Now Reading:
VELIKE PROMJENE NA AUTOCESTI Evo kako ćemo ovog ljeta prolaziti kroz Lučko
Full Article 2 minutes read

VELIKE PROMJENE NA AUTOCESTI Evo kako ćemo ovog ljeta prolaziti kroz Lučko

I mi domaći, kao i turisti koji dolaze k nama, užasavamo se ljetnih gužvi na autocesti A1, no ovoga ljeta situacija bi mogla biti drugačija.

Naime, iz Hrvatskih autocesta najavili su novu regulaciju prometa i to tako da će se povećati broj prilaznih traka s tri na četiri u smjeru mora, a ENC će se moći koristiti na svim ulaznim trakama, donosi N1.

U priopćenju Hrvatskih autocesta navodi se kako je ulaskom Hrvatske u schengenski prostor ukinuta granična kontrola na prijelazima s Republikom Slovenijom – kontrola koja je usporavala protok cestovnog prometa.

“Ukidanjem kontrole, očekuje se dodatno pojačan intenzitet prometa koji u Lučkom ulazi na autocestu A1. Stoga su Hrvatske autoceste pristupile poboljšanju propusne moći čvora Lučko u okviru postojećih gabarita autoceste. Kroz nova rješenja planira se olakšati prometni tok i smanjiti gužva na dionici autoceste A1 Zagreb – Split – Ploče, a posebice u prilazu NP Lučko u smjeru mora”, ističe se u priopćenju Hrvatskih autocesta.

U zoni čvora Lučko osigurat će se tako vođenje prometa u kontinuitetu s dvije prometne trake iz smjera Slovenije prema jugu, umjesto dosadašnje jedne prometne trake. Radi se o lokaciji silaznog kraka prema Lučkom-smjer Rijeka/Split, piše N1.

To bi trebalo doprinijeti ravnomjernijoj raspodjeli prometnih tokova u smjeru mora te će, procjenjuju u Hrvatskim autocestama, smanjiti čekanje za uključivanjem u prometnu traku u prilazu zoni NP Lučko. Također, u zoni prilaza naplatnim kućicama povećan je broj traka s tri na četiri trake.

Dinamičkim upravljanjem naplatnim prolazima uklonit će se situacija ispreplitanja prometa u vršnim satima, primjerice kada se korisnik ENC nalazi u krajnjoj lijevoj traci više neće morati tražiti ENC stazu nego će moći koristiti bilo koju stazu za prolaz. Slijedom toga i prolazak s ENC uređajem i preuzimanjem kartice za ručnu naplatu bit će omogućen na svim ulaznim naplatnim trakama, koje će se otvarati ovisno o prometnoj potražnji prema jugu, ali i prema sjeveru.

foto: arhiva
sjever.hr/n1info.hr
12.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.