Now Reading:
RABUZINOVI DANI Zaljubljenik u umjetnine Vladimir Malogorski otkriva sve o kolekcionarstvu
Full Article 2 minutes read

RABUZINOVI DANI Zaljubljenik u umjetnine Vladimir Malogorski otkriva sve o kolekcionarstvu

Ove srijede, 19. travnja u 18 sati, u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a u sklopu 7. Rabuzinovih dana, priču o kolekcionarstvu ispričat će Vladimir Malogorski.

Kako je ta priča započela, odakle ljubav prema umjetninama, ali i crtice iz prijateljstva s Ivanom Rabuzinom ispričat će nam naš poznati kolekcionar. Događaj će moderirati Mirjana Dučakijević, dugogodišnja muzejska savjetnica i autorica ovogodišnje izložbe – Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika , a koja se još može razgledati do 23. travnja. I Ivan Rabuzin bio je kolekcionar što je manje poznata činjenica o ovom slikaru svjetskog glasa. Zahvaljujući i njemu, danas u Novom Marofu možemo vidjeti umjetnine eminentnih slikara poput Ivana Meštrovića, Slave Raškaj, Mirka Račkog, Krste Hegedušića, Vasilje Jordana, Ivana Lovrenčića i mnogih drugih.

Vladimir Malogorski istaknuti je gospodarstvenik, inženjer gospodarstva i veliki zaljubljenik u umjetnine koje je počeo skupljati još 1962. godine. Pratio je rad i stvaranje varaždinskog umjetnika Miljenka Stančića koji je na svojoj antologijskoj slici prikazao crkvu sv. Florijana u Varaždinu, na kojoj je vidljiva i kuća Malogorski u kojoj Vladimir i danas živi. Tu je počela njegova ljubav prema umjetnosti. Njegova kolekcija sadržava više od 1500 originalnih umjetničkih djela s više od 130 zastupljenih autora. Uz 60-ak djela Ivana Rabuzina , tu su i djela Ivana Generalića, Ivana Lackovića, Slavka Stolnika i Mije Kovačića. Njegova bogata zbirka dom je i mnogim drugim renomiranim autorima, akademskim umjetnicima poput Stančića, Bukovca, Babića, Crnčića, Uzelca, Bečića, Vidovića, Price, Svečnjaka, Konjovića, Berbera, Mušića i mnogih drugih.

Vladimir Malogorski dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Varaždina zbog iznimnog doprinosa očuvanju kulturno-povijesne baštine, osobito likovne umjetnosti grada Varaždina i Republike Hrvatske, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Povodom 100-te godišnjice rođenja Ivana Rabuzina, u Novom Marofu bila je postavljena izložba djela Ivana Rabuzina baš iz zbirke Malogorski.

sjever.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.