Now Reading:
Obilježen Svjetski dan multiple skleroze; Renata Mesić: Treba samom sebi reći: „Ja nisam bolestan, ja samo živim s MS-om”
Full Article 3 minutes read

Obilježen Svjetski dan multiple skleroze; Renata Mesić: Treba samom sebi reći: „Ja nisam bolestan, ja samo živim s MS-om”

Uvijek se to pripisivalo umoru, promjeni vremena, „mladost-lijenost” – rekla je Renata Mesarić kojoj je multipla skleroza dijagnosticirana 2018. godine, kada je imala 28 godina, dok su prvi simptomi krenuli i deset godina ranije.

–Ima dana kada je lakše živjeti, ima dana kada je teže. Puno toga ovisi o promjeni vremena. Međutim, treba slušati savjete svog liječnika, svoje tijelo i treba ostati pozitivan i sam sebi reći: „Ja nisam bolestan, ja samo živim s MS-om” – poručila je Renata Mesić, pozvavši sve osobe koje imaju multiplu sklerozu da se učlane u Društvo za multiplu sklerozu Varaždinske županije kako bi bili podrška jedni drugima i zajedničkim akcijama osvješćivali javnost o „bolesti s tisuću lica”.

Upravo s ciljem osvješćivanja javnosti o multiploj sklerozi, kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan multiple skleroze. Kampanju „Ja sam više od MS-a!” zajednički su organizirali Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, Savez društva multiple skleroze Hrvatske, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije i županijski Savjet za zdravlje, dok su studenti Sveučilišta Sjever dijelili informativne materijale i narančaste ruže kao simbol multiple skleroze.

Obilježavanje tog dana podržali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek, koja je ujedno i voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb.

Predsjednica Savjeta za zdravlje varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač, voditeljica Odjela za neurologiju OB Varaždin istaknula je kako Opća bolnica Varaždin raspolaže s najmodernijom opremom i liječničkim osobljem.

-Multipla skleroza ima vidljive simptome, a to su npr. poremećaj ravnoteže, slabost određenog ekstremiteta, vrtoglavice i slično. Međutim, ima i brojne druge nevidljive simptome od kojih pate naši pacijenti, kao što su kroničan umor, depresija, dok oko  80% pacijenata pati od određene boli. S napredovanjem bolesti, ti svi simptomi i bolovi se pojačavaju. U našoj bolnici pacijenti mogu dobiti svu potrebnu skrb. Važno je na vrijeme doći i početi se liječiti jer uz terapije i adekvatno liječenje možemo usporiti njen napredak – poručila je predsjednica Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak rekla je kako na području Varaždinske županije ima evidentirano oko 300 oboljelih od multiple skleroze, a polovica njih članovi su Društva koje je prošle godine obilježilo i 20 godina kontinuiranog rada.

-Provodimo dvije velike socijalne usluge – uslugu domaćice i osobnih asistenata koje financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U našem radu podržava nas i Varaždinska županija i Grad Varaždin, a od ove godine nas podržava i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Godinama provodimo kreativne radionice, psihološke radionice, imali smo čitav niz predavanja stručnjaka s različitih područja, u našem Društvu djeluje i Klub mladih, a sve s ciljem našeg osnaživanja – rekla je predsjednica Društva Irena Vrdoljak.

Podršku varaždinskoj akciji dali su i članovi Saveza društva multiple skleroze Hrvatske. Tom prigodom izvršna direktorica Saveza Dijana Roginić istaknula je kako prema zadnjim podacima HZJZ u Republici Hrvatskoj živi preko sedam tisuća oboljelih od multiple skleroze.

sjever.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.