Now Reading:
Župan Koren održao prijem za dobitnike vatrogasnih priznanja: “Ponosni smo što smo jedna od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj”
Full Article 4 minutes read

Župan Koren održao prijem za dobitnike vatrogasnih priznanja: “Ponosni smo što smo jedna od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj”

Povodom Mjeseca zaštite od požara, Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika, svetog Florijana, koprivničko – križevački župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave održao prijem za vatrogasce, među kojima su bili i dobitnici visokih državnih priznanja.

Župan je kazao kako se današnjim susretom obilježavaju važni datumi u vatrogastvu, kao i primitak važnih državnih priznanja te je vatrogascima zahvalio na kvalitetnoj i konstruktivnoj suradnji, dodavši kako će im Županija uvijek biti na raspolaganju za potrebnu pomoć i podršku.

– Uvijek naglašavamo koliko nam je važan sustav vatrogastva koji predstavlja najznačajniji operativni kapacitet i temelj županijskog sustava zaštite i spašavanja. Naša županijska Zajednica odlično funkcionira i na tome zahvaljujem predsjedniku Palašu i svima uključenima. Iza nas je mnogo kriznih situacija u kojima se pokazali svoju spremnost, organiziranost, stručnost i opremljenost te ste uspješno odgovorili na sve izazove s kojima smo se suočili. Ponosni smo što smo jedna od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj te kontinuirano ulažemo u redovnu djelatnost vatrogastva, nabavu opreme i vozila i sve što je potrebno – rekao je župan Koren dodavši kako se za vatrogastvo izdvaja više od zakonske obveze.

– Sve to govori o našem opredjeljenju i naša se ulaganja višestruko vraćaju. Od srca vam hvala na što ste tu uvijek kada vas trebamo te čestitam vatrogascima koji su doista zasluženo dobili priznanja za svoj cjeloživotni rad i angažman. Vjerujem da ćemo i u vremenu koje je pred nama nastaviti odličnu suradnju na dobrobit naših građana – poručio je župan te spomenuo održavanje Tehničkog zbora sudionika sustava civilne zaštite na kojemu su se predstavili i vatrogasci sa svojom opremom.

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić također se pridružio čestitkama nagrađenima i zahvalama na odličnoj suradnji.

– Posljednje godine bile su doista turbulentne za sustav civilne zaštite, a u svemu tome su nam stup podrške bili upravo vatrogasci. Vi ste najmasovnija i najopremljenija sastavnica našeg sustava i hvala vam što sudjelujete u svim akcijama, vježbama i intervencijama. Također vam hvala na učinkovitoj i kvalitetnoj komunikaciji te vam želim mnogo uspjeha u radu i što manje intervencija – rekao je Ljubić.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Darko Palaš zahvalio je županu na prijemu, kao i Županiji na podršci koju pruža sektoru vatrogastva.

– U našem sustavu brojimo 141 dobrovoljno vatrogasno društvo, 21 vatrogasnu zajednicu, 3 javne vatrogasne postrojbe i jednu postrojbu u gospodarstvu, kao i ukupno 9.602 vatrogasaca, 1.864 operativna vatrogasca, 750 članova mladeži te 260 vozila. Ponosni smo na sve članove, a posebno na kolege koji su svoj život proveli u vatrogastvu, dobili važna priznanja i pokazali mladima put kojim se može ići – kazao je predsjednik Palaš.

Zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i zapovjednik županijske Zajednice Zvonimir Habijan, uz čestitke dobitnicima priznanja, te je prenio pozdrave glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića. Također je naglasio kako se redovito provode osposobljavanja te kako su dosad za vatrogasna zvanja osposobljena 292 vatrogasaca, a još ih se toliko očekuje tijekom lipnja.

Zapovjednik Habijan dodao je kako su sudjelovali u brojnim kriznim situacijama, od poplava, požara, migrantske krize, pandemije, potresa pa do zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine te je također zahvalio Županiji na ulaganju u cijeli vatrogasni sektor, a posebno opremu koja im je od velike koristi. Spomenuo je i kako se preko državnih programa očekuje nabava 35 vozila kroz sljedećih nekoliko godina, kao i dodatna ulaganja.

Što se tiče dobitnika priznanja, podsjetimo kako je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao Slavka Tucakovića Redom bana Josipa Jelačića te Marijana Kicivoja i Ivana Golubića Redom hrvatskog pletera. Vladimir Piškor dobitnik je Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića za životno djelo koju mu je dodijelila Hrvatska vatrogasna zajednica.

Marijan Kicivoj kazao je kako je ove godine točno 50 godina kako sudjeluje u sustavu vatrogastva, prvo kao dragovoljac pa zatim profesionalno, prošao je sve dužnosti, a ovo je priznanje kruna njegove karijere. Dodao je kako mu preostaje da uživa u mirovni te je zahvalio svima suradnji.

Vladimir Piškor također je izrazio ponos dobivenim priznanjem te je zahvalio svojim kolegama i cijeloj vatrogasnoj zajednici, dodavši kako je nemoguće ovakav uspjeh postići sam. Tijekom svoje karijere uvijek je pomagao drugima te radio za boljitak zajednice, što ga je ispunjavalo i činilo boljom osobom.

www.sjever.hr
24.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.