Now Reading:
Vozači, jeste li znali da vas policija može kazniti i zbog otvorenih prozora, pretrpavanja gepeka i blicanja? Evo kolike su kazne!
Full Article 2 minutes read

Vozači, jeste li znali da vas policija može kazniti i zbog otvorenih prozora, pretrpavanja gepeka i blicanja? Evo kolike su kazne!

Četiri najčešće pogreške koje dovode do tragedija u prometu su prebrza vožnja, alkohol, nevezanje pojasa i mobiteliranje i tu su, razumljivo, najčešće kazne, no kažnjive su i neke druge stvari na koje možda niste pomislili.

Za telefoniranje i nekorištenje pojasa platit ćete 130 eura, kao i za za prekoračenje brzine u naselju od 20 30 km/h. Za prekoračenje van naselja od 10-30 km/h kazna je 60 eura, a od 30-50 km/h je 260 eura, piše portal 24sata.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje ukupno 310 zakona prema kojima vas policija može kazniti, a među njima su i oni malo manje poznati. Recimo, ako natrpate gepek raznim stvarima za more, a neke od njih vise i zaklanjaju registraciju – kazna je od 130 – 260 eura. Djeca niža od 150 cm moraju biti u sjedalicama, kazna za to je 130 eura.

Ako vozite i pijete lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti i sposobnost upravljanja vozilom, platit ćete 130 eura, mogu vam oduzeti i dozvolu pa čak možete završiti i u zatvoru. I pospanost je često uzrok nesreća, pa ako vas policija uhvati pospane za volanom, može vas kazniti sa 130 do 260 eura.

Slalom vožnja van autoceste kažnjava se sa 130 eura, a na autocesti – duplo! A 260 eura je i kazna za blicanje ili ne pridržavanje sigurnosnog razmaka. Za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti kazna je od 1320 do 2.650 eura ili 60 dana zatvora, pišu 24sata.

Ako možda niste znali, policija vas može kazniti i ako ne zatvorite prozore na autu. Naime, prema Zakonu, vozač prije nego napusti vozilo mora poduzeti sve mjere da spriječi da automobil sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu, a to uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora.
Kazna za to je 30 eura.

Nećete proći nekažnjeno ni za bacanje sitnog otpada iz auta. Naime, kazna za to je 130 eura.

sjever.hr/24sata.hr
03.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.