Now Reading:
Nakon varaždinskih klipića i zelja, i Varaždinsko bučino ulje dobilo svoje umjetničko izdanje
Full Article 2 minutes read

Nakon varaždinskih klipića i zelja, i Varaždinsko bučino ulje dobilo svoje umjetničko izdanje

Nakon Varaždinskog zelja i Klipič mašine, Varaždin je dobio i treću umjetničku instalaciju na temu gastronomije, Varaždinsko bučino ulje. Naime, instalacija autora Zlatana Pinteka postavljena je u Prolazu Marijana Zubera koji vodi prema varaždinskoj Gradskoj tržnici, inače prvoj u Hrvatskoj s certificiranim proizvođačima domaće hrane.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj poručio je kako na ovoj lokaciji ima mjesta za još dvije instalacije.

-Grad Varaždin će zajedno s Turističkom zajednicom pokrenuti razgovore da vidimo koji će biti taj četvrti proizvod kojeg ćemo ovjekovječiti u ovom prolazu – rekao je Bosilj.

Inače, instalacija Varaždinsko bučino ulje predstavljena je u petak povodom obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Autor Zlatan Pintek poručio je kako mu je iznimna čast što je pobijedio na ovom natječaju sa svojim radom Bučino ulje koji inače ima i duhovnu konotaciju. Autor je svoj rad temeljio na sadržajno prepoznatljivom motivu koji uz to koloristički vrlo živo privlači pozornost prolaznika i utječe na njihovu zainteresiranost za primanje poruke.

Komisiju je oduševilo to što je riječ o jednoj vrlo živoj i dinamičnoj kompoziciji sastavljenoj od stiliziranih seoskih kola te činjenica da ne prikazuje samo simbole buče nego i zviježđa i planeta.

Naime, autor je stilizirano prikazao stara drvena kola pričajući tako malu etnografsku priču o skupljanju buča nekad, a kružni oblici buča i njihove veličine sugeriraju njihovo kretanje na sve strane.

tklopotan / www.sjever.hr
14.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.