Now Reading:
“Ljetni gušt na Dravi” učinit će ljeto u Međimurju nezaboravnim – evo što vas sve očekuje!
Full Article 4 minutes read

“Ljetni gušt na Dravi” učinit će ljeto u Međimurju nezaboravnim – evo što vas sve očekuje!

Rijeka Drava nepresušni je izvor legendi, umjetničkih inspiracija, tradicionalnih i novih oblika bavljenja sportom i rekreacijom, ona svojim tokom utječe na krajolik, gospodarstvo i kulturu kraja kroz koji teče. Na jednom je dijelu zarobljena i mirna, na drugom divlja i nepredvidiva – ona je ogromni turistički potencijal Međimurja.

Upravo su s namjerom razvoja i unapređenja turističkih proizvoda vezanih uz rijeku Dravu Turistička zajednica Grada Preloga te općina Sveta Marija, Donji Vidovec i Donja Dubrava osmislile projekt naziva “Ljetni gušt na Dravi – Drava Summer Chill”. Projekt je to koji će promovirati tradicionalne i rado posjećene manifestacije povezane s rijekom Dravom. Tako će se unaprijediti četiri sfere zajedničkog turističkog proizvoda iz Sporazuma “Dravsko blago” – baština, sport i rekreacija, enogastronomija i kultura.

Dani zlata i starih zanata, Donji Vidovec – 17. lipnja 2023.

Općina Donji Vidovec poznata je po vrlo starom zanatu koji se danas u svijetu rijetko može vidjeti i doživjeti, a to je ispiranje zlata iz rijeke Drave. Stoga se svake godine organizira tradicionalna manifestacija “Dani zlata i starih zanata” koja je spoj lokalne povijesti i turističke ponude, a gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti i doživjeti zanati poput zlatarenja, košaraštva, medičarstva, kušati domaća jela poput orehnjače, makovnjače, koružnjače te ponuda lokalnih poljoprivrednih gospodarstava te domaće rukotvorine.

Lov na labuđe pero, Sportsko-rekreacijska zona Marina Prelog – 30. lipnja do 2. srpnja 2023.

Već 23. godinu za redom Sportsko-rekreacijska zona Marina u Prelogu krajem lipnja i početkom srpnja postat će poprište vrlo popularnog natjecanja – “Lova na labuđe pero”. Nautički klub “Labud” iz Preloga provoditelj je ovog natjecanja u veslanju tradicionalnim plitkim dravskim čamcima, odnosno “dravskim čonima”. Tradicionalni drveni čamci ili “čoni” tradicija je koju Nautički klub Labud, uz podršku Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, želi očuvati od zaborava i kroz svoje aktivnosti revitalizirati njegovu upotrebu. Manifestacija „Lov na labuđe pero“ trajat će tri dana i održavat će se na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina u Prelogu, na najvećem akumulacijskom jezeru u Hrvatskoj.

Nakon natjecanja i podjela nagrada, posjetitelji će sami moći sudjelovati u natjecanju u veslanju kajakom za parove te tradicionalnom praćkanju, odnosno gađanju mete praćkom. Tijekom cijele manifestacije neće nedostajati ni glazbene zabave i gastronomske ponude, a pravu poslasticu posjetitelji će moći doživjeti nakon natjecanja – Nautički klub „Labud“ Prelog nudit će besplatne vožnje jezerom zainteresiranima.

Ljeto ribe uz Dravu, Sveta Marija – 5. i 6. kolovoza 2023.

Općina Sveta Marija, uz blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, slavi i svoje dane. Jedan od najvećih i najviše prepoznatljivih događaja toga kraja je „Ljeto ribe uz Dravu“. Riječ je o turističkoj, sportskoj i kulturno-tradicijskoj manifestaciji koja iz godine u godinu privlači mnogobrojne posjetitelje. Tradicionalno se manifestacija održava tijekom dva dana uz Derivacijski kanal „HE Dubrava“, u koji utječe zarobljena Drava iz Jezera „HE Dubrava“. Pod organizacijskom palicom Općine Sveta Marija te Športsko-ribolovnog društva „Klen“ iz Svete Marije, druženje i natjecanja u ribolovu održavaju se kod ribičkog doma Klen više od 20 godina.

Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, Donja Dubrava – 26. i 27. kolovoza 2023.

Općina Donja Dubrava tradicionalno provodi manifestaciju “Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje” koja se održava posljednjeg vikenda u mjesecu kolovozu. Fokus manifestacije stavljen je na “dobravski” crveni luk i ekološku proizvodnju. „Dobravski crveni ljuk“ autohtona je sorta koja se na ovim prostorima uzgaja više od pola stoljeća. Manifestacija predstavlja odličnu priliku za promociju međimurske popevke, tradicionalnog oblika pjevanja sjeverozapadne Hrvatske, koja je uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, zahvaljujući generacijama ljudi i talentiranim pojedincima poput Tete Lize koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava.

www.sjever.hr
25.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.