Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija postala je sigurno mjesto za žene – Petek: Cilj nam je stvoriti zajednicu u kojoj će obiteljsko nasilje postati nulta kategorija!
Full Article 2 minutes read

Krapinsko – zagorska županija postala je sigurno mjesto za žene – Petek: Cilj nam je stvoriti zajednicu u kojoj će obiteljsko nasilje postati nulta kategorija!

Odlukom Županijske skupštine KZŽ na sjednici održanoj u srijedu Krapinsko – zagorska županija postala je sigurno mjesto za žene.

Naime, kako je pojasnila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, grupa europskih socijalista u Europskom odboru regija pokrenula je inicijativu da se općine, gradovi i regije u Europi proglase sigurnim mjestom za žene.

– Time se obvezuju na niz aktivnosti i na niz različitih potpora koje se daju žrtvama obiteljskog nasilja. Naravno, uglavnom su to žene. U Republici Hrvatskoj svake godine od 10 do 20 žena bude ubijeno i uglavnom su u velikoj većini ubojice bliske osobe, partneri ili osobe iz obiteljskog okruženja. Posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj je ubijeno oko 400 žena i zaista imamo neslavan položaj u Europi, gdje smo treći po femicidu – rekla je Petek te dodala kako je upravo iz tog razloga Krapinsko – zagorska županija spremno prihvatila ovu inicijativu.

– Mi u Županiji zaista dugi niz godina provodimo različite aktivnosti koje su namijenjene ženama i žrtvama obiteljskog nasilja, a prije svega usmjerene su na savjetovanje, na SOS telefone, a od 2021. godine imamo i sklonište odnosno sigurnu kuću. Naime, izuzetno je važno provoditi niz preventivnih aktivnosti, osvješćivati, educirati i informirati cijelu zajednicu o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji – rekla je Petek.

Kroz ovu odluku Županijske skupštine, Županija se obvezuje da će nastaviti pružati podršku još jače i bolje, i to prije svega kroz osiguravanje vrlo jasne podrške ženama i žrtvama obiteljskog nasilja te kroz educiranje svih onih koji su u lancu pružanja podrške i procesuiranja obiteljskog nasilja.

– Ono što je izuzetno važno su preventivni programi u našim odgojno obrazovnim institucijama jer djecu i mlade moramo odgajati, informirati i educirati o tome kako djelovati u svojoj zajednici, kako djelovati u svojoj obitelji, kako rasti, razvijati se, ne tolerirati nasilje i stvarati zajednicu u kojoj će obiteljsko nasilje postati nulta kategorija – poručila je Petek.

jmiklauzic/www.sjever.hr
28.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.