Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija postala je sigurno mjesto za žene – Petek: Cilj nam je stvoriti zajednicu u kojoj će obiteljsko nasilje postati nulta kategorija!
Full Article 2 minutes read

Krapinsko – zagorska županija postala je sigurno mjesto za žene – Petek: Cilj nam je stvoriti zajednicu u kojoj će obiteljsko nasilje postati nulta kategorija!

Odlukom Županijske skupštine KZŽ na sjednici održanoj u srijedu Krapinsko – zagorska županija postala je sigurno mjesto za žene.

Naime, kako je pojasnila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, grupa europskih socijalista u Europskom odboru regija pokrenula je inicijativu da se općine, gradovi i regije u Europi proglase sigurnim mjestom za žene.

– Time se obvezuju na niz aktivnosti i na niz različitih potpora koje se daju žrtvama obiteljskog nasilja. Naravno, uglavnom su to žene. U Republici Hrvatskoj svake godine od 10 do 20 žena bude ubijeno i uglavnom su u velikoj većini ubojice bliske osobe, partneri ili osobe iz obiteljskog okruženja. Posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj je ubijeno oko 400 žena i zaista imamo neslavan položaj u Europi, gdje smo treći po femicidu – rekla je Petek te dodala kako je upravo iz tog razloga Krapinsko – zagorska županija spremno prihvatila ovu inicijativu.

– Mi u Županiji zaista dugi niz godina provodimo različite aktivnosti koje su namijenjene ženama i žrtvama obiteljskog nasilja, a prije svega usmjerene su na savjetovanje, na SOS telefone, a od 2021. godine imamo i sklonište odnosno sigurnu kuću. Naime, izuzetno je važno provoditi niz preventivnih aktivnosti, osvješćivati, educirati i informirati cijelu zajednicu o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji – rekla je Petek.

Kroz ovu odluku Županijske skupštine, Županija se obvezuje da će nastaviti pružati podršku još jače i bolje, i to prije svega kroz osiguravanje vrlo jasne podrške ženama i žrtvama obiteljskog nasilja te kroz educiranje svih onih koji su u lancu pružanja podrške i procesuiranja obiteljskog nasilja.

– Ono što je izuzetno važno su preventivni programi u našim odgojno obrazovnim institucijama jer djecu i mlade moramo odgajati, informirati i educirati o tome kako djelovati u svojoj zajednici, kako djelovati u svojoj obitelji, kako rasti, razvijati se, ne tolerirati nasilje i stvarati zajednicu u kojoj će obiteljsko nasilje postati nulta kategorija – poručila je Petek.

jmiklauzic/www.sjever.hr
28.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.