Now Reading:
Pokrenuta peticija za ukidanjem žirija na Eurosongu – već je potpisale tisuće ljudi
Full Article 2 minutes read

Pokrenuta peticija za ukidanjem žirija na Eurosongu – već je potpisale tisuće ljudi

Brojni su oni koji tvrde da je švedska predstavnica Loreen pobijedila na ovogodišnjem Eurosongu zahvaljujući isključivo stručnom žiriju od kojeg je dobila ukupno 340 bodova.

Mnogi su nakon proglašenja pobjednice kritizirali naklonost žirija prema Loreen, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija koju su već potpisale tisuće ljudi, piše Index.

U objašnjenju zbog čega je pokrenuta peticija za uklanjanje žirija ističe se da se već dugi niz godina raspravlja o glasovima žirija. Napomenuli su i da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodijelio Švedskoj na ovogodišnjem Eurosongu, a nisu u skladu, pišu, sa širim javnim mišljenjem.

-Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njegov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja – ističe se u objašnjenju.

Samo da podsjetimo – stručni žiri iz čak 15 zemalja Loreen je dodijelio 12 bodova, dakle najveći mogući broj, dok prema glasovima publike iz zemalja koje su sudjelovale u glasovanju Loreen nije dobila niti jednu dvanaesticu!

screenshot/youtube
sjever.hr/index.hr
15.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.