Now Reading:
Pobjednik 14. Štruklijade na Bedekovčanskim jezerima je Srednja škola Zabok
Full Article 4 minutes read

Pobjednik 14. Štruklijade na Bedekovčanskim jezerima je Srednja škola Zabok

Ljeto na Bajerima u punom je zamahu, a nakon odlično posjećenog Sajma vina u petak, na Bedekovčanskim jezerima brojni su se posjetitelji okupili i u subotu i to s dobrim razlogom.

Održana je, naime, 14. Štruklijada, omiljena manifestacija na kojoj se rade, prodaju i za uživanje kupuju „najbolji štrukli na svijetu”, a ovoga ih je puta, i to samo u onom službenom dijelu Štruklijade, bilo oko 15 tisuća.

Štruklijadu organiziraju Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica, a suorganizator je Općina Bedekovčina. Manifestaciju podupiru Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije .

Štruklijada je održana već 14. put s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Podsjetimo, odlukom Ministarstva poljoprivrede iz 2019. godine zagorski štrukli zaštićeni su oznakom zemljopisnog podrijetla, a prošle godine Europska komisija je u Službenom listu Europske unije objavila da su “Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji” dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban nije krio zadovoljstvo organizacijom, kao ni posjećenošću ovogodišnjih manifestacija na Bedekovčanskim jezerima.

-Dokazalo se dobrom kombinacijom – vino, štrukli i muzika – dobro zajedništvo! Drugi dan, izvrsno je posjećen, čuli ste koliko je štrukli prodano. Mi smo se potrudili za ostali dio, za obitelji. Imamo kazališne predstave, imamo radionice za mlade, za svakog ponešto. Mislim da su ljudi zadovoljni i da će doći ponovno i iduće godine na Štruklijadu – rekao je načelnik Ban.

Među onima koji Štruklijadu ne propuštaju je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-To što je u službenom dijelu Štruklijade prodano nešto manje od 15 tisuća štrukli, a program će trajati duboko u noć pa će ih biti prodano još mnogo više, dokaz je koliko su štrukli kao delicija prepoznatljivi, koliko su ljudi shvatili njihovu kvalitetu i koliko je europska zaštita pomogla u promociji proizvođačima s jedne strane, a s druge strane koliki je to dobitak za eno ponudu Krapinsko-zagorske županije – kazao je Kolar.

-Činjenica da smo jedina regija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni, dakle autohtone sorte uz ovakvu prirodu, ovakve bajere i toplice, kvalitetna vina…Sigurno je da imamo jake argumente da budemo najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj. Ovo je poruka Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici da osim mora treba promovirati i kontinentalni turizam – izjavio je župan Kolar istaknuvši zadovoljstvo zbog činjenice da su u Bedekovčinu ovaj vikend ciljano stigli turisti iz brojnih dijelova Hrvatske i Slovenije.

Najboljim majstorima u izradi zagorskih štrukli ove su godine proglašeni učenici Srednje škole Zabok, a Draženka Jurec, ravnateljica SŠ Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu kazala je da znaju da su dobri te da svake godine o pobjedniku odlučuju tek nijanse.

-Tajna je u tome da naša škola od svog osnutka, oko 60 godina koliko se bavimo turizmom i ugostiteljstvom, uvijek njeguje naše stare recepte, a između njih su i štrukli. Ni jedno dijete ne izađe iz SŠ Zabok, a da ne zna napravit štrukle. Maturanti su nam otišli, ovo su bili učenici prvog i drugog razreda. I niz profesora je otišao u mirovinu i današnji mentori su bili naši bivši đaci, sadašnji profesori koji su znanje svojih profesora prenijeli na mlade generacije. Kada se preselimo u novu školu imat ćemo puno više mjesta i prostora te su svi dobrodošli da nauče tajnu pravih zagorskih štrukli – rekla je ravnateljica Jurec.

Drugo mjesto na Štruklijadi pripalo je OPG-u Micak, a treće je osvojila Osnovna Škola Brestovec Orehovički.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Dražen Đurišević iz Podravke objasnio je kako su izabrali najbolje, istaknuvši da se ocjenjuje izgled štrukli, slanost i sočnost, jesu li žilavi, prepečeni ili možda sirovi. Članovi žirija svaki štrukelj pogledaju, okrenu i provjere je li ispod prepečen, nakon čega ga i otvore kako bi provjerili ima li dosta sira i je li sir isprepleten s tijestom.

Kao i na svakoj Štruklijadi, osim vrhunskih zagorskih štrukli na Bedekovčanskom jezerima ove je subote bilo i izlagača koji su ponudili brojne domaće proizvode, a bilo je i dobre glazbe koja je doprinijela još boljoj atmosferi.

Naravno, još više dobre glazbe bit će u nedjelju, kada će se održati također tradicionalni festival Igrajte nam mužikaši, s početkom u 17 sati, a od 19.30 posjetitelje očekuju Zvuci Zagorja.

a.kučić/sjecer.hr
03.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.