Now Reading:
Nezaposlenost na području KZŽ u padu – Kolar: Puno radimo na razvoju infrastrukture, dodatnih sadržaja te stvaranju uvjeta za nova zapošljavanja”
Full Article 5 minutes read

Nezaposlenost na području KZŽ u padu – Kolar: Puno radimo na razvoju infrastrukture, dodatnih sadržaja te stvaranju uvjeta za nova zapošljavanja”

Na kraju svibnja u Krapinsko – zagorskoj županiji bile su 1.722 nezaposlene osobe, što je gotovo pet posto manje nego u travnju te 10,4 manje nego u svibnju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da i zaposlenost raste. Županija je i jedan od najvećih izvoznika, a analiza portala Župan.hr pokazala je da je KZŽ među vodećima po potporama obrtnicima i poljoprivrednicima.

Kako pokazuju podaci HZZ -a, od ukupnog broja nezaposlenih u svibnju 2023. godine udio žena je 53,3%. Broj nezaposlenih žena smanjen je za 16,2%, a muškaraca za 2,8% na godišnjoj razini. Krajem svibnja 2023. godine najviše evidentiranih nezaposlenih bilo je u dobi od 50 do 54 godine, njih 318 (18,5%).

Osobe sa završenom srednjom školom za trogodišnja zanimanja, KV i VKV zanimanja najbrojnije su na evidenciji Zavoda (601 ili 34,9%), a najmanje je nezaposlenih osoba sa završenom gimnazijom (39 ili 2,3%), iako je kod njih najizraženiji trend rasta.

Prema podacima FINA-e na kraju prošle godine u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo je 2.745 poduzetnika koji su zapošljavali 27.719 zaposlenih i po kojem su broju 10 u zemlji, po prosječnoj neto plaći od 6.306 kuna bili su deveti, deseti po prihodima od 18,3 milijarde kuna te 11. po visini neto dobiti od 1,3 milijarde kuna. Prema podacima DZS-a Županija je bila u top pet po vrijednosti izvoza u 2022. godini. Podaci DZS-a pokazuju i da je na kraju ovogodišnjeg ožujka u Županiji bilo 2.540 aktivnih trgovačkih društava te 2.545 obrta i slobodnih zanimanja.

Puno radimo na razvoju infrastrukture, dodatnih sadržaja, sustava te stvaranju uvjeta za novo zapošljavanje, radimo i koheziju između javnog i privatnog sektora. Zbog toga i ŠIZ – Škola i zajednica, koji smo uveli u srednje škole za druge i treće razrede kao izborni predmet te program “Kreiraj svoju budućnost”, poticaj su i poruka da bez mladih ljudi, njihove energije i neopterećenosti prošlošću, nema razvoja naše županije i čitave Republike Hrvatske. Pokrivenost izvoza uvozom u Županiji je 180 posto, a ulazak u Schengen i eurozonu otvorio je dodatan prostor za još bolje rezultate. Uvjeren sam da će taj rezultat krajem 2023. godine biti barem za 20-ak posto veći. S druge strane, svi se mi suočavamo s istim izazovima koji se tiču nedostatka radne snage. I dok su prije poslodavci govorili o nedostatku kvalitetne radne snage, danas govorimo o nedostatku bilo kakve radne snage. Svi zajedno susrećemo se s izazovom stranih radnika na našem području, ali ključno za dolazak investicija je sinergija između nas kao institucije i usluga koje pružamo potencijalnim investitorima – poručio je nedavno župan Željko Kolar.

Inače, prema podacima HZZ-a u pet ovogodišnjih mjeseci predano je 1.613 zahtjeva stranih radnika, a do sada odobreno 1.400.

Nizom mjera u poslovanju gospodarstvu i poljoprivrednicima pomaže Županija. Naša nedavna analiza pokazala je da je KZŽ vodeća po izdvojenim sredstvima za potpore obrtnicima u 2021. godini, kada je izdvojila 31,57 kuna po stanovniku, odnosno 0,39 posto sredstava iz konsolidiranog proračuna.

U 2021. iz proračuna je izdvojila 0,22 posto za subvencije poljoprivrednicima, 449,8 tisuća kuna više nego godinu prije, odnosno 26,47 posto više, što ju je svrstalo u top pet županija, pokazala je naša druga analiza. U 2023. godini Županija ima 11 mjera ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 349.500 eura.

Nedavno je objavljen ovogodišnji javni natječaj za dodjelu potpora obrtnicima za sudjelovanje na gospodarskim sajmovima/manifestacijama u zemlji i inozemstvu, a u proračunu je osiguran iznos od 26,5 tisuća eura. Iznos pojedinačne potpore može biti do najviše 2.000 eura.

Krapinsko-zagorska županija je kroz Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu u 2022. godini u gospodarstvo uložila 7,2 milijuna kuna. Među aktivnostima bilo je sufinanciranje kamata poduzetnicima, potpore tradicijskim obrtima, donacije Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, potpore proizvođačima zagorskih mlinaca. U ovoj godini sredstva su povećana te iznose 1,1 milijun eura.

Obrtničkoj komori dodijeljeno je ove godine 13.300 eura i to za sufinanciranje troškova promocije i edukacije članova Komore, organiziranje stručnih seminara i konferencija, troškove promocije i posjeta obrtnika Krapinsko-zagorske županije na domaćim i inozemnim sajmovima i poslovnim susretima i delegacijama te za izradu promidžbenih materijala.

Od 2017. do 2022. godine Županija je izdvojila 204,3 tisuće eura za financiranje aktivnosti Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, uz dodatan iznos od 125.228 eura za potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima. Lani je za potpore tradicijskim i obrtničkim obrtima primilo 19 korisnika u ukupnom iznosu od 26,3 tisuće eura. Ove je godine u proračunu za tradicionalne obrte planiran iznos od 26,5 tisuća eura.

Nadalje, kako stoji u prijedlogu proračuna, 577,5 tisuća eura planirano je ove godine za subvencije kamata poduzetnicima, kao i 40.000 za proizvođače zagorskih mlinaca

Nedavno su poljoprivrednicima uručeni ugovori za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanje na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na području Županije u 2023. godini. Sredstva za tu namjenu povećana su sa 60 na 81 tisuću eura.

Za potporu za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje uručeni su ugovori ukupne vrijednosti 33,2 tisuće eura.

www.sjever.hr
20.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.