan Duyar Ortaokulu iz Ankare. Učenici su tijekom tri dana učili o održivom razvoju, ali i o kulturi i običajima partnerskih država. Sve su partnere oduševili ponajprije visokom razinom engleskog jezika, ali isto tako i prezentacijom o Hrvatskoj te igrokazom o održivom razvoju koje su pripremili za taj susret.

U sklopu mobilnosti i u duhu održivog razvoja, učenici su posjetili Muzej nematerijalne kulturne baštine, gdje su dobili priliku vlastoručno otisnuti željeni oblik na platnenu vrećicu. Također, izrađivali su unikatne dekoracije za svoje domove, koristeći daske za rezanje. Daske su prvo obojili, a zatim na njih lijepili slike tipičnih turskih motiva.

Učenici su imali priliku i naučiti nešto novo o biljnim i životinjskim endemskim vrstama, kao što su mačka turska Angora, angorski zec i angorska koza, a posljednjeg dana aktivnosti, uređivali su vrt škole domaćina sadnjom cvijeća.

Ono što je domaćine posebno dirnulo je činjenica da su tijekom te mobilnosti predali novac prikupljen tijekom akcije u travnju u kojoj su skupljali za žrtve potresa u Turskoj. Naime, u sklopu Uskršnjeg sajma održanog 5. travnja, učenici sudionici projekta prodavali su posude za uredski materijal koje su sami izrađivali od starih limenki, sukulente te ukrase i dekoracije za dom izrađene od drveta.

Uoči putovanja u Tursku, učenici su sudjelovali u zajedničkoj akciji čišćenja javne površine – travnjaka i okoliša oko ribnjaka u Budinščini. S istim ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju, ovaj projekt nastavlja se i sljedeće školske godine, kada će ova škola ugostiti partnere iz Turske, Slovačke i Poljske.

sjever.hr
04.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.