Now Reading:
U probni rad puštena solarna elektrana Virje! Koren: Ova investicija predstavlja iskorak u razvoju gospodarstva i energetike
Full Article 2 minutes read

U probni rad puštena solarna elektrana Virje! Koren: Ova investicija predstavlja iskorak u razvoju gospodarstva i energetike

Na lokaciji CPS Molve danas je u probni rad puštena solarna elektrana Virje tvrtke INA, a svečanosti su uz brojne uzvanike prisustvovali koprivničko – križevački župan Darko Koren i načelnik Općine Virje Mirko Perok te predstavnici tvrtki KONČAR, HEP te Nadzorni odbor i Uprava Ine.

SE Virje druga je najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 MWh. U sljedećim mjesecima, naglasili su iz INA-e, u rad se planira pustiti i druga solarna elektrana – SE Sisak čime kompanija postaje komercijalni proizvođač električne energije i potvrđuje predanost tranziciji prema obnovljivim izvorima energije.

Župan Koren je istaknuo kako Županija podržava i pozdravlja investicije u energetskom sektoru, posebno u obnovljive izvore energije.

– Važno je naglasiti uspješnu suradnju Općine, Županije i tvrtke INA dugu preko 40 godina koja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i podizanje standarda života mještana, a time i na razvoj cijelog područja županije. Potpora obnovljivim izvorima energije i korištenje čistih energetskih potencijala kojima obiluje naš kraj, doprinos je globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju zagađivanja okoliša, kako bismo novim generacijama omogućili kvalitetnije uvjete za život. Ovakve investicije predstavljaju iskorak u razvoju gospodarstva i energetike, kao i napredak u poslovanju tvrtki, obzirom na isplativost i učinkovitost korištenja solarne energije, što je u skladu s energetski održivim politikama Europske unije kojima težimo – poručio je župan Koren te dodao kao vjeruje da nas u budućnosti očekuje još mnogo ovakvih projekata koji će doprinijeti energetskoj neovisnosti.

– Puštanjem u rad prve solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja – kazao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, poručivši da tvrtka ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije.

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka Končar – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je ugrađena Končareva oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje.

www.sjever.hr
25.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.