Now Reading:
Polaganjem vijenaca obilježena 28. obljetnica „Bljeska” – župan Stričak: Žrtva svih branitelja treba nam biti vodič za izgradnju bolje budućnosti
Full Article 2 minutes read

Polaganjem vijenaca obilježena 28. obljetnica „Bljeska” – župan Stričak: Žrtva svih branitelja treba nam biti vodič za izgradnju bolje budućnosti

Kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu u subotu su povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje. Počast su im odali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, izaslanstvo PU varaždinske te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije.

Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

– U operaciji „Bljesak“ sudjelovale su i postrojbe s varaždinskog područja, Specijalna jedinica policije Roda i 104. brigada Hrvatske vojske. U toj akciji je poginuo 51 hrvatski vojnik i policajac, 162 su ranjena, a oslobođen je značajan dio okupiranog teritorija. Ta operacija je nagovijestila operaciju „Oluja“ te dala naznaku da su Hrvatska vojska i policija uvježbane, opremljene i osposobljene osloboditi svaki pedalj svoje domovine. Danas, nakon 28 godina, imam osjećaj da se žrtva hrvatskih branitelja sve više i više cijeni, posebno zbog novonastalih geopolitičkih okolnosti. Hrvatska je od tada do danas značajno napredovala, ušla je u sve euroatlantske asocijacije. Stoga nam upravo žrtva svih naših branitelja treba biti vodič da gradimo bolju i sretniju budućnost – rekao je župan Stričak.

– Operacija „Bljesak“ bila je zapravo „kotač zamašnjak“ koji je završio operacijom „Oluja“ i konačnim oslobođenjem Republike Hrvatske. „Bljesak“ se odvijao na području istočne Slavonije, a to je bojište na kojem je naša varaždinska 104. brigada ratovala od 1991. do 1995. godine. Ovo je prilika da se prisjetimo svih palih žrtava na oltaru Domovine iz našega kraja – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Molitvu na Varaždinskom groblju predvodio je don Ivica Horvat, tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi izveo je prof. Tomislav Ratković, a obilježavanje su uveličali pripadnici Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde.

www.sjever.hr
29.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.