Now Reading:
Svečanom sjednicom proslavljen Dan Međimurske županije – župan Posavec: Velik je posao pred nama, bit ćemo hrabri i energični i nećemo ustupiti ni pred kime!
Full Article 7 minutes read

Svečanom sjednicom proslavljen Dan Međimurske županije – župan Posavec: Velik je posao pred nama, bit ćemo hrabri i energični i nećemo ustupiti ni pred kime!

Svečanom sjednicom Županijske skupštine održanom u subotu, Međimurska županija proslavila je svoj dan kao i veliki jubilej – 30. obljetnicu svog osnutka. Uz brojne istaknute goste, svečanosti je prisustvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Sjednicu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina koji je naglasio kako je Dan Županije spomen na tragične dane pogubljenje Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su pogubljeni jer su se zalagali za svoje. Podsjetio je da su u sklopu samog obilježavanja Dana Županije dosad održana brojna događanja, a ovogodišnje je još svečanije budući da se obilježava i 30 godina postojanja Županije.

Glavina je poručio kako se kroz cijelo to razbolje u radu Skupštine njegovala kultura tolerancije i međusobnog uvažavanja. Ipak, uputio je i kritiku poručivši kako se Međimurska županija često naziva motorom razvoja države, no neki projekti, čija bi realizacija značila puno za Međimurje, još uvijek čekaju zeleno svjetlo s nacionalne razine.

Međimurski župan Matija Posavec podsjetio je kako se Dan Međimurske županije obilježava u čast i slavu na dvojicu velikana, Zrinskog i Frankopana i njihovu žrtvu.

– To je povijest koja nas uči, koju poštujemo i koje se sjećamo i na temelju koje imamo jasan stav u sadašnjosti i čvrst pogled prema budućnosti, da želimo graditi županiju znanja, mogućnosti, koja koristi šanse i koja će prevladavati teškoće, koja će se u nekim izazovima adaptirati te staviti u prvi plan čovjeka kako bi sve ono što možemo graditi, razvijati se i ići dalje u izgradnji infrastrukture, da to radimo koristeći europska sredstva – rekao je Posavec.

Osvrnuo se na činjenicu da upravo Međimurska županija po glavi stanovnika povlači najviše europskih sredstava, a potom sve ono što ostane kao izvorni prihod proračuna koristi za niz potpora građanima, učenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

– Želimo stvarati zelenu oazu u srcu Europe, koristiti sve naše potencijale, ali nikada, i to posebno podcrtavam, ne zaboraviti našu kulturu, povijest, baštinu i naše vrijednosti i čuvati taj snažan identitet koji Međimurje definitivno zaslužuje i koji je itekako naglašen. I zapravo, na taj način, u tom duhu, radili smo zadnjih 30 godina, radimo danas, radit ćemo narednih 300 godina – poručio je čelnik Međimurske županije zahvalivši svakom međimurskom građaninu jer je svaki rezultat i svaka nagrada, nagrada svakog od njih koji u svojoj okolini stvara dodanu vrijednost.

-I tom zajedničkom sinergijom, ravnomjernim razvojem jednostavno možemo i moramo ići dalje – istaknuo je Posavec.

Cilj je da sve međimurske škole budu u jednosmjenskoj nastavi, adaptirane i prilagođene svakom učeniku, a uz to u narednom razdoblju Međimurska županija izgradit će, dograditi i rekonstruirati 19 dječjih vrtića kako bi sva djeca mogla pohađati jaslice i vrtić.

– Cilj nam je također da razvijamo naše poduzetničke zone, da stvaramo nova radna mjesta i da imamo kroz sustav Eko muzeja promociju te naše kulture i baštine te da završimo, kao što smo završili našu Riznicu Međimurje, obnovu Dvorca Feštetić, da izgradimo interpelacijske centre svetog Jeronima, Steinera, zlatarstva, mlinarstva, skelarstva i svega onoga  što je nama važno za naš identitet i povijest. Isto tako, cilj nam je jačanje naših civilnih udruga i civilnog društva, rana intervencija u djetinjstvu kroz izgradnju regionalnog centra Murida, Centar za osobe s invaliditetom i sve ono što nam je zadano u cilju kvalitetnijeg zdravstvenog standarda koji također gradimo i kroz Županijsku bolnicu i sve naše zdravstvene ustanove, Centar palijativne medicine, biokemijsko – laboratorijski – patološki – citološki laboratorij, obnovu neurologije, nabavku novih uređaja i zadržavanje liječnika koji stvarno rade veliki posao i dobre stvari. Velik je posao i pred nama, bit ćemo hrabri, bit ćemo energični i nećemo ustupiti ni pred kime – zaključio je Posavec.

Predsjednik Milanović naglasio je kako je Međimurje imalo jedan poseban razvojni put, a zasluge za današnji uspjeh su zasluge aktualnog vodstva, ali i svih onih prije njega.

– Mi se kao Hrvati, kao građani Hrvatske, kao pripadnici ove zajednice, uzajamno i međusobno dosta razlikujemo. Možda recimo čak i više nego Poljaci kojih ima 40 i više milijuna, a nas nema ni pet. Ne mislim na razlike i amplitude u smislu kvalitete, nego razlike u smislu običaja, povijesti, kulture, načina života. Upravo tu, te dvije velike hrvatske obitelji, Zrinski i Frankopani igraju genijalnu, kreativnu i kritičnu instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva i dizanju hrvatstva i u ove prostore – poručio je Milanović.

Istaknuo je kako je uzimanje županiji prava da stvarno upravlja općim bolnicama akt jedne grube neargumentirane pohlepne centralizacije.

-Ovo oduzimanje upravljačkih prava županijama, dok mi se drukčije ne obrazloži, razumno i argumentirano, mogu tumačiti jedino kao grabež za kadrovima, a onda i za politički pravom za odlučivanjem. Tri četvrtine gubitaka i puno više troškova stvaraju zdravstvene ustanove koje su pod kontrolom centralne vlasti. Dakle, taj argument ne stoji da će se na ovakav način popraviti zdravstveno stanje i financijsko zdravstveno stanje sustava. Ne znam što bi o tome danas imali za reći Zrinski i Frankopani, ali bi vjerojatno bili lokal patrioti – rekao je Milanović.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni visoki gosti, između ostalog i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, zastupnica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak te saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić.

Na svečanosti su bili i župani Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Brodsko-posavske županije, Zlatko Komadina, Marko Jelić i Danijel Marušić, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Uz brojne gradonačelnike i načelnike, svečanost su uveličali i ludbreški i ivanečki gradonačelnici, Dubravko Bilić i Milorad Batinić, kao i bivši varaždinski župan i šef Reformista Radimir Čačić.

Nagrade i priznanja Međimurske županije

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu javnih priznanja zaslužnim građanima, udrugama i poduzetnicima koji su svojim radom doprinijeli razvoju Međimurske županije i njenoj promociji u zemlji i svijetu.

Tako su povelje dodijeljene Kulturno-umjetničkoj udruzi “Društvo žena” Gornji Kraljevec, Mladenu Obadiću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vularija, Đurđici Horvat, Miroslavi Novak Hranjec te Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije, Ogranku Belica.

Najviše priznanje Međimurske županije, Nagradu “Zrinski” primili su Ivan Senčar za naročito uspješno organiziranje rada i poslovanja te nesebičan društveni angažman i Slavko Markač za nesebičan angažman i poseban doprinos u Domovinskom ratu.

Nagrada „Zrinski” uručena je i Antunu Horvatu za istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju te velika ostvarenja na području glazbe, Vladimiru Kalšanu za izniman doprinos u istraživanju kulturne povijesti Međimurja i obitelji Zrinski te promicanje kulturne baštine, kao i Društvu žena Mursko Središće za izniman doprinos u očuvanju kulture i tradicije posebno u izradi tradicijske maske „cimeri“.

Uime nagrađenih obratio se Kalšan koji je rekao kako su ove nagrade znak da je njihovo djelovanje prepoznato.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.