Now Reading:
Grad Klanjec opet postaje Europa u malom – evo o čemu se radi
Full Article 3 minutes read

Grad Klanjec opet postaje Europa u malom – evo o čemu se radi

Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec po šesti put organiziraju susret građana u okviru novog CERV programa Europske unije u programskom razdoblju do 2027. godine.

Stoga iz Grada pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže ove subote, 29. travnja s početkom u 10.30 sati u Velikoj dvorani grada Klanjca na jutarnjem dijelu aktivnosti te u 19 sati na završnoj konferenciji i kulturno-umjetničkom programu Klanječka glazbena razglednica.

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) najveći je program EU do sada namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja te ima za cilj izgradnju još demokratskije Europe i podizanje svijesti građana/ki o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim Ugovorima i Povelji te pruža financijske potpore za građanski aktivizam, promicanje jednakosti za sve i provedbu prava i vrijednosti Europske unije.

CERV je zamijenio dosadašnji program Europa za građane u kojem je od 2014. do 2021. Grad Klanjec u mjeri Bratimljenja gradova bio jedan od najuspješnijih hrvatskih prijavitelja.

Europska komisija sufinancira novi program u mjeri Bratimljenja gradova koji je EACEA-i prijavio Grad Klanjec u suradnji sa svojim Kulturnim centrom u iznosu od 30.000 eura, a okupit će od 27. – 30. travnja u Klanjcu partnerske organizacije iz 12 država.

Sudionici odnosno partneri Gradu Klanjcu u projektu Vrijeme krize – šansa za europsko zajedništvo su Grad Qrendi (Malta), Grad A Bana (Španjolska), Grad Wilamowice (Poljska), Općina Rajecké Teplice (Slovačka), Grad Dolní Benešov (Češka), Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić” Petrovaradin (Srbija), Dunav 1245, Sremski Karlovci (Srbija), Općina Starše (Slovenija), Društvo upokojencev Bistrica ob Sotli (Slovenija), Musica Antuqua Ensemble Heviz (Mađarska), KUD Hasan beg Biščević Bihać (Bosna i Hercegovina), Demokratski savez Hrvata u Rumunskoj, Lupuc (Rumunjska) te Folklorna grupa Grenzland, Nikitisch (Austrija).ž

U okviru planiranih aktivnosti sudionici susreta u Klanjcu posjetit će u petak Hrvatski sabor u kojem će ih primiti predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, svoje aktivnosti nastavit će u Kući Europe, a u subotu prijepodne imat će prezentacije i debate u Velikoj dvorani Grada Klanjca.

Cilj projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana u rješavanju aktualnih problema s kojima se trenutno suočavaju svi građani Europske unije i koji izravno utječu na njihov svakodnevni život, ali i o čijem rješenju ovisi budućnost Europske unije. Tijekom susreta građani će razmijeniti svoja mišljenja, iskustva te sudjelovati u debatama, diskusijama, radionicama i drugim projektnim aktivnostima koje se tiču solidarnosti i nediskriminacije, mogućnostima građanskog aktivizma u ubrzanoj provedbi Europskog zelenog plana i osobnog građanskog angažmana u smanjenju energetske ovisnosti EU, posljedicama postpandemijske i ratne gospodarske krize i politika EU-a za njihovo prevladavanje.

Uključivanjem građana u rasprave o ovim temama projekt doprinosi jačanju demokratskog legitimiteta EU, ali i osjećaju odgovornosti građana prema budućnosti EU. Klanječki program posebno podržava suradnju s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u i izvan EU.

www.sjever.hr
27.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.