Now Reading:
OPREZ! Pojavile se lažne novčanice od 50 eura! Evo kako ih prepoznati
Full Article 2 minutes read

OPREZ! Pojavile se lažne novčanice od 50 eura! Evo kako ih prepoznati

U Hrvatskoj su se opet pojavile lažne novčanice, a ovoga je puta riječ o novčanicama od 50 eura. Doznajte kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu.

Policijska uprava koprivničko-križevačka priopćila je da su dvije osobe osumnjičene da su krivotvorile novac.

-Sumnja se da je osumnjičena 5. svibnja u Koprivnici u trgovini pokušala staviti u opticaj dvije novčanice od 50 eura nalik na krivotvorinu. Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičene je oduzeto 13 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu, dok je od 21-godišnjaka oduzeto 73 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu, objavila je PU koprivničko-križevačka.

Nije ovo prvi put da su se pojavile lažne novčanice pa je stoga važno znati razlikovati krivotvoreni novac od pravog. O tome je pisala i Hrvatska narodna banka (HNB), donosi N1.

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja, objašnjava HNB.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute navedene u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

Osjeti
S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

Pogledaj
Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

Nakreni
Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama.

Provjeri
Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).
Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična. Ako ste i nakon toga u nedoumici, možete za pomoć zamoliti zaposlenika banke ili financijske institucije ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu, donosi N1.

foto: pu koprivničko-križevačka
sjever.hr/n1info.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.