Now Reading:
Obilježen Svjetski dan multiple skleroze; Renata Mesić: Treba samom sebi reći: „Ja nisam bolestan, ja samo živim s MS-om”
Full Article 3 minutes read

Obilježen Svjetski dan multiple skleroze; Renata Mesić: Treba samom sebi reći: „Ja nisam bolestan, ja samo živim s MS-om”

Uvijek se to pripisivalo umoru, promjeni vremena, „mladost-lijenost” – rekla je Renata Mesarić kojoj je multipla skleroza dijagnosticirana 2018. godine, kada je imala 28 godina, dok su prvi simptomi krenuli i deset godina ranije.

–Ima dana kada je lakše živjeti, ima dana kada je teže. Puno toga ovisi o promjeni vremena. Međutim, treba slušati savjete svog liječnika, svoje tijelo i treba ostati pozitivan i sam sebi reći: „Ja nisam bolestan, ja samo živim s MS-om” – poručila je Renata Mesić, pozvavši sve osobe koje imaju multiplu sklerozu da se učlane u Društvo za multiplu sklerozu Varaždinske županije kako bi bili podrška jedni drugima i zajedničkim akcijama osvješćivali javnost o „bolesti s tisuću lica”.

Upravo s ciljem osvješćivanja javnosti o multiploj sklerozi, kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan multiple skleroze. Kampanju „Ja sam više od MS-a!” zajednički su organizirali Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, Savez društva multiple skleroze Hrvatske, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije i županijski Savjet za zdravlje, dok su studenti Sveučilišta Sjever dijelili informativne materijale i narančaste ruže kao simbol multiple skleroze.

Obilježavanje tog dana podržali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek, koja je ujedno i voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb.

Predsjednica Savjeta za zdravlje varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač, voditeljica Odjela za neurologiju OB Varaždin istaknula je kako Opća bolnica Varaždin raspolaže s najmodernijom opremom i liječničkim osobljem.

-Multipla skleroza ima vidljive simptome, a to su npr. poremećaj ravnoteže, slabost određenog ekstremiteta, vrtoglavice i slično. Međutim, ima i brojne druge nevidljive simptome od kojih pate naši pacijenti, kao što su kroničan umor, depresija, dok oko  80% pacijenata pati od određene boli. S napredovanjem bolesti, ti svi simptomi i bolovi se pojačavaju. U našoj bolnici pacijenti mogu dobiti svu potrebnu skrb. Važno je na vrijeme doći i početi se liječiti jer uz terapije i adekvatno liječenje možemo usporiti njen napredak – poručila je predsjednica Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak rekla je kako na području Varaždinske županije ima evidentirano oko 300 oboljelih od multiple skleroze, a polovica njih članovi su Društva koje je prošle godine obilježilo i 20 godina kontinuiranog rada.

-Provodimo dvije velike socijalne usluge – uslugu domaćice i osobnih asistenata koje financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U našem radu podržava nas i Varaždinska županija i Grad Varaždin, a od ove godine nas podržava i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Godinama provodimo kreativne radionice, psihološke radionice, imali smo čitav niz predavanja stručnjaka s različitih područja, u našem Društvu djeluje i Klub mladih, a sve s ciljem našeg osnaživanja – rekla je predsjednica Društva Irena Vrdoljak.

Podršku varaždinskoj akciji dali su i članovi Saveza društva multiple skleroze Hrvatske. Tom prigodom izvršna direktorica Saveza Dijana Roginić istaknula je kako prema zadnjim podacima HZJZ u Republici Hrvatskoj živi preko sedam tisuća oboljelih od multiple skleroze.

sjever.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.