Now Reading:
KKŽ dodijeljen status “Županija – prijatelj djece” – župan Koren: Ulaganjem u djecu, ulažemo u budućnost i pružamo podršku novim generacijama
Full Article 3 minutes read

KKŽ dodijeljen status “Županija – prijatelj djece” – župan Koren: Ulaganjem u djecu, ulažemo u budućnost i pružamo podršku novim generacijama

Odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora programa “Gradovi i općine-prijatelji djece”, a nakon uspješnih rezultata izvida Ocjenjivačke komisije Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, Koprivničko – križevačkoj županiji dodijeljen je status “Županija – prijatelj djece”, kao trećoj županiji u Hrvatskoj.

Dopredsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, a ujedno i voditeljica projekta “Županije-prijatelji djece”, Sonja Borovčak uručila je povelju županu Darku Korenu na svečanosti povodom 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija, pohvalivši KKŽ na aktivnosti i kontinuitetu provedbe projekata usmjerenih dobrobiti djece i mladih.

Čestitke Koprivničko-križevačkoj županiji uputio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a svečanoj dodjeli prisustvovala je i pročelnica Službe ureda župana te voditeljica projekta “Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece” Melita Ivančić.

Župan je izrazio zadovoljstvom što je prepoznat angažman Županije po pitanju ovog projekta, ali i još važnije – po pitanju unaprjeđenja kvalitete života najmlađih.

– Ponosni smo što je naša županija stekla ovaj prestižni status jer smo intenzivno radili na tome da pokažemo koliko ulažemo u djecu i mlade na cijelom našem području. Projekte usmjeravamo na razvoj optimalne okoline za odrastanje, stvarajući preduvjete za razvoj djece u sigurnom okruženju i omogućavajući svakom djetetu jednak pristup obrazovnom sustavu i kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, uz posebnu skrb o najranjivijim skupinama. Naš posao na unaprjeđenju kvalitete života djece i mladih dobivanjem ovog statusa nije završen nego se nastavlja te smatramo kako u sinergiji s institucijama i udrugama možemo stvoriti mnoge lijepe priče i pozitivne promjene. Svjesni smo da ulaganjem u djecu, ulažemo u budućnost i pružamo podršku novim generacijama koje će unaprijediti ovu Županiju – kazao je župan Koren zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli dobivanju ovog statusa, kao i Savezu koji je prepoznao njihovo zalaganje.

Županija mnogo ulaže u osobni razvoj djece i mladih, brine o kvalitetnim uvjetima obrazovanja i zdravstveno-socijalnoj zaštiti, razvoju vještina te potiče sportske aktivnosti. Ovaj projekt i izrada strateškog dokumenta još su jedan dokaz da se u svim segmentima brine o djeci i mladima te njihovoj budućnosti, pružajući im jednake početne pozicije za kvalitetno odrastanje.

Strategija projekta “Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece” za razdoblje od 2020. do 2022. godine je Odlukom Županijske skupštine produžena na 2023. godinu, a u ovoj će se godini izraditi nova strategija za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Postojećom Strategijom obuhvaćeno je 79 aktivnosti, primjerice iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, sporta, slobodnog vremena, dječje participacije, zdravstva i socijalne skrbi, preventivnih programa, psihosocijalne podrške djeci i roditeljima, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, sigurnosti u prometu i ostalog. Među važnijim projektima treba spomenuti izgradnju pet školskih sportskih dvorana i županijskog Centra kompetentnosti, projekte osiguravanja pomoćnika u nastavi i zdrave školske prehrane kroz Pametan obrok za pametnu djecu, sufinanciranje prijevoza školaraca, škole plivanja, školskih natjecanja i centara izvrsnosti, kreativni natječaj županijskog Antikorupcijskog povjerenstva, financijska pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju, preventivni programi sigurnosti u prometu i slično.

Spomenimo kako je Savez društava “Naša djeca” Hrvatske Koprivničko – križevačku županiju pozvao na otvorenu kandidaturu za stjecanje statusa, na temelju dugogodišnjeg aktivnog rada i zalaganja za poboljšanje kvalitete života djece na području županije. Trenutno status “prijatelj djece” imaju dva grada, Koprivnica i Križevci te Općina Virje, a Županija potiče i pruža svu potrebnu pomoć i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave koje su iskazale interes.

www.sjever.hr
28.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.