Now Reading:
Najveći sportski spektakl stiže u Međimurje: Velika Speedway Grand Prix utrka uz 16 najboljih svjetskih vozača
Full Article 4 minutes read

Najveći sportski spektakl stiže u Međimurje: Velika Speedway Grand Prix utrka uz 16 najboljih svjetskih vozača

Novi sportski spektakl je pred vratima, na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu priprema se nova speedway utrka za Grand Prix koja je dio bogatog programskog sadržaja Dana Međimurske županije, a u Palači turizma u Čakovcu održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen ovaj sportski spektakl predviđen za 29. travnja.

Priču o speedwayu u Međimurju godinama svijetom pronosi obitelj Pavlic koja je iznjedrila dva šampiona ovoga sporta – oca Zvonimira i sina Juricu – a u današnje vrijeme na svom stadionu Milenium domaćini su velikom sportskom događaju koji u naš kraj dovodi ljude iz cijeloga svijeta. Zato je priča o speedway utkrama u Donjem Kraljevcu izniman potencijal i izazov i međimurskim turističkim djelatnicima i promotorima.

– Očekujemo rasprodan stadion, nekih 7000 navijača, od čega više od polovice stranih turista, koji stižu na motociklistički vikend u Međimurje. Kao i u 2022. broj noćenja koje će sportski turisti ostvariti broji se u desecima tisuća, a znamo da je gotovo sav raspoloživ smještaj na potezu od Koprivnice do Sv. Martina popunjen – rekla je Darija Pavlic, direktorica utrke Tehnix FIM SPEEDWAY Grand Prix of Croatia, ujedno predstavnica FIM-a Svjetske motociklističke federacije, na predstavljanju jedne od najvećih sportskih manifestacija u Hrvatskoj u 2023.

– U proteklih 18 godina na Stadionu Milenium organizirali smo velik broj događaja i utrka, a ponosni smo što će ovaj Grand Prix biti naša 71. utrka u međunarodnom sportskom kalendaru FIM-a – poručila je Pavlic.

Kvalitetu domaćina, organizacijske snage i prednosti Hrvatske prepoznao je i novi 10-godišnji partner FIM-a Warner Bros Discovery koji će sliku iz Međimurja plasirati u 56 zemalja svijeta, na svih sedam kontinenata, a prema njihovim statistikama gotovo 10 milijuna ljudi gledalo je utrku prošle godine.

– Speedway utrka za Grand Prix najveći je i najorganiziraniji sportski događaj u Međimurju. Mnogo se kamera usmjeri prema našem Međimurju te snimke obilaze svijet. Utrku prati oko 10 milijuna gledatelja putem TV ekrana, šest i pol tisuća posjetitelja na stadionu u Donjem Kraljevcu što predstavlja obuhvat koji Međimurje pozicionira na svjetsku sportsku kartu i donosi velike benefite turizmu, posredno i gospodarstvu te Međimurska županija i naša Turistička zajednica daju podršku organizatorima – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te pozvao posjetitelje da krajem travnja budu na stadionu i prate adrenalinsku utrku.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula osvrnuo se na zelenu točku i činjenicu da je Međimurje dobitnik licence “Green Destination” za 2023. godinu.

– Najmanja smo županija u Hrvatskoj, a opet organiziramo događaje svjetskog ranga. I sam speedway posebno naglašava održivost, ekološke i zelene principe na što smo posebno ponosni. Gotovo 30 posto turističkih dolazaka u Međimurje motivirano je sportom, a nadamo se da će ovakvih projekata biti i više u budućnosti – rekao je Grula.

Zvonimir Pavlic, višestruki jugoslavenski prvak, prvak Slovenije i sportska speedway legenda i u 2023. godini odgovoran je za održavanje i pripremu staze i stadiona, baš kao i Jurica Pavlic, europski juniorski seniorski prvak.

– Iako se u suštini nije puno promijenilo otkako sam ja posljednji puta vozio speedway, tehnologija unapređuje i speedway. U stazu smo ugradili nove uređaje za mjerenje brzine, u fazi smo implementacije nove, ekološke LED rasvjete, a ono što sa stopostotnom sigurnošću mogu reći je da imamo najbolju stazu u cijelom kalendaru i da će ona spremna dočekati 16 najboljih vozača svijeta koji će se upravo kod nas boriti za titulu svjetskog prvaka – zaključio je Pavlic.

www.sjever.hr
14.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.