Now Reading:
NOVI USPJEH VARAŽDINSKOG BUČINOG ULJA Na prestižnom Monde Selectionu u Bruxellesu osvojene čak četiri zlatne medalje
Full Article 5 minutes read

NOVI USPJEH VARAŽDINSKOG BUČINOG ULJA Na prestižnom Monde Selectionu u Bruxellesu osvojene čak četiri zlatne medalje

Proizvođači Varaždinskog bučinog ulja nastavljaju nizati uspjehe! Osvojili su, naime, nove četiri zlatne medalje, ovoga puta na 62. Monde Selectionu u Bruxellesu, prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda.

Najviše ocjene dobila su ulja Uljare Agroprom Patrčević, OPG-a Andreje Petrović, PG-a Damir Crleni i PPP-a Cafuk, a odlične vijesti iz Bruxellesa objavljene su u petak, na sam Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u Uljari Agroprom Patrčević u Strmcu.

Kako je naglašeno, članovi Ocjenjivačke komisije, stručnjaci među kojima su kuhari s Michelinovim zvjezdicama i članovi francuske kulinarske akademije, bili su puni pohvala za Varaždinsko bučino ulje te istaknuli da je izvrsno, prženo do savršenstva, uglađeno i ukusno te bogatog i aromatičnog okusa.

Župan Anđelko Stričak je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutinom Vincekom i pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darkom Majhenom čestitao dobitnicima zlatnih odličja te im uručili diplome.

-Unazad četiri godine otkad šaljemo naša ulja na ta natjecanja, mogu reći da imamo stopostotni učinak, odnosno da su svake godine svi naši natjecatelji s bučinim uljem osvojili zlatne medalje. Na tome im čestitam jer iza toga stoji doista puno truda, marljivosti, rada i ljubavi – rekao je župan Stričak.

Napomenuo je da je u Varaždinskoj županiji čak 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

-Od toga se četiri odnose samo na područje Varaždinske županije, dok ostale dijelimo sa susjednim županijama. Hrvatska je članica Europske unije što znači da svi naši građani, OPG-ovi, obrtnici, poduzetnici imaju ista prava i obveze, odnosno mogućnosti da sudjeluju na tom zahtjevnom europskom tržištu sa svojim proizvodima. Upravo ove oznake kvalitete daju im prevagu na tom zahtjevnom tržištu, da lakše plasiraju svoje proizvode i da od toga imaju i veću dobit – kazao je župan.

Varaždinska županija je unazad dvije godine u svom proračunu osigurala 50 posto više sredstava za svoje poljoprivredne proizvođače, dodao je.

-Kada bi gledali po stanovniku, imamo najviše izdvajanja. Svi koji se bave poljoprivredom znaju koliko je to neizvjesno i koliko je potrebno truda i rada za to, a mi smo tu da im pomognemo – istaknuo je Stričak.

Pročelnik Vincek napomenuo je da su generacije ljudi kroz povijest usavršavali svoje vještine i znanja te tako od zaborava čuvali poljoprivredne i prehrambene proizvode našeg kraja.
-Potrošači žele biti upoznati s područjem gdje je proizvedena hrana, biotehnologijom proizvodnje i prerade te hrane, ali i ljudima koji se tim poslovima bave. Zahvaljujemo svima koji svojim zalaganjem doprinose prepoznatljivosti tradicionalnih proizvoda našeg kraja, a posebno poljoprivrednim gospodarstvima koja prenose tradiciju proizvodnje na nove generacije – rekao je Vincek.

I dok su PPP Cafuk i PG Crleni prvi put osvojili zlata u Bruxellesu, Uljara Agroprom Patrčević i OPG Andreje Petrović u tome su uspjeli već drugi put.

Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec podsjetio je da je Uljara Patrčević osnovana 1996. godine kada je to bio obrt većinom za sušenje koštica, a 2002. godine je doregistriran za proizvodnju masti i ulja.

-Možemo reći da na području Varaždinske županije postoji duga tradicija proizvodnje bučinog ulja, dakle, preko 150 godine. Isto tako i ova uljara ima dužu povijest proizvodnje bučinih koštica i i imaju jedan kontinuitet što je rezultiralo time da su po drugi puta dobili vrijednu međunarodnu nagradu i ovom prigodom im čestitam na tome – rekao je Posavec.

U čemu je tajna uspjeha varaždinskog „crnog zlata“, rekao je Matija Patrčević, domaćin i predsjednik Udruge Varaždinsko bučino ulje.

– U Udruzi smo donijeli odluku kojom je točno definirano da se Varaždinsko bučino ulje proizvodi toplo-prešanim postupkom. Dakle, tu tajni nema. Postupak počinje mljevenjem koštica, a nastavlja se tostiranjem tijekom kojeg se doda određena količina vode i soli. Smjesa potom ide u pržionike, a na kraju, kad je postignuta određena temperatura, u preše iz kojih se istiskuje naše kvalitetno Varaždinsko bučino ulje. Ono je 100 posto čisto bučino ulje, dakle bez dodatka bilo kakvih drugih, stranih ulja – istaknuo je Patrčević.

Njegov „tajni“ sastojak, kao i svih drugih proizvođača iz Udruge Varaždinsko bučino ulje je potpuna posvećenost poslu.

-Treba pratiti cjelokupnu proizvodnju, od pripreme zemlje za sjetvu, sijanja kvalitetnog sjemena, njege kod uzgoja same biljke buče, a kasnije praćenja sazrijevanja buča. Buče treba na vrijeme i brzo pobrati s polja, koštice osušiti i očistiti od svih primjesa te ih preraditi u kvalitetno Varaždinsko bučino ulje. Stalno razmjenjujemo iskustva s kolegama iz Austrije i Slovenije, dok domaći proizvođači od nas traže savjete za samu sjetvu, izbor sjemena, pa do same prerade – naveo je Patrčević.

Članovi Udruge prodaju svo Varaždinsko bučino ulje koje proizvedu, a planiraju širiti proizvodnju, pa time i prodaju.

sjever.hr
14.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.