Now Reading:
Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda i u Međimurskoj županiji – pregledana prva četiri pacijenta!
Full Article 5 minutes read

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda i u Međimurskoj županiji – pregledana prva četiri pacijenta!

Nakon Osječko – baranjske i Sisačko – moslavačke županije, početak posebne reformske mjere Pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda obilježen je u četvrtak i u Međimurskoj županiji, točnije u Domu zdravlja Čakovec. Kao što je prethodno predstavljeno javnosti, riječ je o pilot projektu koji se odvija unutar javnog zdravstvenog sustava i u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja te će obuhvatiti pet županija – Osječko-baranjsku, Sisačko-moslavačku, Međimursku, a slijede Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija.

Događanju je prisustvovao ministar zdravstva Vili Beroš koji je tom prilikom istaknuo kako je današnjim pregledanim građanima obilježen početak projekta i u Međimurskoj županiji, čime se nastavlja uspješan niz posebne reformske mjere u području prevencije.

– Kao što znate, mi smo ovim Pilot projektom predvidjeli poslati na pregled oko tisuću naših sugrađana, oko 200 u svakoj od pet županija i to je otprilike 4 posto od onih građana koji se u tih pet županija nisu u zadnje dvije godine odazvali. Odabrali smo dob iznad 40 godina, jer je to ono vrijeme kada se počinju razvijati prvi simptomi mnogih kroničnih, nezaraznih bolesti – rekao je ministar Beroš dodavši kako se mnoge druge bolesti, uključujući i onkološke, ako se prepoznaju na vrijeme, mogu u potpunosti izliječiti.

– To je naš zadatak, to je naša obaveza i stoga ću zahvaliti poglavito županu koji je s nama tu. Dakle, iznimno bitno je da zdravstvena administracija prepoznaje ovu važnost, jer to radimo za vas, a vi ste naši građani koji ste nas izabrali da brinemo o vašem zdravlju – poručio je Beroš te napomenuo kako u Međimurskoj županiji svjedočimo i ranije postojećim i razvijenijim preventivnim pregledima u djelokrugu aktivnosti Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Pojasnio je ministar i kako je već sada, prema prvim izvješćima, zabilježen velik broj sugrađana koji se odazivaju na ovaj preventivni zdravstveni pregled, a kojima je zabilježen bilo visok tlak, bilo poremećaj lokomotornog sustava, bilo određene nepravilnosti u ponašanju ili prehrani koji vodi do prekomjerne tjelesne težine, a isto tako mnogi su upućeni na dodatne dijagnostičke i specijalističke pretrage.

Ukupno su se u Pilot – projekt do sada odazvala 72 tima obiteljske medicine, od toga 10 timova iz različitih dijelova Međimurske županije. Preventivni zdravstveni pregledi u Međimurskoj županiji provodit će se na način da se prvi dio pregleda obavlja na punktu u okviru Doma zdravlja, na kojem će raditi medicinske sestre i tehničari odnosno prvostupnici sestrinstva. Drugi dio pregleda je u ordinaciji liječnika opće medicine. Unutar Međimurske županije bit će tri punkta, u Čakovcu, Prelogu i Kotoribi.

Na početak preventivnih zdravstvenih pregleda u Međimurskoj županiji pozvani su i odazvala su se 4 sugrađana, koji su svojim pozitivnim i pohvalnim primjerom pokazali aktivnu brigu za vlastito zdravlje.

Međimurski župan Matija Posavec tom je prilikom naglasio kako projekt koji može spasiti jedan ljudski život opravdava svaku lipu i cent uložen u taj sustav.

– Davnih smo dana prepoznali važnost preventive i danas imamo preventivne programe Zavoda za javno zdravstvo koji su jedinstveni i među najboljima u državi. Isto tako, Međimurska županija prema postotku odaziva na pregled koje provodi Županijska bolnica Čakovec u samom je vrhu. Mi danas imamo jedan kvalitetno razvijen sustav primarne zdravstvene zaštite gdje smo pa čak i onda kada se malo govorilo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, shvatili važnost koliko je dobro imati jednu razvijenu mrežu – rekao je župan te dodao kako danas u mreži imaju 55 timova.

– Imamo i danas izazove, ali nemamo nekih velikih problema s kojima se suočavaju možda neke druge županije – rekao je Posavec.

Dodao je kako su pri završetku izgradnje velikog Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu te kako su posjet ministra iskoristili kako bi ga upoznali sa svim projektima koji se trenutno rade u zdravstvenom sustavu Međimurske županije. Pritom je istaknuo kako u proteklih 10 godina nije bilo nikad više ulaganja te se osvrnuo na obilježavanje 10 godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

– Mi smo stotine milijuna kuna uložili u bolji zdravstveni sustav i slažem se da je razvoj jedne sredine, razvoj jedne regije i razvoj zajednice jak onoliko koliko je jaka kvaliteta zdravstvene zaštite – rekao je župan napomenuvši kako se za nekoliko dana otvara veliko ulaganje u energetski sustav četiri zgrade Županijske bolnice u Čakovcu.

Ujedno je pri kraju i rekonstrukcija Zavoda za hitnu medicinu te se protekle godine obnovio Odjel abdominalne kirurgije, Odjel pedijatrije. Tu je i potpisivanje ugovora za obnovu Odjela neurologije, naručena je projektna dokumentacija za kvalitetan sustav palijativne medicine, kao i projektna dokumentacija za patološko-histološko-citološke laboratorije na jednom mjestu. Potreban je novi CT uređaj i prijavljen je projekt klimatskih promjena gdje će se urediti kompletna hortikultura kod bolnice.

– Tražimo podršku da nam se projekti ne zaustavljaju, upravo suprotno, da nam se da jedna snažna podrška jer smatramo da mi koji živimo ovdje i razumijemo potrebe lokalnog stanovništva, možemo po našoj strategiji i viziji razvijati taj zdravstveni sustav onako kako mislimo da je najbolje – poručio je Posavec.

Ravnateljica Doma zdravlja, Vlatka Pleh kazala je pak kako će projekt u Međimurju provoditi 10 timova i kako će u sljedeća tri mjeseca biti pregledano 200-tinjak osoba koje su odabrane slučajnim odabirom, a koji već dulje vrijeme nisu registrirani da su bili na pregledu.

jmiklauzic/ www.sjever.hr
29.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.