Now Reading:
Burna rasprava o zdravstvu – Reformisti kritični prema aktualnoj vlasti, Stričak im odgovorio: Problem je u tome što nemam posebnu savjetnicu
Full Article 6 minutes read

Burna rasprava o zdravstvu – Reformisti kritični prema aktualnoj vlasti, Stričak im odgovorio: Problem je u tome što nemam posebnu savjetnicu

Stanje u sustavu zdravstva na području Varaždinske županije bila je jedna od glavnih tema sjednice Županijske skupštine održane u srijedu. Tako je zaključeno da, iako u mreži javne zdravstvene službe nedostaje liječnika, Varaždinska županija u usporedbi s ostalim županijama dobro stoji.

Naime, poznato je da je nedostatak liječnika, posebno obiteljske medicine gorući problem u nekim dijelovima Hrvatske, no u Varaždinskoj županiji popunjenost mreže javne zdravstvene službe na razini od 93,1 posto.

Kako je istaknula Spomenka Kiđemet-Piskač, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, u mreži nedostaje 13 liječnika obiteljske medicine, osam liječnika dentalne medicine, četiri pedijatra i pet ginekologa, od čega najviše u Varaždinu. Upozorila je kako ovu situaciju treba shvatiti ozbiljno, no i da stanje nije tako crno kao u ostalim županijama budući da cijela Hrvatska muku muči s nedostatkom liječnika.

Naime, u usporedbi s Bjelovarsko-bilogorskom, Koprivničko-križevačkom, Krapinsko-zagorskom i Virovitičko-podravskom županijom, Varaždinska županija ima tek 6,9 posto nepopunjenih ordinacija što je u odnosu na ove županije odličan pokazatelj. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nedostatak liječnika gotovo je duplo veći, a u Virovitičko-podravskoj i više nego dvostruko veći.

Budući da je vijećnik iz redova Reformista Željko Bedeković upozorio kako je od dolaska nove vlasti na čelo Županije vidljiv pad u broju liječnika, Kiđemet-Piskač odgovorila mu je kako je 2020. i 2021. u vrijeme covid pandemije u varaždinskoj bolnici radio velik broj liječnika iz drugih zdravstvenih ustanova, a naglasila je i kako treba uzeti u obzir činjenicu da je razina kvalitete zdravstvene skrbi u Varaždinskoj županiji na razini grada Zagreba, ali i razvijenih zapadnoeuropskih zemalja.

Na ovu je kritiku odgovorio i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako je u 2021. godini zabilježen rast broja liječnika i to, kako kaže, zbog dolaska novih ravnatelja na čelo zdravstvenih ustanova koji su uspjeli dovesti nove liječnike.

-Pad u ovoj godini bilježimo jer je dio liječnika otišao u mirovinu. Da bismo izgradili liječnika postupak traje. Unutar godinu dana ne može se iznjedriti gotova osoba, liječnik. Mi sad moramo raspravljati o liječnicima 2030., 2031., 2033. kao što je netko morao razmišljati prije 10 godina o 2023. godini – naglasio je Stričak.

Iako je jedan od prijedloga, i to onaj vijećnice Reformista Natalije Martinčević bio uspostava vrtićke djelatnosti u varaždinskoj bolnici i sufinanciranje stanova, Kiđemet-Piskač upozorila je kako to nije dovoljno, već su potrebne i druge mjere kojima će se privući liječnici iz drugih ustanova.

-U vrijeme župana Radimira Čačića kad su županijom tekli med i mlijeko nije bilo potrebe za liječnicima i zato nismo slali liječnike na specijalizacije. Sada više nema mlijeka i meda pa smo u problemu. U prošlom mandatu bivšeg župana imali smo nekoliko sastanaka vezanih uz zdravstvo, a i sam sam kao saborski zastupnik organizirao sastanak na kojem se raspravljalo o potrebama zdravstva Varaždinske županije – istaknuo je Stričak.

Podsjetio je kako je na tom sastanku dogovoreno pokretanje izgradnje Spinalnog centra, Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice te nabava određenih aparata i uređaja. Također, rekao je kako je u prošlom mandatu potpisan sporazum o izgradnji Centralnog operacijskog bloka, no isto tako i da prošla vlast nije ostavila nikakvu dokumentaciju vezanu uz taj projekt.

Nakon što mu je vijećnica Martinčević prigovorila kako ova županijska uprava nema nijedan novi projekt, župan Stričak sarkastično joj je odgovorio kako je vjerojatno problem u tome što on, za razliku od svog prethodnika, nema nijednu posebnu savjetnicu koja u isto vrijeme može biti na više mjesta i za vrijeme radnog vremena baviti se i humanitarnim radom. Martinčević je, nakon što joj je župan Stričak kazao kako obmanjuje javnost kada govori da je projekt Centralnog operacijskog bloka ova županijska vlast u cijelosti naslijedila, najavila da će cijelu istinu o tom projektu zajedno sa šefom stranke Radimirom Čačićem iznijeti na konferenciji za medije te napustila sjednicu.

Marijan Cingula s Nezavisne liste Ivana Čehoka napomenuo je kako su glavni uzrok nedostatka medicinskog kadra male plaće, a kao rješenje vidi privlačenje liječnika iz susjednih zemalja poput Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije jer, kako kaže, ako iz tih država u Hrvatsku dolaze građevinski radnici, zašto ne bi i intelektualci.

SDP-ova Ruža Jelovac upozorila je kako se nijedan problem neće riješiti bez uključivanja i državne razine. Pozvala je da se učini sve što je u interesu pacijenata, ali i zaposlenika. S njom se složio i Mario Lešina s Nezavisne liste Ivana Čehoka rekavši kako ovaj problem nadilazi nadležnost Županije, no isto tako ističe i kako bi na varaždinskom području trebalo dodatno razvijati Sveučilište Sjever u smjeru jačanja medicinskih struka.

Još je jednom naglasio kako će ova godina biti godina zdravstva što je jedan od glavnih prioriteta Varaždinske županije. Naime, ove godine za opremu u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija planira izdvojiti 4,1 milijuna eura, a za objekte čak 7,6 milijuna eura, dok je prošle godine taj iznos bio na razini od 7,5 milijuna kuna. Tako će ukupna ulaganja u zdravstvene ustanove u 2023. godini iznositi 14,3 milijuna eura što je više nego dvostruko veći iznos od lanjskog.

Varaždinska županija osnivač je šest ustanova u zdravstvu na 60 lokacija. Imamo zaposlenih 3059 osoba, 427 liječnika, 35 magistara farmacije, 1655 ostalog medicinskog osoblja, od čega 804 medicinskih sestara i tehničara te 942 nezdravstvena djelatnika. Zdravstvenu skrb gradimo kroz tri stupa: specijalizacije, izgradnju novog i adaptaciju starog prostora i nabavu potrebnih medicinskih aparata i opreme – rekao je Stričak.

Dodao je kako je trenutno na specijalizaciji 141 liječnik, a do kraja godine u planu je raspisivanje još 36 specijalizacija, dok će se ta brojka do 2025. godine popeti na 85.

Izdvojio je neke od najznačajnijih projekata u zdravstvo koji su provedeni u prošlom razdoblju. To su izgradnja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Varaždin, kao i Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, projekt koji je pred samim završetkom.

-U planu je izgradnja Centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice. Prijavili smo uređenje unutarnjeg dijela Minerve te čekamo odabir, a ishođena je i građevinska dozvola za izgradnju i opremanje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije – rekao je Stričak.

Inače, u posljednje tri godine Varaždinska županija povećala je iznos koji izdvaja za ulaganje u zdravstvo. Naime, u razdoblju od 2020. do 2022. godine iz županijskog je proračuna u zdravstvene ustanove ukupno uloženo preko 93 milijuna kuna, a u ovoj godini planirana su dodatna ulaganja u iznosu od 4,4 milijuna eura.

sjever.hr
24.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.