Now Reading:
STEM edukacijski kompleti s dronovima za sve škole u Varaždinskoj županiji
Full Article 2 minutes read

STEM edukacijski kompleti s dronovima za sve škole u Varaždinskoj županiji

Župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek uručili su STEM komplete s dronovima ravnateljima osnovnih i srednjih škola jučer u Županijskoj palači.

Iz proračuna je za njih izdvojeno 35.800 eura, a svaki od njih osim dronova sadržavaju licence za simulator, video-naočale za upravljanje i ostalu opremu. Po jedan STEM edukacijski komplet dobila je svaka osnovna i srednja škola.

– Ovime smo napravili novi iskorak koji će omogućiti praćenje svjetskih trendova u obrazovanju u području STEM-a, ali i biti na korist društvu u cjelini. Svaka naša škola sada ima komplet zahvaljujući kojem će zainteresirani učenici imati priliku educirati se o korištenju dronova te sami promišljati o tome na koji način ih primijeniti u kraju u kojem žive. Dronovi se danas primjenjuju u gotovo svim sferama života, primjerice, kod regulacije prometa, u poljoprivredi ili u slučaju prirodnih nepogoda – istaknuo je župan Stričak.

Nadodao je i da je svako ulaganje u obrazovni sustav iznimno važno te pri tome spomenuo da su ove godine učenici s područja Varaždinske županije ukupno osvojili 16 oskara znanja.

– Cilj je razviti edukacijske STEM programe temeljene na najnovijim industrijskim standardima za osnovne i srednje škole, kao i za Centre izvrsnosti Varaždinske županije. Posebno je važno što se sva nabavljena oprema proizvodi u Hrvatskoj, a video-naočale i 20-ak komponenata koje su glavne sastavnice dronova nose oznaku „made in Croatia“ – nadovezao se dr. sc. Huđek.

Za okupljene ravnatelje je tvrtka Orqua iz Osijeka održala prezentaciju korištenja spomenute opreme.

sjever.hr

20. 06. 2023.

Input your search keywords and press Enter.