Now Reading:
Nacrt nove Vladine porezne reforme: Ukida se prirez, rastu plaće, ali i poskupljuje gorivo?!
Full Article 1 minutes read

Nacrt nove Vladine porezne reforme: Ukida se prirez, rastu plaće, ali i poskupljuje gorivo?!

Kako piše Jutarnji list, a prenosi Index.hr., gradovima i općinama ukida se prirez, a lokalne jedinice same će moći određivati porez na dohodak.

Porezno rasterećenje plaća trebalo bi se postići ukidanjem prireza i dodatnim stopama poreza na dohodak, kroz manje opterećenje bruto primanja pri plaćanju doprinosa za prvi mirovinski stup te “kozmetičkim” povećanjem osnovnog osobnog odbitka, za desetak ili 20 eura, tako da se iznos zaokruži sa sadašnjih 530,91 eura (nastalo preračunavanjem 4000 kuna u eure).

Doznaju i kako bi se na ljeto trebale vratiti veće trošarine na energente i ukinuti ograničavanja marži, što će dovesti do povećanja cijene goriva, a sve je to dio nove porezne reforme koju priprema Ministarstvo financija.

Porezno rasterećenje dohotka trebalo bi rezultirati time da od iduće godine plaće rastu svima, s naglaskom na one s nižim dohocima, no kako najveći broj njih uopće ne plaća porez na dohodak, preostaje jedino zadirati u doprinose, ali i prihode lokalnih jedinica. Oni sa srednjim i većim primanjima manje će osjetiti najnovije rasterećenje plaća, piše Index.

Foto: arhiva

www.sjever.hr/www.index.hr
02.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.