Now Reading:
Konferencija “Industrija Zagorja” okupila najznačajnije gospodarstvenike KZŽ – Ministar Filipović: Zagorski poduzetnici znaju konkurirati na inozemnim tržištima i čine to uspješno već godinama!
Full Article 6 minutes read

Konferencija “Industrija Zagorja” okupila najznačajnije gospodarstvenike KZŽ – Ministar Filipović: Zagorski poduzetnici znaju konkurirati na inozemnim tržištima i čine to uspješno već godinama!

U zabočkoj Vodospremi u srijedu su se okupili najznačajniji gospodarstvenici Krapinsko – zagorske županije, a povod je bila konferencija “Industrija Zagorja: Konkurentnost, održivost i modernizacija”.

Organizator konferencije je Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, a uvodno se okupljenima obratio predsjednik HGK ŽK Krapina, Anđelko Švaljek naglasivši kako je pozicija i uloga industrije u zagorskom gospodarstvu izuzetno značajna.

Dodao je i kako će se tijekom konferencije predstaviti indikativni plan financiranja u okviru iduće financijske omotnice EU projekta, od 2021. do 2027., a u ključnom dijelu konferencije održat će se panel s vodećim direktorima najvećih proizvodnih izvoznih firmi u Zagorju te raspraviti teme modernizacije i održivog poslovanja, ali i isto tako i aktualne situacije na njihovo trenutno poslovanje i konkurentnost.

– Kroz današnja izlaganja imat ćemo prilike vidjeti koliko nam je zapravo industrija važna. Od trenutka ulaska u Europsku uniju robni izvoz nam raste više nego turizam. Prije tri godine kada smo imali prazne ceste i bili zatvoreni zbog Covida razgovarali smo o važnosti industrije i tvornica, koje nam mogu u teškim trenucima sačuvati odnosno održati zaposlenost i ostvariti neophodne prihode. Naznakom prve dobre sezone ta je priča pala u drugi plan i ona je zaboravljena. Ovdje smo zato jer je za nas industrija važna, oko polovice BDP-a županije generiramo iz industrije. Budući da nemamo more i plodne ravnice jedini način da igramo ozbiljnu igru i budemo relevantni u Hrvatskoj i Europskoj uniji je industrija i najveći resurs su naši ljudi – poručio je Švaljek koji je i sam direktor tvrtke Regeneracija d.o.o. iz Zaboka u kojoj je, kako je rekao aktualna situacija solidna s obzirom na stalne krize, od zdravstvene do rasta cijena energenata.

– Sada sve češće imamo i temu nedostatka radne snage i potrebu za uvozom radnika, što nam operativno sigurno svima predstavlja probleme, ali je zasigurno puno bolja situacija kad imamo posla i trudimo se pronaći rješenja kako da te poslove koji su nam dostupni obavimo – rekao je Švaljek te pojasnio kako u njegovoj tvrtki zasad nema stranih radnika.

Isto je novinarima potvrdio i direktor i predsjednik Uprave tvrtke Valoviti papir Dunapack Zabok, Zvonimir Čuljak objasnivši kako se prvenstveno fokusiraju na domaću radnu snagu.

Direktor tvrtke Omco Croatia Darko Ranogajec je pak ustvrdio kako se susreću s izazovima s kojima se susreću i ostali poduzetnici u cijelom Zagorju, Hrvatskoj i Europi.

Rastuća inflacija nas tjera da budemo još jači odnosno da nađemo još neke mogućnosti koje ranije nismo koristili i tako preživimo krizu, prođemo recesiju i nastavimo s rastom i razvojem. Cijena energenata i rada je znatno porasla, a nažalost tržište polako pada, smanjuje se potražnja i to dovodi u pritisak profitabilnost kompanija, a najgore od svega dovodi u težu situaciju investiranja u budućnost – rekao je Ranogajec.

Konferenciji je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je tom prilikom istaknuo da je gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije izvozno orijentirano gospodarstvo.

– Mi u Zagorju imamo pokrivenost uvoza izvozom oko 180 posto i to nije slučajno, naime, neke tvrtke su stare više od stotinu godina. Mi smo ovdje u Zagorju naučili da se prije svega moramo uzdati u sebe, u svoje ljude i svoje znanje. Nikada nam nitko nije ništa poklonio, sami smo se izborili, ali uvijek smo htjeli biti partner, uvijek smo htjeli biti na prvim linijama i vrlo dobro smo koristili fondove Europske unije koji su nam bili na raspolaganju. Sada, ulaskom Republike Hrvatske u Schengen i uvođenjem eura kao nacionalne valute, sigurno da će našim izvoznicima još više biti olakšan transport robe i usluga i očekujem još bolji rezultat – rekao je župan Kolar navodeći kako od trećeg kvartala 2013. godine zagorsko gospodarstvo kontinuirano raste te je dobit prošle godine iznosila preko 15,3 milijardi kuna.

Objasnio je i da je razdoblje pandemije i epidemija koronavirusa pokazalo kako u slučaju globalne krize svaka država, svaki narod misli na sebe te, kako je rekao, upravo zbog toga moramo biti samodostatni i moramo proizvoditi dovoljno da neko određeno vrijeme možemo biti dovoljni u proizvodnji sami za naše sugrađanke i sugrađane.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je kako je prošli tjedan objavljen poziv iz modernizacijskog fonda kojim će hrvatski poduzetnici do 2030. godine na raspolaganju imati milijardu eura za ulaganje u svoje poslovanje.

– Gospodarstvo ove županije je izvozno orijentirano i ostvaruje pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene uz kontinuirano povećanje izvoza. Drugim riječima, poduzetnici u ovom kraju znaju kako konkurirati na inozemnim tržištima i čine uspješno to već godinama. Iz perspektive Ministarstva gospodarstva, vašim rezultatima ovdje možemo zapljeskati. Rastu prihodi, raste dobit i produktivnost i ono što je iznimno važno, izvoz raste brže od uvoza, raste broj zaposlenih – rekao je ministar Filipović te nastavio:

– Šire okruženje u kojem živimo, radimo i poslujemo vrlo je nestabilno i Vlada je uložila puno napora da održimo stabilnost, rast gospodarske aktivnosti i očuvamo radna mjesta, i u covidu, a i sada u vrijeme velike energetske krize, s paketima mjera koji su bili ukupne vrijednosti 6,8 milijardi kuna, održali smo koheziju u društvu i dali smo dodatan zamah našim gospodarstvenicima. U prošloj godini imali smo četvrti najveći rast u Europskoj uniji od 6,3 posto, a ulaskom Hrvatske u schengenski prostor i uvođenjem eura stvaraju se novi i dodatni uvjeti da Hrvatska bude još atraktivnija u očima investitora, a i da naš kreditni rejting koji sada sve tri velike rejting agencije drže na investicijskoj razini u budućnosti bude još jači – pojasnio je ministar dodavši kako će Vlada nastaviti s mjerama administrativnog rasterećenja gospodarstva.

– U ovoj godini ćemo dodatno smanjiti parafiskalne namete za 132 milijuna eura, odnosno milijardu kuna će biti smanjena, a sve kako bi olakšali poslovanje našim poduzetnicima. Bit će puno izazova koji su pred nama, ali sam uvjeren da ćemo ih uspješno rješavati kao što smo to radili sve do sada. Činit ćemo sve da Hrvatska bude još atraktivnija investicijska destinacija i učinit ćemo sve da ona bude još bolje mjesto za život – zaključio je ministar Filipović.

jmiklauzic/www.sjever.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.