Now Reading:
Koprivničko – križevačku županiju posjetili predstavnici mađarske županije Somogy
Full Article 3 minutes read

Koprivničko – križevačku županiju posjetili predstavnici mađarske županije Somogy

Koprivničko – križevačku županiju u petak je posjetila delegacija mađarske županije Somogy koju su predvodili Povjerenik Vlade Republike Mađarske Moring Jozsef Attila i potpredsjednik Skupštine županije Somogy Gabor Huszti sa suradnicima. U prostorima Županijske uprave delegaciju je primio koprivničko – križevački župan Darko Koren sa suradnicima koji je tom prilikom uz zahvale na posjeti istaknuo važnost još snažnijeg povezivanja dviju susjednih županija.

– Naše dvije županije veže dugogodišnje prijateljstvo i dobra suradnja koja je potvrđena i sa dva sporazum o suradnji koja smo potpisali 1997. i 2002. godine u Kapošvaru. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo, nestale su granice koje su nas prije dijelile i postali smo dio velike europske obitelji unutar koje surađujemo u prekograničnim projektima. Vjerujem da će i ovaj susret doprinijeti u još većem povezivanju jer uistinu je mnogo područja gdje se suradnja može produbiti na dobrobit naša dva prijateljska naroda. Imamo odlične veze s Mađarskom i pograničnom regionalnom i lokalnom samoupravom, siguran sam da potencijal u raznim područjima možemo i hoćemo iskoristiti još i bolje – kazao je župan te nakon toga u prezentaciji predstavio posebnosti Koprivničko-križevačke županije.

Gosti su zahvalili na prijemu te istaknuli kako županije veže 105 kilometara nekadašnje administrativne granice koje je potrebno povezati s još nekoliko prijelaza kako bi komunikacija i tranzit roba i ljudi bio i veći. Spomenuli su dobra iskustva koja imaju s gospodarskim subjektima, posebice tvrtkom Podravka, naglasivši kako vide veliku mogućnost u povezivanju u sektorima turizma, gospodarstva, sigurnosti i spašavanja.

– Imamo bogatu zajedničku povijest, a pred nama je vjerujemo još bogatija budućnost u kojoj zajedničkim snagama možemo učiniti dobre stvari za naše građane – poručili su gosti.

O različitim aspektima suradnje i potencijalima dviju županija, na sastanku su govorili i pročelnici Darko Masnec i Melita Ivančić, predstavnice HGK ŽK Koprivnica i OK KKŽ Renata Lohajner i Marinela Bašić, PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ Senada Ranilović te pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev. Uz članstvo u zajedničkim asocijacijama, povezivanju kroz sporazume s obrtničkim i gospodarskim komorama, razvojnim agencijama te brojnim realiziranim projektima, trenutna suradnja s Republikom Mađarskom uključuje i nove projekte među kojima je i izgradnja cestovnog čvorište Botovo-Zákány koje će doprinijeti povezivanju dviju županija, istaknuto je na sastanku.

Nakon prijema u Županijskoj upravi gosti su posjetili Galeriju Koprivnica u kojoj su pod vodstvom kustosice Draženke Jalšić Ernečić razgledali izložbu Gordane Špoljar Andrašić.

www.sjever.hr
02.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.