Now Reading:
Svake minute šleper plastike završi u oceanima. U Varaždinu žele što manje plastike u svakodnevnom životu
Full Article 2 minutes read

Svake minute šleper plastike završi u oceanima. U Varaždinu žele što manje plastike u svakodnevnom životu

I ove su godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima vezanima za zaštitu okoliša, Geotehnički fakultet, Fakultet organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološki fakultet organizirali obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja.

Namjera je svim zainteresiranim posjetiteljima kroz dostupne informacije na izložbenim štandovima, izložbenim i edukativnim maketama i prigodnim radionicama predstaviti tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada i primjenu informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.

Na obilježavanje su stigli i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te predstavnica Varaždinske županije pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša Ivana Dukši.

Bosilj je podsjetio da se svake minute u svijetu u ocean baci kamion plastičnog smeća. Stoga je naglasio važnost edukacije i informiranje građana o utjecaju plastike na okoliš, o načinima kako možemo bolje gospodariti otpadom i kako se taj otpad može ponovo upotrijebiti.

-Svi zajedno možemo doprinijeti čišćem okolišu. Sve to na kraju ima utjecaj i na ljudsko zdravlje. Podržavamo ovakve projekte koji rade na podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša kod naših građana, posebice kod mladih i veseli me da se mladi uključuju i da pokazuju interes, to je znak da se sav trud isplati. U Gradskoj upravi ograničili smo upotrebu jednokratne plastike i zaista se trudimo da Varaždin na svaki način bude zeleni grad – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zadovoljstvo suradnjom na ovom projektu iskazala je i dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

-Izuzetno mi je drago da naša tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na sjeveru Hrvatske, FOI, TTF i GFV, već niz godina okuplja ovaj zajednički projekt s ciljem očuvanja okoliša. Osim očuvanja okoliša, održivih izvora energije i održivog korištenja prirodnih resursa, projekt u fokus stavlja i interdisciplinarnost, obzirom da svaki fakultet tome daje doprinos na svoj način. FOI stavlja naglasak na primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša i ponosni smo da i na ovaj način podižemo ekološku svijest među našim sugrađanima – rekla je dekanica Nina Begičević Ređep.

sjever.hr
06.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.