Now Reading:
U Varaždinskoj županiji ulaže se više od 7,6 milijuna eura u obnovu cesta – Stričak: Sredstvima iz Fonda solidarnosti saniramo i presvlačimo novi sloj asfalta na 51 kilometru cesta
Full Article 4 minutes read

U Varaždinskoj županiji ulaže se više od 7,6 milijuna eura u obnovu cesta – Stričak: Sredstvima iz Fonda solidarnosti saniramo i presvlačimo novi sloj asfalta na 51 kilometru cesta

Na dvije dionice županijske ceste Ladanje – Nova Ves te Nova Ves – Varaždin ukupne dužine 7.620 metara počeli su radovi na sanaciji kolničke konstrukcije te presvlačenju novim slojem asfalta, a riječ je o radovima vrijednim 1.928.000 eura.

Radilišta su u subotu obišli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Maruševca, Petrijanca, Sračinca i Vinice – Mario Klapša, Željko Posavec, Božidar Novoselec i Branimir Štimec te ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

Investitor je Županijska uprava za ceste Varaždinske županije koja je sredstva za sanaciju ove i drugih prometnica oštećenih u potresu osigurala iz Fonda solidarnosti Europske unije preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

-Sredstvima iz Fonda solidarnosti obnavljamo, odnosno saniramo i presvlačimo novi sloj asfalta na 51 kilometru županijskih i lokalnih cesta na 32 dionice u 24 općine i grada. Radi se o financijskim sredstvima u iznosu većem od 7,6 milijuna eura – rekao je župan Stričak.

Novoveška cesta prolazi područjima pet jedinica lokalne samouprave, ali se cesta koristi za prometovanje građana cijelog sjeverozapadnog područja Varaždinske županije, odnosno stanovnika Općine Donja Voća, Grada Lepoglave i Općine Bednja.

-Tu ne stajemo jer po završetku ovoga dijela ceste nastavljamo s njezinom sanacijom i presvlačenjem, odnosno modernizacijom i dalje, prema Donjoj Voći, Slivarskom, Zlogonju, Višnjici, pa sve do Trakošćana. Za to će nam, naravno, trebati i financijskih sredstava i vremena, ali vjerujem da ćemo je u naredne dvije do tri godine obnoviti u cijeloj dužini, od Varaždina do Trakošćana – kazao je župan Stričak.

Zahvalio je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na sredstvima koja će, naglasio je, upotrijebiti za korist građana, odnosno da se osigura što sigurnije prometovanje cestama u Varaždinskoj županiji.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački izrazio je zadovoljstvo što su nakon kišnog razdoblja prije dva tjedna opet krenuli s intenzivnim radovima na cestama.

-Radi se diljem županije, riječ je o sanaciji cesta oštećenih potresom te sanaciji cesta i presvlačenjem novim slojem asfalta – rekao je Osonjački.

Načelnik Novoselec zahvalio je županu Stričaku na ovoj velikoj investiciji, odnosno ulaganjima u sjeverozapadni dio županije.

-To su značajna sredstva, gotovo 2 milijuna eura. Možemo reći da je to gotovo ukupni budžet Županijske uprave za ceste kroz godinu koji su imali proteklih godina. Ovo je žila kucavica svih tih općina – Marušavec, Vinica, Cestica, Sračinec, Petrijanec koje su koristile ove prometnice tako da iz više razloga ima koristi za sve žitelje jedinica lokalne samouprave, a prije svega sigurnost u prometu jer znamo da je ova dionica stvarno izuzetno prometna – rekao je Novoselec.

Načelnik Klapša pak je istaknuol zadovoljstvo što je prošlo godinu dana od inicijative spomenute na Županijskoj skupštini, za potrebnu i hitnu rekonstrukciju ove prometnice koja je ne samo životne, već i gospodarske važnosti, kako za stanovnike općine Marušavec, tako i za stanovnike susjednih općina.

-Drago nam je što će u narednim tjednima radovi na rekonstrukciji biti završeni i što ćemo onda u potpunosti imati uređenu prometnicu koju građani u ovo vrijeme maksimalno koriste da bi zaobilazili državnu cestu D35 na kojoj još uvijek traju radovi na projektu aglomeracije – istaknu0o je Klapša.

Dvije trećine spomenute ceste prolazi kroz općinu Petrijanec, što je gotovo pet kilometara, istaknuo je načelnik Posavec.

-Zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste, naravno, zahvaljujem i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Fondu solidarnosti koji financira ovaj vrijedan projekt. Cesta će biti u potpunosti u funkciji, nakon toga poradit ćemo na sigurnosti, što smo već ranije razgovarali sa županom. Očekujemo da ćemo nakon obnove ovog novog tepiha morfati staviti određena upozorenja da se vozači prilagode, prije svega, brzini i uvjetima na cesti – kazao je Posavec.

I vinički načelnik iznimno je zadovoljan što se obnavlja cesta kojom će se od Vinice do Varaždina stići za 15-ak minuta. Istaknuo je da je to nastavak ulaganja u općini Vinica te da će cesta nakon radova biti vrlo lijepo uređena, a u planu je kroz nekoliko godina izgraditi i biciklističku stazu koja će spajati Vinicu i Varaždin.

a.kučić/sjever.hr
03.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.