Now Reading:
Grad Lepoglava dodijelio bespovratne potpore u poljoprivredi: 17 poljoprivrednika dobilo sredstva za ulaganje
Full Article 3 minutes read

Grad Lepoglava dodijelio bespovratne potpore u poljoprivredi: 17 poljoprivrednika dobilo sredstva za ulaganje

U prostorijama čitaonice Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, u ponedjeljak, 19. lipnja 2023., održano je potpisivanje ugovora za dodjelu potpora u poljoprivredi za 2023. godinu.  

Grad Lepoglava već dugi niz godina pruža podršku poljoprivrednicima putem bespovratnih sredstava dodijeljenih putem natječaja. Ove godine primili su iznimno velik broj prijava i izdvojili 15 tisuća eura kako bi mogli dodijeliti do 2 tisuće eura bespovratnih sredstava svakom poljoprivredniku kao maksimalni iznos. 

Uvjet je da poljoprivrednik ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) ulože barem isti iznos vlastitih sredstava u poljoprivredu. Ove godine zaprimili su više od 30 prijava i današnjim danom dodijelili su potpore za 17 poljoprivrednika s područja Grada Lepoglave

Prihvatljive aktivnosti za dodjelu potpora obuhvaćaju ulaganje u objekte, kupnju strojeva i promidžbu OPG-ova.  

Svečanim potpisivanjem ugovora nazočio je gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić objasnivši kako su poljoprivrednici, tijekom razgovora, istaknuli da bi bespovratna sredstva, koja će im Grad dodijeliti za ulaganje u poljoprivredu, bila izuzetno korisna i da bi ih maksimalno iskoristili kako bi podigli potencijal poljoprivrede na višu razinu. Budući da je područje brdsko-planinsko i ruralno, ostvarivanje punog potencijala u poljoprivredi izazovno je u usporedbi s drugim krajevima. 

– Prije svega radi se o malim česticama koje su teško obradive, ali tu su vrijedni i marljivi ljudi i onim sredstvima koja im Grad Lepoglava daje pomažu da ukupni taj potencijal, prije svega svojih OPG-ova, stave na veću razinu. To nije samo ulaganje u razvoj poljoprivrede, to je i razvoj turizma i gospodarstva, naravno ako se u tom kontekstu i dodatno poveća broj zapošljavanja to je onda korist i za cijeli naš grad – istaknuo je gradonačelnik.  

Dodao je i kako Grad Lepoglava osigurava i druge potpore poljoprivrednicima kao što je potpuno pokrivanje cijena osjemenjivanja krava i krmača kao i potpore za štete nastale na poljoprivrednim površinama zbog djelovanja životinja.  

-Zaštita usjeva na ovakav način obostrani je interes, kako poljoprivrednika tako i Grada, da ne moramo ulagati neka veća sredstva u samo pokrivanje te štete – zaključio je Škvarić.  

Davor Mađar, iz obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mađar koje se bavi proizvodnjom alkohola, destilata i kupinovog vina, iznio je kako su registrirali novu djelatnost, rasadničarstvo te se kratko osvrnuo na dodijeljenu potporu: 

-Napravili smo staklenik/rasadnik i sufinanciranje od Grada nam puno znači. Sredstva su već uložena, investicija je završena i u funkciji te se sufinancira do 50 posto – rekao je Mađar.  

O očekivanjima i prognozama za ovu godinu, Mađar je izjavio kako je za sada sasvim dobro:  

-Bilo je nešto štete od poplave, međutim voćnjaci su izvanredno rodni. Očekujemo prihode i od nove djelatnosti i mi smo u ekspanziji što je sasvim dobro.  

M.Š./sjever.hr Foto: sjever.hr
19.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.