Now Reading:
VELIKI INTERVJU: Povodom Dana Općine Gornja Stubica, Krizmanić poručio: Uspjeli smo stvoriti zajednicu koja uspješno egzistira već 30 godina
Full Article 7 minutes read

VELIKI INTERVJU: Povodom Dana Općine Gornja Stubica, Krizmanić poručio: Uspjeli smo stvoriti zajednicu koja uspješno egzistira već 30 godina

Općina Gornja Stubica u slavljeničkom je raspoloženju pošto ove godine Općina slavi 30 godina svog rada i postojanja.

Općina Gornja Stubica iz dana u dan postaje sve ugodnijom sredinom za život za sve generacije mještana. Rezultat je to angažiranosti, napora i vizije načelnika Jasmina Krizmanića s kojim smo, tim povodom, popričali o dosadašnjem radu Općine, njegovom radu te budućim planovima.

Općina Gornja Stubica slavi 30 godina svog rada i postojanja, duboko svjesna svoje zrelosti, ljepote, pitomosti i ugodnosti za življenje svih svojih stanovnika smještenih u 20 naselja i mnoštvo zaselaka. U ovom tridesetogodišnjem razdoblju radilo se na razvoju svakog dijela naše Općine, a to ćemo svi mi zajedno činiti i ubuduće, s ciljem očuvanja interesa i daljnjeg razvoja našeg gornjostubičkog kraja.

Želim zahvaliti mojim prethodnicima Aleksandru Škudaru i Željku Lisaku koji su svaki u svom mandatu u skladu s mogućnostima svoga vremena pridonijeli razvoju naše Općine.

Uspjeh Općine leži i u odličnoj suradnji sa sumještanima i lokalnim udrugama, s kojima su realizirani brojni projekti.

Tako je, nadam se da ćemo kao samostalna jedinica lokalne samouprave djelovati još dugi niz godina na dobrobit naših mještana – vrijednih, poštenih i radišnih ljudi koji su u suradnji s Općinom, uspjeli stvoriti zajednicu koja egzistira već 30 godina i koji su svojim radom pridonijeli razvoju naše Gornje Stubice na svim poljima – sportskim, kulturnim i gospodarskim, ali i očuvanju naših običaja, kulture i prirodnih bogatstava.

U proteklih godinu dana na području Općine se odradilo dosta toga, jeste li zadovoljni radovima i samim tempom radova?

U ovom trenutku na području Općine u tijeku su ili se planira izvođenje radova u vrijednosti od oko 12 milijuna eura.

Što se tiče protekle godine zadovoljni smo onim što se radilo. Kao i uvijek prioritet su bile komunalne akcije: asfaltiralo se, modernizirala i izgrađivala javna rasvjeta po gornjostubičkim naseljima, izgrađena je javna rasvjeta na mjesnom groblju Gornja Stubica, sanirale su se makadamske nerazvrstane ceste, uređivala groblja, javne površine…. Asfaltirane su i pojedine dionice nerazvrstanih cesta u naseljima – Samci, Pasanska Gorica i Banščica.

Naš vrtić Jurek navršio je godinu dana te moram reći da smo zadovoljni njegovim radom, radošću djece koja ga pohađaju, kao i pozitivnim reakcijama naših mještana na to što imamo vlastiti vrtić. Općina je naravno kao i svih ovih godina poticala rad i djelovanje udruga s našeg područja te imala kvalitetnu suradnju s našom osnovnom školom, muzejem i drugim institucijama. Kroz Proračun su se izdvajala značajna sredstva za naše socijalno ugrožene mještane, te djecu i mlade.

Kad ste već spomenuli proračun, Općina u velikoj mjeri brine i u obrazovanju mladih te pokušava što više olakšati im obrazovanje u financijskom smislu.

Tako je, Općina Gornja Stubica u školskoj godini 2022./2023., u vremenskom periodu od 01. 10. 2022. do 21. lipnja 2023. godine sufinancira školsku kuhinju za djecu polaznike osnovne škole koja imaju prebivalište na području naše Općine. Također, odlučili smo stipendirati 15 učenika te smo podijelili 15 učeničkih stipendija u vrijednosti od 200 kuna mjesečno, dok smo za studente izdvojili iznos od 500 kuna mjesečno te se dijeli 20 studentskih stipendija.

Kada već pričamo o izdvajanju financijskih sredstava, Općina Gornja Stubica raspisala je i javni natječaj za financiranje programa, projekata i manifestacija udruga koje provode javne potrebe u društvenim djelatnostima u 2023. godini. Ukupno je za javne potrebe u kulturi planiran iznos od 23.563,00 eura, odnosno 177.535,42 kuna, za potrebe u području humanitarne skrbi 7.600,00 eura, odnosno 57.262,20 kuna, a za javne potrebe u poljoprivredi i lovstvu 4.000,00 eura ili 30.138,00 kuna.

Moramo se malo prisjetiti i ne tako daleke prošlosti i potresa koji je pogodio i Gornju Stubicu. Kako napreduje obnova i u kojoj je mjeri potres pogodio područje Općine?

Potres je u Općini Gornja Stubica izazvao veliku štetu. Prijavljeno je preko 280 objekata koji su stradali u potresu. Obnova infrastrukture oštećene u potresu naš je prioritet broj 1. Tako su u tijeku radovi na sanaciji klizišta u 5 naselja, tu je i sanacija propusta na potoku Piškorica. Krenuli su i radovi na sanaciji 11 nerazvrstanih cesta, a uskoro kreće i sanacija 25 nerazvrstanih cesta, te još dva klizišta u naselju Gornja Stubica i Svetom Mateju.

Po završetku projekata vezanih uz obnovu, pristupit će se projektu asfaltiranju makadamskih nerazvrstanih cesta u vrijednosti oko milijun eura. U sklopu navedenog projekta najprije će se izraditi projektna dokumentacija, a po dobivanju potrebnih akata nadležnih tijela pristupit će se samoj modernizaciji i asfaltiranju cesta. Općina se prijavila i na natječaj Ministarstva prostornoga uređenja i graditeljstva s projektom sanacije dionice nerazvrstane ceste u naselju Gornja Stubica.

No moram istaknuti da ipak postoji žal jer smo očekivali da će se s obnovom domova naših mještana, čiji su objekti stradali u potresu, ići malo brže, no nadamo se da ćemo tijekom ove i iduće godine uspjeti riješiti stambeno pitanje većine naših mještana koji su stradali.

Koji su Vam budući planovi u narednom razdoblju?

Tu je modernizacija javne rasvjete, a planira se i daljnja izgradnja javne rasvjete na području Općine. Također po završetku projekata vezanih uz obnovu, pristupit će se projektu asfaltiranju makadamskih nerazvrstanih cesta u vrijednosti od otprilike milijun eura. U sklopu navedenog projekta najprije će se izraditi projektna dokumentacija, a po dobivanju potrebnih akata nadležnih tijela pristupit će se samoj modernizaciji i asfaltiranju cesta.

Općina se prijavila i na natječaj Ministarstva prostornoga uređenja i graditeljstva s projektom sanacije dionice nerazvrstane ceste u naselju Gornja Stubica. U našem dječjem vrtiću planiramo na igralištu postaviti još nekoliko novih sprava za igru djece. Također, u planu nam je i uređenje dva dječja igrališta na području Općine, kako bi djeca u svakom kutku naše Općine imala mjesto za igru i druženje. Općina će u narednom periodu krenuti i s daljnjim radovima na Spomen hiži Rudolfa Perešina.

U pripremi je i prijava izgradnje reciklažnog dvorišta na natječaj. U tijeku je projektiranje za modernizaciju – asfaltiranje nerazvrstane ceste Sekirevo Selo -Karivaroš-Sveti Matej. Čekamo i otvaranje natječaja na koji bismo mogli prijaviti rekonstrukciju sportskog centra, za kojeg je izrađena projektna dokumentacija i ishođen akt za građenje.

Čestitka povodom dana Općine

Drage Gornjojstubičanke i dragi Gornjostubičanci u ime članova Općinskog vijeća Općine Gornja Stubica, zaposlenika Jedinstvenog upravnog odjela, kao i u svoje osobno ime, upućujem Vam iskrene čestitke povodom Dana Općine Gornja Stubica, Župe svetog Jurja mučenika i blagdana našeg zaštitnika Svetog Jurja.

Tijekom ovih dana trudimo se unijeti pozitivnu atmosferu i vedar duh u našu općinu i proslavu jubilarnog 30. rođendana naše Općine. Pokažimo zajedništvo – barem nama to nije strano.

Želio bih zahvaliti još jedanput i svojim prethodnicima te svima koji su bili u Općinskom vijeću i svima koji su doprinijeli da danas imamo Općinu Gornja Stubica takvu kakvu imamo!

Izgradimo društvo koje će se znati boriti sa svim nedaćama koje nam prijete, a nakon svake pobjede, zajedno ćemo punom snagom nastaviti graditi našu općinu, onako kako joj priliči i onakvu kakvu zaslužujemo.

sjever.hr
25.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.