Now Reading:
Održana 115. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji: Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj na čijem području nema prireza 
Full Article 3 minutes read

Održana 115. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji: Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj na čijem području nema prireza 

U utorak, 13. lipnja 2023. godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 115. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća posvećena raspravi o poreznoj reformi i njenom utjecaju na gospodarstvo, kao i o stanju na tržištu rada u Međimurskoj županiji. 

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), Elvis Novak, otvorio je sjednicu iznoseći da je Vlada Republike Hrvatske predstavila novi krug porezne reforme. Prema tom planu, ukida se prirez jedinicama lokalne samouprave od 1.1.2024. godine. Međutim, općine i gradovi imat će mogućnost samostalno povećati iznos poreza na dohodak kako bi nadoknadili prihode od prireza.  

-Ovom reformom povećat će se minimalna plaća što je pohvalno, no značajnih promjena neće biti – istaknuo je Novak.  

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, govorio je o prijedlogu nove porezne reforme, ističući da je Međimurje jedina županija u Hrvatskoj u kojoj niti jedna općina niti grad ne primjenjuju prirez. To znači da je već postignuto maksimalno porezno rasterećenje u dijelu koji je pod utjecajem lokalne samouprave. 

-Izvorni proračun i dalje koristimo za pomoć građanima kroz niz potpora učenicima i njihovim roditeljima, umirovljenicima, studentima i udrugama, a kapitalne projekte realiziramo uspješnim korištenjem europskih sredstava. Novim Zakonima predviđa se mogućnost općinama i gradovima da sami propišu visinu porezne stope poreza na dohodak, no smatram kako nema potrebe da se on poveća, te u tom smjeru ide i preporuka prema općinama i gradovima – rekao je župan. 

Dopredsjednik GSV-a, Ivan Senčar naglasio je da pozdravlja svaku vrstu rasterećenja poslodavaca, uz upozorenje da je ipak riječ o kozmetičkim mjerama. 

-Iznijeli smo niz prijedloga u ime Hrvatske udruge poslodavaca, no naša rješenja nisu prihvaćena – izjavio je Senčar.  

U raspravu se uključila Sanja Ostroški, članica GSV-a istaknuvši da izdvajanja iz osobnih dohodaka za zdravstvo nisu dobro iskorištena – odnosno neefikasno se upravlja tim sredstvima. 

Financija agencija – Fina, objavila je gospodarske podatke poslovanja za 2022. godinu koje govore da su Međimurski poduzetnici ostvarili bolje podatke nego godinu ranije.  

-U ukupnim podacima Međimurska županija je u sredini ljestvice, no treba uzeti u obzir da ovdje nema sjedišta velikih multinacionalnih tvrtki. Našu gospodarsku sliku čini 3748 vrijednih poduzetnika te je sredina ljestvice sjajan rezultat u kontekstu veličine županije, broja stanovnika, broja poduzetnika, broja radnih mjesta i veličine županije – kazao je župan Posavec

Izvješće o kretanjima na tržištu rada na području Međimurske županije dao je Nikola Hren, predstojnik Zavoda za zapošljavanje Čakovec, naglasivši kako su krajem svibnja 2023. godine u evidenciji bile 1.954 nezaposlene osobe, što je smanjenje nezaposlenosti u odnosu na travanj za 5,4 %. U svibnju je evidentiran iznimno visok broj zaposlenih – 43.041.  

-S obzirom da započinje angažman ljetnih sezonskih radnika, očekujemo daljnje smanjenje broja nezaposlenih u našoj županiji – zaključio je Hren.  

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr Foto: medjimurska-zupanija.hr
14.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.