Now Reading:
Izravan potomak Ljudevita Gaja, Marko Gaj, posjetio Krapinu
Full Article 4 minutes read

Izravan potomak Ljudevita Gaja, Marko Gaj, posjetio Krapinu

Marko Gaj, potomak jedne od najznačajnijih osoba iz povijesti Krapine Ljudevita Gaja, boravio je u utorak u Krapini te na primanju kod gradonačelnika Zorana Gregurovića. Govoreći o bogatoj povijesti Krapine Gregurović je naglasio da je uvijek iznimna prilika i čast ugostiti potomke poznatih Krapinčana, kao što je to bio slučaj kada je prije nekoliko godina prapraunuka Vilibalda Sluge stigla iz Argentine u Krapinu. Jednako je tako i sada bila čast organizirati primanje i razmijeniti par riječi i informacija sa potomkom Ljudevita Gaja Markom Gajem.

-Djela i život Ljudevita Gaja, bez kojeg je nezamisliva povijest Krapine, koju svi dobro znamo ali uvijek se pojavi nešto i saznamo neke nove informacije – kazao je gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, koji je zahvalio Marku na dolasku i prilici da se čuje nešto novo o osobi koja je značajan dio krapinske povijesti.


-Danas smo jako puno toga novog saznali. Mislim da će za sve građane Krapine biti zanimljivo da postoji izravan potomak Ljudevita Gaja koji je obilježio povijest Krapine. Tko god je proučavao krapinsku povijest zna koliko je ta obitelj ostavila traga u našoj krapinskoj bogatoj povijesti. Ove godine kada obilježavamo 830. rođendan Grada, odnosno od prvog pisanog imena grada Krapine, naći potomka jedne takve obitelji uistinu je velika stvar – kazao je gradonačelnik koji je siguran da ovo neće biti posljednji susret i da će takvih prilika biti još. A novih informacija zaista je bilo mnogo.


Moj predak je prvi ljekarnik Ivan Gaj i ja potičem izravno od njega. Iza njega je njegov sin Ivan Antun Gaj, također ljekarnik. On je imao Gustava Gaja nakon kojeg je moj prapradjed, poznati spiritist koji je živio u Jaski. Čak je i Gustav Gaj prvi došao u Jasku. On je imao mog pradjeda Gustava Gaja a Gustav Gaj je imao mog djeda koji se zvao Ljudevit Gaj. Ljudevit Gaj mog oca Ivana Gaja. Sva su imena jako poznata. I ja sam prvi Gaj koji se zove Marko. Ime Gustav ili Ljudevit je u tom trenutku jednostavno bilo arhaično za 1986. kada sam se rodio u Beogradu. To je kratka crta. Bitno je naglasiti od kojeg Gaja potječem. Ljudevit Gaj preporoditelj je najmlađe dijete i mlađi je od mog direktnog potomka. Kao što vidite to ime se vrtjelo – pojasnio je složeno rodovsko stablo Marko Gaj te je rekao više o Ivanu Gaju koji je bio prvi ljekarnik te od svojih sredstava osnovao bolnicu.


-On je osnovao bolnicu od svojih sredstava, što piše i u dokumentima i što mi je izrazito drago. Uputiti ću se u crkvu svete Katarine, u franjevački samostan, jer je tamo u kripti njegov lijes i osobno mi je važno da tamo otići – kazao je Marko dodajući da je svatko od njegovih predaka iza sebe ostavio neki trag. Inače, Marko Gaj.



A jedna od osoba zaslužnih što je potomak Ljudevita Gaja stigao u Krapinu je ravnateljica Gradske knjižnice Krapin, Maja Vukina Bogović, koja je opisala kako je uopće došlo do kontakta preko gospodina Ostojića. Kazala je kako je bila jako zainteresirana za činjenicu da postoji izravan potomak i prilika da se Marka dovede u Krapinu nije se smjela propustiti

-Meni je to odmah bilo nešto prekrasno i krenula sam u istraživanje. U razgovoru s gradonačelnikom zaključili smo da Marka Gaja treba dovesti u Krapinu – kazala je Vukina Bogović zaključujući da je ovo bila odlična prilika da se Krapina upozna s izravnim potomkom Ljudevita Gaja ali i da Marko Gaj upozna Krapinu.

s.kalajdzija/sjever.hr Foto: svejer.hr
27.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.