Now Reading:
OPREZ! Pojavile se lažne novčanice od 50 eura! Evo kako ih prepoznati
Full Article 2 minutes read

OPREZ! Pojavile se lažne novčanice od 50 eura! Evo kako ih prepoznati

U Hrvatskoj su se opet pojavile lažne novčanice, a ovoga je puta riječ o novčanicama od 50 eura. Doznajte kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu.

Policijska uprava koprivničko-križevačka priopćila je da su dvije osobe osumnjičene da su krivotvorile novac.

-Sumnja se da je osumnjičena 5. svibnja u Koprivnici u trgovini pokušala staviti u opticaj dvije novčanice od 50 eura nalik na krivotvorinu. Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičene je oduzeto 13 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu, dok je od 21-godišnjaka oduzeto 73 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu, objavila je PU koprivničko-križevačka.

Nije ovo prvi put da su se pojavile lažne novčanice pa je stoga važno znati razlikovati krivotvoreni novac od pravog. O tome je pisala i Hrvatska narodna banka (HNB), donosi N1.

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja, objašnjava HNB.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute navedene u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

Osjeti
S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

Pogledaj
Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

Nakreni
Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama.

Provjeri
Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).
Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična. Ako ste i nakon toga u nedoumici, možete za pomoć zamoliti zaposlenika banke ili financijske institucije ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu, donosi N1.

foto: pu koprivničko-križevačka
sjever.hr/n1info.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.