Now Reading:
Općina Kumrovec dobila bivšu rezidenciju Tita u kojoj je boravio i Nixon
Full Article 3 minutes read

Općina Kumrovec dobila bivšu rezidenciju Tita u kojoj je boravio i Nixon

Općina Kumrovec velikim koracima ide prema jednoj od glavnih turističkih odredišta Krapinsko-zagorske županije, ali i sjeverne Hrvatske. Jedan od koraka u tom smjeru je i postignut dogovor, potpisan u petak, da Muzej Hrvatskog zagorja prenese osnivačka prava Vile Kumrovec na Općinu Kumrovec.

– Ovo je ponosni trenutak kada Općina Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom – rekao je kratko načelnik Općine Robert Šplajt te zahvalio Jurici Sabolu, ravnatelju Muzeja Hrvatskog zagorja i voditeljici Muzeja “Staro selo” Kumrovec, Aniti Paun Gadža, na odličnoj suradnji i zajedničkoj ideji da Općina Kumrovec preuzme Vilu Kumrovec, kako bi se moglo iz EU fondove i INTERREG program osigurati europska sredstava koja će se uložiti u revitalizaciju objekta.

-Ideja je krenula prije godinu dana i brzo se uspjela odraditi u suradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i državne imovine. Odličnu suradnju smo imali i sa Ministarstvom kulture gdje se ministrica odmah složila s tom idejom. Prvenstveno smo zamislili da Vila Kumrovec postane kulturni, turistički i multimedijalni objekt. Smatramo da ne smijemo takve stvari ostaviti zaboravu, ipak je to rezidencija Josipa Broza Tita. Moramo ljudima omogućiti da na ovome mjestu imaju taj jedan kvalitetan postav – kazao je Šplajt te nastavio:

– Sada nam slijedi da taj projekt prijavimo na INTERREG program već sljedeći tjedan jer je sve spremno za prijavu. Nadamo se da ćemo prva sredstva  uspjeti osigurati već u narednih godinu dana. Procijenjeno je da ćemo trebati negdje oko 2 milijuna eura da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju – rekao je načelnik, te dodao da bi to trebalo ostvariti kroz 3-4 godine.

Anita Paun Gadža kazala je kako je zbirka predmeta iz Vile Kumrovec sastavni dio fundusa Muzeja Staro selo.
-Zbirka, osim interijera, broji i poklone koje je Josip Broz dobivao prilikom svog posjeta Kumrovcu, od stranih ali i domaćih gostiju. Poznato je da je Josip Broz volio primati poklone ali i darivati ih. Osim tih poklona koje je dobivao ovdje, bili su izloženi i pokloni koji su prije nekoliko godina dovezeni iz Ureda predsjednice. To je sve skupa 105 poklona, od toga je 101 poklon u vlasništvu muzeja, a ostali su na dugoročnoj posudbi – pojasnila je Paun Gadža.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol kazao je kako je 40-tih objekt prvo bio hotel da bi 60-tih bio prenamjenjen u rezidenciju. Osnivanjem Muzeja Hrvatskog zagorja objekt je ušao u njegov sustav.

-U ovaj objekt posljednjih 40 godina nije ništa uloženo. Dogovorili smo na inicijtivu načelnika Roberta Šplajta prijenos upravljačkih prava na Općinu Kumrovec. Jedan od razloga za tu odluku što do ove godine muzeji nisu bili prihvatljivi prijavitelji na EU fondove za razliku od općina. Činilo nam se da će ovo biti najlakši put za revitalizaciju ovog objekta – pojasnio je Sabol.

Drži da će Općina vrlo brzo osigurati europska sredstva za obnovu objekta i da će obnovljeni objekt pojačati turističku ponudu Kumorovca. Naglasio je kako je potpis sporazuma posljedica odlične suradnje Općine Kumrovec i Muzeja Hrvatskog zagorja.

Inače, prema riječima Paun Gadža, Tito je svega nekoliko puta boravio u toj rezidenciji. Svakako je zanimljiv popis gostiju. Tako je u rezidenciji bio nekadašnji američki predsjednik Nixon. Potvrdila je da je rezidencija služila za primanje gostiju i održavanje sastanaka. Gornji dio  objekta bio je namijenjen za odmor i opuštanje.

sjever.hr

09.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.