Now Reading:
Počinju 30. Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, ove godine i veliki jubilej – 180 godina od povijesnog govora u Hrvatskom saboru
Full Article 2 minutes read

Počinju 30. Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, ove godine i veliki jubilej – 180 godina od povijesnog govora u Hrvatskom saboru

U Varaždinskim Toplicama od 4. do 6. svibnja održavaju se 30. Kukuljevićevi dani koji će ove godine biti u znaku jubileja.

Naime, osim što se ove godine održavaju 30. puta, obilježava se i 180. godišnjica od povijesnog govora na hrvatskom jeziku kojeg je 2. svibnja 1843. po prvi puta u Hrvatskom saboru održao Ivan Kukuljević Sakcinski.

Program Kukuljevićevih dana počinje u četvrtak u 8 sati kod pošte u Varaždinskim Toplicama promocijom prigodne razglednice i poštanskog žiga povodom ove jubilarne 180. godišnjice, a nastavlja se u 10.30 sati paljenjem svijeća na grobu Antuna Kukuljevića Sakcinskog koji je pokopan upravo u Varaždinskim Toplicama.

S početkom u 18 sati u Kongresnoj dvorani hotela Minerva bit će održana svečana akademija čime će Kukuljevićevi dani biti službeno otvoreni, a prigodnim programom sudjelovat će i djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola te KUD Toplice.

U petak s početkom u 11 sati u banketnoj dvorani hotela Minerva bit će održan znanstveni simpozij na temu značaja jezika u opstojnosti naroda, a u 19.30 sati u župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama nastupit će učenici Glazbene škole iz Varaždina.

Povodom 180. godišnjice prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru u malom parku kod spomenika jeziku u subotu u 11 sati bit će otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

30. Kukuljevićevi dani održavaju se u organizaciji Grada Varaždinskih Toplica i Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

www.sjever.hr
03.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.