Now Reading:
Varaždinska županija i Grad Varaždin prisjetili se svih poginulih u Domovinskom ratu: Njihova žrtva treba nam biti nit vodilja
Full Article 2 minutes read

Varaždinska županija i Grad Varaždin prisjetili se svih poginulih u Domovinskom ratu: Njihova žrtva treba nam biti nit vodilja

Uoči sutrašnjeg Dana državnosti Republike Hrvatske, čelnici Varaždinske županije i Grada Varaždina, predstavnici vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata na varaždinskom su groblju u ponedjeljak odali počast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Delegacije Varaždinske županije i Grada Varaždina predvođene varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec, gradonačelnikom Varaždina Nevenom Bosiljem i predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim položile su vijence i zapalile svijeće u spomen na sve koji su dali svoje živote za hrvatsku samostalnost i neovisnost.

Župan Stričak naglasio je kako je Republika Hrvatska upravo 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor, krenula prema osamostaljenju i neovisnosti.

-Zbog našeg puta i stremljenju prema samostalnosti i neovisnosti, međunarodnom priznanju, godinu dana nakon toga dolazi do velikosrpske agresije i većina domovine bila je okupirana. Uslijedile su vojno-redarstvene operacije oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, a nakon toga obnova, ulazak u euroatlantske asocijacije, NATO, Europsku uniju te ove godine i Schengen i eurozonu. I sve ovo platili smo poginulima u Domovinskom ratu te nam njihova žrtva treba biti nit vodilja – rekao je Stričak.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je kako 33 godine imamo demokratsku i neovisnu Republiku Hrvatsku, a upravo je Dan državnosti prilika da se prisjete svih koji su utkali živote u njezinu slobodu, ali i onih koji su doprinijeli njenom razvoju u, kako kaže, respektabilnu europsku državu.

– Postali smo članicom Europske unije, NATO-a, Schengenskog prostora, eurozone. Napravljeno je dosta, ali vjerujem da se moglo i više te da ćemo u sljedećem periodu svi zajedno prionuti poslu i izgraditi pravu demokratsku socijalnu državu – poručio je Bosilj.

Ljubica Florijan-Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije kazala je kako je Dan državnosti najveći praznik u Republici Hrvatskoj.

– Uime obitelji i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije odali smo počast onima koji su snivali o slobodnoj Republici Hrvatskoj, a koji to, nažalost, nisu doživjeli – istaknula je Florijan-Cerovečki.

tklopotan / www.sjever.hr
29.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.