Now Reading:
U probni rad puštena solarna elektrana Virje! Koren: Ova investicija predstavlja iskorak u razvoju gospodarstva i energetike
Full Article 2 minutes read

U probni rad puštena solarna elektrana Virje! Koren: Ova investicija predstavlja iskorak u razvoju gospodarstva i energetike

Na lokaciji CPS Molve danas je u probni rad puštena solarna elektrana Virje tvrtke INA, a svečanosti su uz brojne uzvanike prisustvovali koprivničko – križevački župan Darko Koren i načelnik Općine Virje Mirko Perok te predstavnici tvrtki KONČAR, HEP te Nadzorni odbor i Uprava Ine.

SE Virje druga je najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 MWh. U sljedećim mjesecima, naglasili su iz INA-e, u rad se planira pustiti i druga solarna elektrana – SE Sisak čime kompanija postaje komercijalni proizvođač električne energije i potvrđuje predanost tranziciji prema obnovljivim izvorima energije.

Župan Koren je istaknuo kako Županija podržava i pozdravlja investicije u energetskom sektoru, posebno u obnovljive izvore energije.

– Važno je naglasiti uspješnu suradnju Općine, Županije i tvrtke INA dugu preko 40 godina koja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i podizanje standarda života mještana, a time i na razvoj cijelog područja županije. Potpora obnovljivim izvorima energije i korištenje čistih energetskih potencijala kojima obiluje naš kraj, doprinos je globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju zagađivanja okoliša, kako bismo novim generacijama omogućili kvalitetnije uvjete za život. Ovakve investicije predstavljaju iskorak u razvoju gospodarstva i energetike, kao i napredak u poslovanju tvrtki, obzirom na isplativost i učinkovitost korištenja solarne energije, što je u skladu s energetski održivim politikama Europske unije kojima težimo – poručio je župan Koren te dodao kao vjeruje da nas u budućnosti očekuje još mnogo ovakvih projekata koji će doprinijeti energetskoj neovisnosti.

– Puštanjem u rad prve solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja – kazao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, poručivši da tvrtka ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije.

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka Končar – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je ugrađena Končareva oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje.

www.sjever.hr
25.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.