Now Reading:
Objavljena dugoročna prognoza za ljeto – evo kakve nas vremenske prilike očekuju
Full Article 2 minutes read

Objavljena dugoročna prognoza za ljeto – evo kakve nas vremenske prilike očekuju

Meteorolozi u AccuWeatheru objavili su dugoročnu prognozu za ljeto koje počinje u srijedu, 21. lipnja, oko tri tjedna nakon početka meteorološkog ljeta, koje počinje 1. lipnja.

Navode kako će ljetno vrijeme brzo početi diljem srednje i sjeverne Europe, dok bi jugoistočna područja, u koja spada i Hrvatska, mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetne vremenske prilike, piše 24 sata.

Iako ljeto neće biti užareno kao prije, jednako opasno bi moglo biti za ljude zbog šumskih požara, suše i opasnog vremena. Očekuje se kako će ovogodišnje ljeto biti ipak blaže u usporedbi s radnijim godinama.

Meteorolozi AccuWeathera tvrde da je za istočnu Europu manje vjerojatno da će doživjeti česte valove vrućine u nadolazećoj sezoni. U cjelini, temperature će se vjerojatno kretati blizu povijesnog prosjeka tijekom ljetnih mjeseci diljem Mađarske, Rumunjske i Srbije.

Za Europu ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima oborina, a možda čak i teškim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta, piše 24 sata.

Prema karti AccuWeathera, visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena vrijedi za središnju, sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku, dok umjeren rizik vrijedi za Gorski Kotar, Liku i Dalmatinsku zagoru.

Meteorolozi upozoravaju i kako bi sve moglo rezultati i poplavama. Značajne poplave predviđaju za Hrvatsku osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, zapadno Kosovo, Crnu Goru Albaniju te sami zapad Makedonije.

Kako prenosi 24 sata, Roys ipak naglašava da se tijekom ljeta očekuju i lijepa razdoblja stabilnog vremena. Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad povijesnog prosjeka u cijeloj regiji tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

www.sjever.hr/www.24sata.hr
01.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.