Now Reading:
Zagorski proizvođači bučinog ulja zlatnog sjaja -Sinković, Cesarec i Grilec na prijemu kod župana Kolara: “Postali smo destinacija u kojoj se proizvode najbolja bučina ulja na svijetu!”
Full Article 4 minutes read

Zagorski proizvođači bučinog ulja zlatnog sjaja -Sinković, Cesarec i Grilec na prijemu kod župana Kolara: “Postali smo destinacija u kojoj se proizvode najbolja bučina ulja na svijetu!”

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u četvrtak je u prostorima Krapinsko – zagorske županije održao prijem za proizvođače bučinog ulja s područja KZŽ, koji su na nedavno održanom 62. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojili čak tri zlatne medalje.

Riječ je o zlatnim OPG-ovima čiji su vlasnici Danijel Sinković iz Bedekovčine, Mladen Cesarec iz Oroslavja i Ivanka Grilec iz Đurmanca.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je svjetskim prvacima naglasivši kako je njihov uspjeh dokaz da su bučina ulja s područja KZŽ najbolja bučina ulja u Hrvatskoj te da ona imaju kvalitetu za zlatnu svjetsku medalju.

– Nisu bez razloga OPG-ovi Sinković i Cesarec u posljednje dvije godine apsolutni pobjednici Hrvatskog prvenstva i izložbe bučinog ulja Alpe – Adria koje se održava u Varaždinu. Sada im se pridružila i Ivanka Grilec, a imamo već 21 izlagača koji će ići u Varaždin s 31 uzorkom i postali smo jedna ozbiljna destinacija u kojoj se može proizvesti i gdje se i proizvode najbolja svjetska bučina ulja – rekao je župan Kolar dodavši kako je ovo najveće priznanje prije svega OPG-ovima koji su u posljednjih nekoliko godina uložili velike napore, znanje, ali i financijska sredstva da bi okrupnili zemljište i povećali te modernizirali proizvodnju pa najavio kako će se Županija uključiti u promociju njihovih proizvoda.

– Ovo ćemo nagradu promotivno iskoristiti kako bi proširili priču diljem Lijepe naše, između ostalog kroz manifestaciju 100 posto zagorsko, ali i na ostale promotivne načine te tako odali priznanje ovim ljudima za kvalitetu jer njima njihova kvaliteta prodaje proizvod i oni sa time nemaju problema. Nadam se i da će ovo priznanje i njima biti poticaj da još prošire proizvodnju, koliko je to moguće u našim uvjetima gdje se radi na relativno malim parcelama i brdovitom terenu, tako da je sama proizvodnja puno kompliciranija – pojasnio je župan Kolar te zahvalio uljarima na promociji Zagorja i Bajke na dlanu.

Uz krapinsko – zagorskog župana prijemu je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infarstrukturu Sanja Mihovilić koja je tom prilikom istaknula kako je intencija Županije pratiti sve proizvođače s područja KZŽ u njihovom radu i predstavljanju pa tako i proizvođače bučinog ulja.

– To se dosad uglavnom odnosilo na natjecanje u Varaždinu, koje je s jednog regionalnog preraslo i u međunarodno natjecanje, a gdje su naši proizvođači godinama potvrđivali kvalitetu te tako zadnje dvije godine imamo i šampiona na natjecanju Alpe – Adria. Slijedom tih aktivnosti, prošle smo godine dogovorili i da će Županija podmiriti troškove naših najboljih proizvođača i poslati njihove uzorke u Bruxell, gdje se 62 godine održava svjetsko natjecanja i ocjenjivanje prehrambenih proizvoda. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su sudionici iz 100 zemalja svijeta sa tri tisuće proizvoda, a između njih bila su i naša tri uzorka bučinih ulja, koji su potvrdili da su definitivno među najboljima – rekla je Mihovilić.

Objasnila je i kako će Županija i dalje pratiti proizvođače bučinog ulja te ulagati u marketinški dio kako bi ta kvaliteta bila prepoznata među potrošačima i kako bi sami proizvođači ostvarili i određene prihode.

Medijima se obratio i jedan od dobitnika zlatne medalje za svoje bučino ulje, Danijel Sinković te zahvalio Županiji na potpori, kao i svojoj obitelji iza koje je, kako je rekao, 15 godina rada i truda.

– U proteklih 15 godina investirali smo puno sredstava, truda i vremena u proizvodnju našeg bučinog ulja. Posljednje dvije godine imamo i pogon za preradu pa tako sebi i drugima pružamo usluge prešanja. Prepoznali smo da kvalitetu možemo jamčiti jedino ako brinemo o proizvodnji od početka, od sjetve u kontroliranim uvjetima pa do same prerade, a da to radimo uspješno dokazuje i naša zlatna medalja. Jako sam ponosan na ovo priznanje i vjerujem da ćemo i dalje ostati na samom vrhu te se i dalje truditi povećati kvalitetu i proizvodnju – poručio je Sinković.

www.sjever.hr
13.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.