Now Reading:
Grad Klanjec opet postaje Europa u malom – evo o čemu se radi
Full Article 3 minutes read

Grad Klanjec opet postaje Europa u malom – evo o čemu se radi

Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec po šesti put organiziraju susret građana u okviru novog CERV programa Europske unije u programskom razdoblju do 2027. godine.

Stoga iz Grada pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže ove subote, 29. travnja s početkom u 10.30 sati u Velikoj dvorani grada Klanjca na jutarnjem dijelu aktivnosti te u 19 sati na završnoj konferenciji i kulturno-umjetničkom programu Klanječka glazbena razglednica.

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) najveći je program EU do sada namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja te ima za cilj izgradnju još demokratskije Europe i podizanje svijesti građana/ki o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim Ugovorima i Povelji te pruža financijske potpore za građanski aktivizam, promicanje jednakosti za sve i provedbu prava i vrijednosti Europske unije.

CERV je zamijenio dosadašnji program Europa za građane u kojem je od 2014. do 2021. Grad Klanjec u mjeri Bratimljenja gradova bio jedan od najuspješnijih hrvatskih prijavitelja.

Europska komisija sufinancira novi program u mjeri Bratimljenja gradova koji je EACEA-i prijavio Grad Klanjec u suradnji sa svojim Kulturnim centrom u iznosu od 30.000 eura, a okupit će od 27. – 30. travnja u Klanjcu partnerske organizacije iz 12 država.

Sudionici odnosno partneri Gradu Klanjcu u projektu Vrijeme krize – šansa za europsko zajedništvo su Grad Qrendi (Malta), Grad A Bana (Španjolska), Grad Wilamowice (Poljska), Općina Rajecké Teplice (Slovačka), Grad Dolní Benešov (Češka), Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić” Petrovaradin (Srbija), Dunav 1245, Sremski Karlovci (Srbija), Općina Starše (Slovenija), Društvo upokojencev Bistrica ob Sotli (Slovenija), Musica Antuqua Ensemble Heviz (Mađarska), KUD Hasan beg Biščević Bihać (Bosna i Hercegovina), Demokratski savez Hrvata u Rumunskoj, Lupuc (Rumunjska) te Folklorna grupa Grenzland, Nikitisch (Austrija).ž

U okviru planiranih aktivnosti sudionici susreta u Klanjcu posjetit će u petak Hrvatski sabor u kojem će ih primiti predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, svoje aktivnosti nastavit će u Kući Europe, a u subotu prijepodne imat će prezentacije i debate u Velikoj dvorani Grada Klanjca.

Cilj projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana u rješavanju aktualnih problema s kojima se trenutno suočavaju svi građani Europske unije i koji izravno utječu na njihov svakodnevni život, ali i o čijem rješenju ovisi budućnost Europske unije. Tijekom susreta građani će razmijeniti svoja mišljenja, iskustva te sudjelovati u debatama, diskusijama, radionicama i drugim projektnim aktivnostima koje se tiču solidarnosti i nediskriminacije, mogućnostima građanskog aktivizma u ubrzanoj provedbi Europskog zelenog plana i osobnog građanskog angažmana u smanjenju energetske ovisnosti EU, posljedicama postpandemijske i ratne gospodarske krize i politika EU-a za njihovo prevladavanje.

Uključivanjem građana u rasprave o ovim temama projekt doprinosi jačanju demokratskog legitimiteta EU, ali i osjećaju odgovornosti građana prema budućnosti EU. Klanječki program posebno podržava suradnju s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u i izvan EU.

www.sjever.hr
27.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.