Now Reading:
Brojni mališani čakovečkih vrtića i škola okupili se na Festivalu održivog razvoja – podršku mladima i održivosti dala i gradonačelnica Cividini
Full Article 2 minutes read

Brojni mališani čakovečkih vrtića i škola okupili se na Festivalu održivog razvoja – podršku mladima i održivosti dala i gradonačelnica Cividini

Djeca čakovečkih vrtića i škola često pokazuju zavidan angažman u zajednici, a jedan od vodećih problema s kojim se hvataju u koštac je zaštita okoliša. Svoje poruke prenijeli su ovog vikenda i na Festivalu održivog razvoja u Čakovcu, u organizaciji djece, roditelja i stručnih djelatnika iz skupine “Delfinići” Dječjeg vrtića “Cipelica” Čakovec – Područni objekt “Vjeverica”, a u suradnji s osnivačem Gradom Čakovcem.

Unatoč prohladnom i kišnom vremenu, festival je okupio velik broj posjetitelja, ali i sudionika koji su svoje radove, s naglaskom na tekstil i samu temu održivosti, predstavili na prigodnim štandovima u centru grada. Uz organizatora, manifestaciji su se tako pridružili još i dječji vrtići “Cvrčak” i “Dječja mašta”, Osnovna škola Kuršanec, I. OŠ Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Graditeljska škola Čakovec, Srednja škola Čakovec, Ekonomska škola Čakovec, Udruga odgajatelja Krijesnice i Hrvatsko društvo za obrazovanje u ranom djetinjstvu (OMEP Hrvatska).

Posebni gosti festivala bili su socijalna zadruga Humana Nova, koja svoje poslovanje bazira na osnovnim principima održivosti: ekološkom, ekonomskom i socijalnom, te Gospodarska škola Čakovec koja je u zgradi Doma sindikata organizirala Buvljak i reviju modela odjeće izrađene od recikliranog tekstila. Srednja škola Čakovec, Udruga odgajatelja Krijesnice i OMEP Hrvatska pritom su proveli i dječje radionice.

Podršku održivosti i čakovečkim mladima, obilaskom festivala dala je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, uz Eleonoru Glavina, psihologinju u DV “Cipelica”. U razgovoru s djecom, njihovim mentorima i roditeljima dan im je uvid u ideju festivala, ali i niz akcija te programa koje pojedine skupine i razredi provode, s ciljem jačanja svijesti o važnosti globalnog razgovora o temi održivosti.

Ono što ovu manifestaciju čini jedinstvenom je činjenica da je proizašla iz razmišljanja, zapažanja i interesa djece i mladih te da se u Čakovcu i Međimurju od vrtićke do srednjoškolske dobi, shvaća neophodnost edukacije o održivom razvoju, zaštiti okoliša i očuvanju našeg planeta.

www.sjever.hr
13.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.