Now Reading:
Poduzetnice se peti put okupile u Krapini na konferenciji „Žene i poduzetništvo u KZŽ”: Žene, uzmite sudbinu u svoje ruke, budite proaktivne i poduzetne, financijski neovisne…
Full Article 7 minutes read

Poduzetnice se peti put okupile u Krapini na konferenciji „Žene i poduzetništvo u KZŽ”: Žene, uzmite sudbinu u svoje ruke, budite proaktivne i poduzetne, financijski neovisne…

Iako je broj žena poduzetnica još uvijek manji nego broj muškaraca, poduzetnice danas predstavljaju značajan faktor u sveukupnoj poduzetničkoj aktivnosti i općenito gospodarstvu.

Upravo žene u poduzetničkom sektoru postaju novi pokretači razvoja nacionalnih gospodarstava, što znatno utječe i na konkurentnost određenog gospodarstva.

Evidentno je da su žene još uvijek na marginama gospodarskih tokova, još uvijek postoji dosta zapreka njihovom poduzetništvu, a kako upravljati promjenama i izazovima s kojima se susreću, poduzetnice imaju priliku doznati na 5. Konferenciji „Žene i poduzetništvo u KZŽ 2023” koja se u utorak održava u Poslovnom inkubatoru u Krapini.

Organizatorica Konferencije Snježana Leljak posebno je zahvalila Krapinsko-zagorskoj županiji što je od prvog dana prepoznala da se radi o važnoj temi, a zahvalu je uputila i svim suorganizatorima i partnerima.

-Evidentno je da su žene još uvijek na marginama gospodarskih tokova, nismo ravnopravne, još uvijek postoji dosta zapreka ženska poduzetništvu, bilo da se radi o otežanom pristupu financiranja, edukaciji, uskraćivanju potpora poduzećima u vlasništvu žena – rekla je Leljak te dodala kako i društvena podrška još uvijek nije adekvatno posložena kako bi se žena mogla posvetiti karijeri.

-Ubrzanje ekonomskog i društvenog razvoja i podizanje gospodarskih aktivnosti nije moguće bez jačeg uključivanja žena. Žene koje zarađuju više, više i troše. Samim time i više jačamo gospodarstvo a možemo i jako puno doprinijeti svojim aktivnostima i svojim načinom vođenja poduzeća i sredina u kojima radimo – rekla je Leljak.

Dodala je kako će se današnjim programom raditi na vlastitom osnaživanju i učiti kako upravljati brzim promjenama koje se događaju u društvu.

-Žene, uzmite sudbinu u svoje ruke, budite proaktivne i poduzetne, financijski neovisne, bavite se politikom, postavljajte pitanja, educirajte se, umrežavajte i međusobno podržavajte – poručila je Leljak.

Poduzetnicama je i ovoga puta podršku pružio župan Željko Kolar koji je istaknuo da su žene u poduzetništvu tema o kojoj će se uvijek govoriti i to iz nekoliko razloga.

-Mi si ne možemo dozvoliti da budemo nečime zadovoljni jer u onome trenutku kada postanete nečime zadovoljni, počnete polako padati. Uspjeh ima svoju cijenu – kazao je župan, iznijevši svoj primjer.

-Možete naći pametnijeg župana od mene, i educiranijeg, ali je problem ako niste spremni raditi 14-16 sati koliko radim ja. To je moj model uspjeha – kad su svi išli doma, ja sam radio, kad su drugi spavali, ja sam radio. To je odluka i ona je jednaka za sve, za muškarce i za žene. Ponosan sam na Hrvatsku u posljednjih 30 godina, koliki smo iskorak napravili u mnogim stvarima, pa i u razmišljanju našeg muškog mozga što se tiče participacije žena u poduzetništvu žena u poduzetništvu, politici – rekao je župan.

Podsjetio je na činjenicu da ima zamjenicu, da je od deset pročelnika u Županiji devet žena, od pet ravnatelja i direktora pet žena, u zdravstvenim ustanova od sedam ljudi na čelu su četiri žene.

-Kada birate tim ljudi, uzimaš onoga tko je najbolji, tko će ti omogućiti da pobijediš i nitko ne gleda je li muško ili žensko – poručio je župan te dodao da je već 20-ak godina aktivni protivnik kvota.

-Dok god govorimo o kvotama, nemamo do kraja posložen sustav i nemamo ravnopravnost. Osobno se borim protiv kvota i da stvorimo društvo u kojem nam te kvote ne trebaju. U javnim tvrtkama nema određivanja plaća prema tome jeste li muškarac ili žena, svi imaju isti koeficijent, ali u privatnom sektoru, u biznisu to još uvijek nije tako i to treba jasno i glasno reći, trebaju svi imati iste šanse jer kada imamo iste šanse, sa svojom ćemo kvalitetom doći do izražaja – poručio je župan Kolar.

U Poduzetničkom centru KZŽ radi čak 70 posto žena, a u Inkubatoru je 30 posto poduzetnica početnica, pohvalio se zamjenik direktorice Denis Ranogajec.

-Vjerujem da će današnje paneli, rasprave i iskustva dodatno osnažiti sve vas koje razmišljate o ulasku u poslovni svijet da krenete u taj dio. Poduzetnički dio vam stoji na raspolaganju i nadam se da ćemo iduće godine moći reći da u Inkubatoru imamo barem 50 posto poduzetnica početnica – naglasio je Ranogajec.

Okupljene je pozdravio i Nenad Kučiš, predsjednik Obrtničke komore KZŽ te istaknuo da je obrtništvo najžilaviji dio gospodarstva Krapinsko-zagorske županije.

-Imamo više od 3100 obrtnika, a žene su vlasnice 976 obrta, što je oko 32 posto. Mislim da je to dosta velika brojka i nadam se da će ta brojka još rasti. Te žene ne samo da su vlasnice obrta, već uspješno sudjeluju u radu našeg Udruženja, odnosno Komore, a i dva udruženja obrtnika imaju predsjednice i nadamo se da će ih u budućnosti biti više – rekao je Kučiš.

Anđelko Švaljek, predsjednik HGK – Županijske komore Krapina kazao je da su u Komori većina direktorica i poslovnih tajnica žene.

-U firmi iz koje dolazim je gotovo 70 posto muškaraca, a u top 20 plaća po visini je 60 posto žena, ali u prvih šest najviših plaća je samo jedna. Na to ne mogu biti ponosan, ali mislim da tome služe i ovakve konferencije. Premalo je žena na vodećim pozicijama i za to su tri razloga, a za dva od njih su odgovorni muškarci – – rekao je Švaljek navodeći da je jedan od razloga ravnoteža privatnog i poslovnog života.

Na konferenciji u Krapini među brojnim je gošćama i predsjednica udruženja Poduzetnica In iz Bosne i Hercegovine Adisa Tufo koja je istaknula da Konferencija na izuzetan način promovira poduzetništvo u Hrvatskoj.

-Uvijek mi je drago kada odem u neke manje gradove jer znam da takvi događaji dodatno osnažuju lokalno stanovništvo, prije svega žene. Što nam je potrebno da se osnažujemo? Pa treba nam da „raspojasamo” svoju davno potisnutu ambicioznost koja se tumačila na različite načine i da budemo zaista ono što jesmo. Da sve svoje potencijale zaista osnažimo, da hrabro putujemo i snažno kroz dan koračamo na putu osobne izvrsnosti. Samo jake, osnažene i ekonomski neovisne žene mogu biti sretne, a sretne majke sretnu djecu rađaju – zaključila je Tufo.

Program Konferencije potrajat će do 15 sati, a teme su:

• RADIONICA: Harmonija uspjeha: Žene, poduzetništvo i ravnoteža

• OKRUGLI STOL: Gradimo karijere: Koji su izazovi s kojima se žene susreću? Formula uspjeha?

• BREAK UZ STAND UP: KUD Krapina: “Svekrva i sneha”

• KEY NOTE: Digitalna i stvarna povezanost: Umrežavanje i stvaranje kontakata u digitalnom prostoru

• INSPIRATIVNE PRIČE „Trnjem do uspjeha”

• RADIONICA: Oslobodi svoj potencijal – “Uspjeh počinje u glavi”

• NETWORKINGam.

Partner Konferencije je Krapinsko-zagorska županija, suorganizatori su Poduzetnički centar KZŽ, HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora KZŽ, i Poduzetnički klub žena KZŽ, međunarodni partneri su: iz Austrije Slo. Kor. Tur Avstrijska koroška, iz Slovenije MPI Vrelec Rogaška Slatina i iz Bosne i Hercegovine Udruga poduzetniceIN. Medijski partneri su ZIP portal, Radio Stubica te portal zeneimediji.hr i od samog početka uz Konferenciju portal Sjever.hr, a organizator tvrtka SL KRAPINA KONZALTING. Konferencija Žene i poduzetništvo sufinancirana je sredstvima Saveza Alpe Jadran.

a.kučić/sjever.hr
06.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.