Now Reading:
Župan Koren na svečanom otvorenju 55. Picokijade – spektakularni prikaz Legende o Picokima oduševio brojne posjetitelje
Full Article 2 minutes read

Župan Koren na svečanom otvorenju 55. Picokijade – spektakularni prikaz Legende o Picokima oduševio brojne posjetitelje

U Đurđevcu, pod zidinama Staroga grada, jučer je održan središnji događaj 55. povijesno – turističke manifestacije Picokijade – scenski spektakl Legenda o Picokima.

Ovu top hrvatsku manifestaciju svojim su dolaskom podržali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, glasnogovornik Vlade Marko Milić, saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, koprivničko – križevački župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak te brojni župani, gradonačelnici i načelnici općina.

Neposredno prije prikaza Legende, u prostorima đurđevačke Gradske uprave održan je sastanak s predsjednikom Vlade RH Plenkovićem i suradnicima, kojemu su prisustvovali župan Koren, saborski zastupnik Darko Sobota, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Nakon sastanka krenulo se u svečanu povorku do utvrde Stari grad, u kojoj su, između ostalih, sudjelovali i predsjednik Vlade RH Plenković sa suradnicima, kao i župan sa suradnicima.

Legenda o Picokima ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća kada je osmanska prijetnja ugrozila miroljubivi podravski kraj, a ove je godine u prikazu sudjelovalo rekordnih 400 sudionika, pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića. Kao i svake godine, uz brojne druge sponzore, manifestaciju je financijski podržala i županijska Turistička zajednica, a pokrovitelj je i Vlada RH.

Legendu o Picokima svečano je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković

– Ovdje još jednom baštinimo našu povijest, tradiciju, našu kulturu, ali prije svega entuzijazam svih vas koji ulažete svoje vrijeme, dobru volju i znanje kako biste evocirali povijesnu bitku i osvrnuli se na otpornost i agilnost vaših predaka u borbi protiv Osmanlija. Čestitam na očuvanju sjajne tradicije. Vjerujem da ćemo svi zajedno nastaviti ulagati ovdje u Podravinu, u Županiju i Đurđevac – rekao je Plenković.

www.sjever.hr
25.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.