Now Reading:
Župan Kolar uručio više od 33 tisuće eura vrijedne ugovore ekološkim proizvođačima: “Zagorje je Bogom dano za ekološku proizvodnju”
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar uručio više od 33 tisuće eura vrijedne ugovore ekološkim proizvođačima: “Zagorje je Bogom dano za ekološku proizvodnju”

U prostorima Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u srijedu je župan Kolar dodijelio ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u svrhu povećanja ekološke poljoprivredne proizvodnje na području KZŽ u 2023. godini.

Naime, kako bi pomogla u povećanju konkurentnosti proizvoda svojih poljoprivrednih proizvođača na tržištu, Županija je raspisala natječaj za potporu za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje na području županije, a na koji su se mogli javiti poljoprivrednici upisani u Upisnike u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Podružnice KZŽ sa sjedištem na području županije. Jedan od uvjeta bio je da se bave primarnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda te moraju biti upisani u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji.

Visina potpore po korisniku iznosi do 6.636 eura, a maksimalno do 60 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti, dok vrijednost ulaganja za koje se traži potpora mora iznositi minimalno 1.991 eura. Natječaj je bio otvoren mjesec dana, a zaprimljeno je ukupno deset zahtjeva te je administrativnom kontrolom prošlo njih osam. Svima je njima potpora odobrena u visini do 50 posto prihvatljivih aktivnosti, tako da je za osam zahtjeva ostvarena potpora u iznosu od 33.212 eura.

Nakon što je korisnicima dodijelio ugovore krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je da je ovo sjajna prilika da se pošalje poruka kako je Zagorje Bogom dano za ekološku proizvodnju.

– S obzirom da nemamo velikih, već sitne parcele raspoređene po našim brežuljcima, ne možemo se baviti velikom i intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, ali zato imamo savršene uvjete za ekološku proizvodnju. Kad bacite pogled malo okolo, vidjet ćete da nažalost imamo dio zemlje koja nije tretirana i da je odmorena – idealna za ekološku proizvodnju – rekao je župan Kolar objasnivši kako se do prije nekoliko godina ekološke proizvođače tretiralo kao i ostale poljoprivredne proizvođače, no zbog važnosti i podrške njihovom načinu proizvodnje, odvojena je mjera samo za ekološke proizvođače.

– Sada imamo otprilike oko 130 registriranih ekoloških proizvođača na području županije, no dobra je vijest da smo u proteklih pet godina rasli više od 100%. Druga dobra stvar je da imamo nekolicinu proizvođača koji već godinama u kontinuitetu proizvode i rastu te su postali su prepoznatljivi i sigurno da imaju izuzetno veliko znanje i iskustvo koje mogu prenijeti drugima ekološkim proizvođačima. Isto tako, mlađim će ljudima biti lakše odlučiti se krenuti u ekološku proizvodnju kad znaju i imaju primjere dobre prakse na području naše županije, a s druge strane imaju Županiju koja kontinuirano raspisuje natječaje koji su vezani za ekološku proizvodnju – kazao je krapinsko – zagorski župan.

U nastavku je pojasnio i da ukoliko ovogodišnji korisnici potpora sugeriraju da je potrebno nešto mijenjati unutar natječaja za sljedeću godinu, to će biti i učinjeno.

– Cilj nam je da se javi što proizvođača iz jednostavnog razloga, između ostalog kako bi se svo ovo zemljište koje će sada biti kupljeno, a koje vjerojatno nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje, počelo obrađivati. Isto tako, svi oni će povećati proizvodnju, a samim time brendiramo i županiju kao destinaciju ekološke proizvodnje, što nam je bitno za ukupnu turističku ponudu. Imamo sto i jednu stvar koja nas tjera da zajednički radimo – poručio je Kolar.

Najavljeno je i kako će ekološki proizvođači na poticaje moći računati i 2024. i 2025. godine te će za njih biti osigurano oko 45 do 50 tisuća eura bespovratnih sredstava.

– S obzirom da se radi o ekološkoj proizvodnji sljedeće će godine biti osigurano 60 posto bespovratnih sredstava na mjeru koju ćemo zajedno kreirati. Vjerujem da je to dobar način kako da povećamo broj ljudi koji će se javljati na natječaj. Također ćemo i putem edukacija i animacije naših ugostitelja te ostalog stanovništva, ljude educirati što znači ekološka proizvodnja i koji su benefiti ekološke hrane koja se konzumira. Tako da vjerujem da će sljedeće godine biti još veći broj ekoloških proizvođača koji će se javiti na natječaj – zaključio je župan Kolar.

U ime svih koji su ostvarili potpore ove godine i kojima su uručeni ugovori, Županiji je na dodijeljenim sredstvima zahvalio Zvonko Hursa koji je tom prilikom pozvao sve ekološke proizvođače da se uključe u ovaj projekt, kako se ne bi dogodilo da se zbog nezainteresiranosti on ukine.

Proizvođači javljajte se ubuduće svake godine i zajednički sa Županijom dogovorimo bolje mjere, bolje potpore te da nam se to isplati u konačnici – istaknuo je Hursa.

jm/www.sjever.hr
24.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.