Now Reading:
U varaždinskoj bolnici s radom započeo Objedinjeni hitni bolnički prijem – evo kako sve funkcionira i što to znači za pacijente
Full Article 3 minutes read

U varaždinskoj bolnici s radom započeo Objedinjeni hitni bolnički prijem – evo kako sve funkcionira i što to znači za pacijente

Nakon što je u utorak svečano otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Varaždin, u srijedu je on i službeno započeo s radom. Uz OHBP, otvoreni su i dnevna bolnica te jednodnevna kirurgija, a radi se o investicijama vrijednim preko 11 milijuna eura koje će značajno podići razinu kvalitete zdravstvene skrbi.

O tome što će početak rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u varaždinskoj bolnici značiti za pacijente i kako će funkcionirati prijem razgovarali smo s doktorom Zoranom Antončićem, voditeljem OHBP-a.

-To je hitni prijem i ovamo trebaju doći bolesnici kojima je potrebna obrada, hitna dijagnostika i terapija. Sve struke koje su bile u svojim zgradama se ovdje. Znači, internisti s hitnog prijema, dežurni internist sa specijalizantima, kirurgija sa svojim specijalistom i specijalizantima, neurolozi i tako dalje, dakle svaka struka daje svojeg specijalista i specijalizanta – objasnio je Antončić dodavši kako se pacijent više neće seliti po krugu bolnice.

Naime, u OHBP-u će biti smješteni hitni prijemi šest odjela: interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije što znači da pacijenti više neće morati ići iz jedne u drugu zgradu, već će ih liječnici na jednom mjestu pregledati, terapijski i dijagnostički zbrinuti i nakon toga odlučiti je li potrebna hospitalizacija.

Iz varaždinske bolnice očekuju kako će u OHPB dolaziti između 150 i 200 ljudi, a u njemu će raditi liječnici – kirurzi, internisti, neurolozi, okulisti, urolozi, otorinolaringolozi, radiolozi i prvostupnici radiološke tehnologije, svi specijalizanti Opće bolnice Varaždin, medicinske sestre i tehničari, administratori, spremačice i pomoćno osoblje – nosači.

-Liječnik na terenu, hitna pomoć ili doktor opće prakse upućuje pacijenta kojem su potrebne hitna obrada i hitna terapija u hitni bolnički odjel. Imamo, međutim, sivu zonu da pacijenti sami odlučuju što je hitno, a što nije i dolaze k nama, a to je nama veliki problem – poručio je Antončić.

Uspješnom realizacijom ovog projekta podići će se razina kvalitete zdravstvene skrbi, povećati njezina dostupnost te osigurati sustavniji pristup pacijentu te orijentiranost na pacijenta koji je u središtu zdravstvenog sustava.

Već u utorak prilikom svečanog otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, najavljen je i novi projekt, najveći u Republici HrvatskojCentralni operacijski blok vrijedan više od 43 milijuna eura čija izgradnja kreće sredinom godine. Zahvaljujući njemu, zgrade varaždinske bolnice bit će povezane.

tklopotan / www.sjever.hr
12.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.