Now Reading:
Varaždinci krenuli na put dug 300 kilometara! Tradicionalni spust splavima od Varaždina do Vukovara za poginule branitelje
Full Article 3 minutes read

Varaždinci krenuli na put dug 300 kilometara! Tradicionalni spust splavima od Varaždina do Vukovara za poginule branitelje

Članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica Varaždinske županije obilježavaju 32. godišnjicu odlaska zasebne postrojbe PU varaždinske u obranu grada heroja Vukovara i to tradicionalnim spustom rijekom Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara.

Podršku članovima Društva dala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula kako je cilj ovoga spusta na simboličan način povezati grad Varaždin i Grad Heroja, Grad Vukovar.

-Između njih postoje posebne veze, a to su neraskidive veze koje su nastale 1991. godine. Već 32 godine između branitelja iz područja Varaždinske županije i Vukovarsko-srijemske postoji jedan odnos dubokog poštovanja i međusobnog uvažavanja, a posebno se prisjećaju 26 pripadnika Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske poginulih i nestalih u obrani Grada Vukovara – rekla je Zagorec te dodala da spust i ove godine ima svoju ekološku komponentu:

-Sudionici spusta uzimat će uzorke vode kako bi se, u suradnji sa Sveučilištem Sjever i s našom Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, ispitala kvaliteta vode – kazala je Zagorec i zaželjela svim sudionicima spusta sretno putovanje.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar također je istaknula ekološku komponentu spusta.

-Tijekom spusta provodit će se istraživanje vode rijeke Drave, odnosno kvaliteta vode rijeke Drave, a ove su godine u fokusu teški metali. Sam spust provodi se unutar višestruko zaštićenog područja regionalnog parka Mura – Drava i stoga nam znači za očuvanje brojnih europskih ugroženih vrsta i staništa. Svi sudionici spusta su i promotori prirodnih vrijednosti ovog područja koje je ujedno dio i velikog prekograničnog višedržavnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav – poručila je Kopjar.

Damir Makovec, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica Varaždinske županije objasnio je kako spust traje 7 dana te iznosi oko 300km.

-U svim mjestima stajanja se nalaze te stare ekipe, većinom braniteljska populacija. Sami cilj spusta je sjećanje na sve naše poginule pripadnike posebne jedinice Policijske uprave varaždinske koji su 11. rujna. 1991. upućeni na izvršenje zadatka obrane Grada Vukovara kojom prilikom smo imali velike gubitke. Završni susret je posebna emocija jer tamo su emocije uvijek podijeljene – ispričao je Makovec.

Spust se organizira u spomen na 21 poginulog i 5 nestalih pripadnike zasebne postrojbe, kao i na sve nestale i poginule hrvatske branitelje koji su svoje živote položili na Oltar domovine.

md/sjever.hr
16.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.