Now Reading:
HNS-ov Klopotan poručio: Još tri gradonačelnika borit će se s kreditom za bale. Pozivam Bosilja da se izjasni o sufinanciranju Fonda!
Full Article 3 minutes read

HNS-ov Klopotan poručio: Još tri gradonačelnika borit će se s kreditom za bale. Pozivam Bosilja da se izjasni o sufinanciranju Fonda!

Rezultati izlaznosti na izvanrednim izborima za varaždinsko Gradsko vijeće od 30 posto govore da su građani izgubili povjerenje u politiku, da je 30 posto ljudi odlučilo za 70 posto onih koji nisu izašli, rekao je predsjednik gradskog HNS-a Igor Klopotan.

-Međutim, imamo legitimitet gradskog vijeća, imamo većinu koja uz to ima i odgovornost da riješi probleme ovog grada, a kao što znamo, trenutno najveći problem u Varaždinu su bale. U dokumentima današnje sjednice Gradskog vijeća je i Prijedlog proračuna, kao i Prijedlog rješenja za bale koje se nije puno promijenilo od zadnjeg puta. Dapače, ostalo je isto! Oko 200 milijuna kuna, odnosno nešto manje od 30 milijuna eura – kazao je Klopotan.

Ustvrdio je da su dvije stvari zabrinjavajuće.
-Prva stvar je da se uzima kredit na 12 godina za rješavanje bala, odnosno otplaćivat ćemo kredit do 2035. godine, što bi značilo da će se još tri gradonačelnika boriti s ovim kreditom. Pitanje je možemo li mi to kao Grad ili ne možemo i koliko će manjih infrastrukturnih i obrazovnih projekata stati zbog bala – rekao je šef varaždinskih HNS-ovaca.

Prema njegovim je riječima problem i to što gradska uprava nije objasnila građanima na koji će način plaćati kredit niti je objasnila na koji će način tražiti sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
-Vidimo da se računa na sufinanciranje Fonda, međutim nismo vidjeli ni pismo namjere niti predugovor, niti ugovor, kao ni neku obvezujuću ponudu Fonda da će sufinancirati 60 posto. I ovako ćemo biti u problemu, a pogotovo ako Fond ne bude sufinancirao – istaknuo je Klopotan te gradonačelnika Nevena Bosilja pozvao da se izjasni o sufinanciranju Fonda.

-Drugi kredit koji nam nije trebao, a koji je u materijalima, je kredit od 5 milijuna eura za modernizaciju javne rasvjete. Trebali smo ići na ESCO model, odnosno na javnoprivatno partnerstvo gdje privatni partner rješava rasvjetu, deset godina rasvjetu održava i naplaćuje se kroz uštede. Dakle, ovaj drugi kredit apsolutno je nepotreban – ustvrdio je Klopotan.

Osvrnuo se i na izjavu koju je gradonačelnik Bosilj dao prilikom otvorenja Habdulićevog da će se pretežno ulagati u centar grada.
-Smatram da je to pljuska svim prigradskim naseljima i da se ne bi trebalo maćehinski odnositi prema njima. Obišao sam sva prigradska naselja i mislim da su u jako lošem stanju – kazao je Klopotan i poručio:

-HNS ćese svojim utjecajem pobrinuti, osobito u Hrvatskim cestama, da se rotor u Hrašćici realizira, kao i u Gojancu, a Grad Varaždin pozivam da čim prije napravi spojnu cestu odnosno izlaz Gojanec prema Varaždinu.

a.kučić/sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.