Now Reading:
Svečanom sjednicom proslavljen Dan Međimurske županije – župan Posavec: Velik je posao pred nama, bit ćemo hrabri i energični i nećemo ustupiti ni pred kime!
Full Article 7 minutes read

Svečanom sjednicom proslavljen Dan Međimurske županije – župan Posavec: Velik je posao pred nama, bit ćemo hrabri i energični i nećemo ustupiti ni pred kime!

Svečanom sjednicom Županijske skupštine održanom u subotu, Međimurska županija proslavila je svoj dan kao i veliki jubilej – 30. obljetnicu svog osnutka. Uz brojne istaknute goste, svečanosti je prisustvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Sjednicu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina koji je naglasio kako je Dan Županije spomen na tragične dane pogubljenje Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su pogubljeni jer su se zalagali za svoje. Podsjetio je da su u sklopu samog obilježavanja Dana Županije dosad održana brojna događanja, a ovogodišnje je još svečanije budući da se obilježava i 30 godina postojanja Županije.

Glavina je poručio kako se kroz cijelo to razbolje u radu Skupštine njegovala kultura tolerancije i međusobnog uvažavanja. Ipak, uputio je i kritiku poručivši kako se Međimurska županija često naziva motorom razvoja države, no neki projekti, čija bi realizacija značila puno za Međimurje, još uvijek čekaju zeleno svjetlo s nacionalne razine.

Međimurski župan Matija Posavec podsjetio je kako se Dan Međimurske županije obilježava u čast i slavu na dvojicu velikana, Zrinskog i Frankopana i njihovu žrtvu.

– To je povijest koja nas uči, koju poštujemo i koje se sjećamo i na temelju koje imamo jasan stav u sadašnjosti i čvrst pogled prema budućnosti, da želimo graditi županiju znanja, mogućnosti, koja koristi šanse i koja će prevladavati teškoće, koja će se u nekim izazovima adaptirati te staviti u prvi plan čovjeka kako bi sve ono što možemo graditi, razvijati se i ići dalje u izgradnji infrastrukture, da to radimo koristeći europska sredstva – rekao je Posavec.

Osvrnuo se na činjenicu da upravo Međimurska županija po glavi stanovnika povlači najviše europskih sredstava, a potom sve ono što ostane kao izvorni prihod proračuna koristi za niz potpora građanima, učenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

– Želimo stvarati zelenu oazu u srcu Europe, koristiti sve naše potencijale, ali nikada, i to posebno podcrtavam, ne zaboraviti našu kulturu, povijest, baštinu i naše vrijednosti i čuvati taj snažan identitet koji Međimurje definitivno zaslužuje i koji je itekako naglašen. I zapravo, na taj način, u tom duhu, radili smo zadnjih 30 godina, radimo danas, radit ćemo narednih 300 godina – poručio je čelnik Međimurske županije zahvalivši svakom međimurskom građaninu jer je svaki rezultat i svaka nagrada, nagrada svakog od njih koji u svojoj okolini stvara dodanu vrijednost.

-I tom zajedničkom sinergijom, ravnomjernim razvojem jednostavno možemo i moramo ići dalje – istaknuo je Posavec.

Cilj je da sve međimurske škole budu u jednosmjenskoj nastavi, adaptirane i prilagođene svakom učeniku, a uz to u narednom razdoblju Međimurska županija izgradit će, dograditi i rekonstruirati 19 dječjih vrtića kako bi sva djeca mogla pohađati jaslice i vrtić.

– Cilj nam je također da razvijamo naše poduzetničke zone, da stvaramo nova radna mjesta i da imamo kroz sustav Eko muzeja promociju te naše kulture i baštine te da završimo, kao što smo završili našu Riznicu Međimurje, obnovu Dvorca Feštetić, da izgradimo interpelacijske centre svetog Jeronima, Steinera, zlatarstva, mlinarstva, skelarstva i svega onoga  što je nama važno za naš identitet i povijest. Isto tako, cilj nam je jačanje naših civilnih udruga i civilnog društva, rana intervencija u djetinjstvu kroz izgradnju regionalnog centra Murida, Centar za osobe s invaliditetom i sve ono što nam je zadano u cilju kvalitetnijeg zdravstvenog standarda koji također gradimo i kroz Županijsku bolnicu i sve naše zdravstvene ustanove, Centar palijativne medicine, biokemijsko – laboratorijski – patološki – citološki laboratorij, obnovu neurologije, nabavku novih uređaja i zadržavanje liječnika koji stvarno rade veliki posao i dobre stvari. Velik je posao i pred nama, bit ćemo hrabri, bit ćemo energični i nećemo ustupiti ni pred kime – zaključio je Posavec.

Predsjednik Milanović naglasio je kako je Međimurje imalo jedan poseban razvojni put, a zasluge za današnji uspjeh su zasluge aktualnog vodstva, ali i svih onih prije njega.

– Mi se kao Hrvati, kao građani Hrvatske, kao pripadnici ove zajednice, uzajamno i međusobno dosta razlikujemo. Možda recimo čak i više nego Poljaci kojih ima 40 i više milijuna, a nas nema ni pet. Ne mislim na razlike i amplitude u smislu kvalitete, nego razlike u smislu običaja, povijesti, kulture, načina života. Upravo tu, te dvije velike hrvatske obitelji, Zrinski i Frankopani igraju genijalnu, kreativnu i kritičnu instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva i dizanju hrvatstva i u ove prostore – poručio je Milanović.

Istaknuo je kako je uzimanje županiji prava da stvarno upravlja općim bolnicama akt jedne grube neargumentirane pohlepne centralizacije.

-Ovo oduzimanje upravljačkih prava županijama, dok mi se drukčije ne obrazloži, razumno i argumentirano, mogu tumačiti jedino kao grabež za kadrovima, a onda i za politički pravom za odlučivanjem. Tri četvrtine gubitaka i puno više troškova stvaraju zdravstvene ustanove koje su pod kontrolom centralne vlasti. Dakle, taj argument ne stoji da će se na ovakav način popraviti zdravstveno stanje i financijsko zdravstveno stanje sustava. Ne znam što bi o tome danas imali za reći Zrinski i Frankopani, ali bi vjerojatno bili lokal patrioti – rekao je Milanović.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni visoki gosti, između ostalog i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, zastupnica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak te saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić.

Na svečanosti su bili i župani Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Brodsko-posavske županije, Zlatko Komadina, Marko Jelić i Danijel Marušić, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Uz brojne gradonačelnike i načelnike, svečanost su uveličali i ludbreški i ivanečki gradonačelnici, Dubravko Bilić i Milorad Batinić, kao i bivši varaždinski župan i šef Reformista Radimir Čačić.

Nagrade i priznanja Međimurske županije

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu javnih priznanja zaslužnim građanima, udrugama i poduzetnicima koji su svojim radom doprinijeli razvoju Međimurske županije i njenoj promociji u zemlji i svijetu.

Tako su povelje dodijeljene Kulturno-umjetničkoj udruzi “Društvo žena” Gornji Kraljevec, Mladenu Obadiću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vularija, Đurđici Horvat, Miroslavi Novak Hranjec te Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije, Ogranku Belica.

Najviše priznanje Međimurske županije, Nagradu “Zrinski” primili su Ivan Senčar za naročito uspješno organiziranje rada i poslovanja te nesebičan društveni angažman i Slavko Markač za nesebičan angažman i poseban doprinos u Domovinskom ratu.

Nagrada „Zrinski” uručena je i Antunu Horvatu za istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju te velika ostvarenja na području glazbe, Vladimiru Kalšanu za izniman doprinos u istraživanju kulturne povijesti Međimurja i obitelji Zrinski te promicanje kulturne baštine, kao i Društvu žena Mursko Središće za izniman doprinos u očuvanju kulture i tradicije posebno u izradi tradicijske maske „cimeri“.

Uime nagrađenih obratio se Kalšan koji je rekao kako su ove nagrade znak da je njihovo djelovanje prepoznato.

Input your search keywords and press Enter.