Now Reading:
Brojni mališani čakovečkih vrtića i škola okupili se na Festivalu održivog razvoja – podršku mladima i održivosti dala i gradonačelnica Cividini
Full Article 2 minutes read

Brojni mališani čakovečkih vrtića i škola okupili se na Festivalu održivog razvoja – podršku mladima i održivosti dala i gradonačelnica Cividini

Djeca čakovečkih vrtića i škola često pokazuju zavidan angažman u zajednici, a jedan od vodećih problema s kojim se hvataju u koštac je zaštita okoliša. Svoje poruke prenijeli su ovog vikenda i na Festivalu održivog razvoja u Čakovcu, u organizaciji djece, roditelja i stručnih djelatnika iz skupine “Delfinići” Dječjeg vrtića “Cipelica” Čakovec – Područni objekt “Vjeverica”, a u suradnji s osnivačem Gradom Čakovcem.

Unatoč prohladnom i kišnom vremenu, festival je okupio velik broj posjetitelja, ali i sudionika koji su svoje radove, s naglaskom na tekstil i samu temu održivosti, predstavili na prigodnim štandovima u centru grada. Uz organizatora, manifestaciji su se tako pridružili još i dječji vrtići “Cvrčak” i “Dječja mašta”, Osnovna škola Kuršanec, I. OŠ Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Graditeljska škola Čakovec, Srednja škola Čakovec, Ekonomska škola Čakovec, Udruga odgajatelja Krijesnice i Hrvatsko društvo za obrazovanje u ranom djetinjstvu (OMEP Hrvatska).

Posebni gosti festivala bili su socijalna zadruga Humana Nova, koja svoje poslovanje bazira na osnovnim principima održivosti: ekološkom, ekonomskom i socijalnom, te Gospodarska škola Čakovec koja je u zgradi Doma sindikata organizirala Buvljak i reviju modela odjeće izrađene od recikliranog tekstila. Srednja škola Čakovec, Udruga odgajatelja Krijesnice i OMEP Hrvatska pritom su proveli i dječje radionice.

Podršku održivosti i čakovečkim mladima, obilaskom festivala dala je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, uz Eleonoru Glavina, psihologinju u DV “Cipelica”. U razgovoru s djecom, njihovim mentorima i roditeljima dan im je uvid u ideju festivala, ali i niz akcija te programa koje pojedine skupine i razredi provode, s ciljem jačanja svijesti o važnosti globalnog razgovora o temi održivosti.

Ono što ovu manifestaciju čini jedinstvenom je činjenica da je proizašla iz razmišljanja, zapažanja i interesa djece i mladih te da se u Čakovcu i Međimurju od vrtićke do srednjoškolske dobi, shvaća neophodnost edukacije o održivom razvoju, zaštiti okoliša i očuvanju našeg planeta.

www.sjever.hr
13.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.