Now Reading:
Intervju sa županom Korenom povodom 30. obljetnice Koprivničko – križevačke županije: “Stvorili smo modernu županiju koja je danas po mjeri svakog čovjeka i spremna za nove iskorake”
Full Article 11 minutes read

Intervju sa županom Korenom povodom 30. obljetnice Koprivničko – križevačke županije: “Stvorili smo modernu županiju koja je danas po mjeri svakog čovjeka i spremna za nove iskorake”

Koprivničko – križevačka županija 13. travnja slavi 30. godišnjicu od osnutka, a povodom te velike obljetnice razgovarali smo s čelnim čovjekom Županije, županom Darkom Korenom, jednim od najiskusnijih i najdugovječnijih političara na ovim prostorima koji je gotovo cijelu profesionalnu karijeru stavio u službu javnog dobra i razvoja Podravine i Prigorja.

Županija obilježava svoj 30. rođendan, a u tom periodu ste svjedočili brojnim društvenim i gospodarskim promjenama. Pune 22 godine ste dio Županijske uprave, od čega 15 godina kao župan na iznimno odgovornoj funkciji obnašate najvišu dužnost regionalne vlasti, kako se iz vaše perspektive županija mijenjala sve te godine i kako je vidite danas?

Kada bih morao sve ove godine i iskustvo koje imam u politici svesti pod neki nazivnik i opisati tranziciju Županije kroz sve njene mijene, rekao bih da našu županiju najbolje opisuje kontinuitet stvaranja novih vrijednosti i stabilnog napretka koji je danas vidljiv na svakom koraku. Imao sam tu privilegiju da u početku kao zamjenik župana i kasnije župan, svjedočim brojnim događajima koji su bitno utjecali na političku, društvenu i gospodarsku vizuru Podravine i Prigorja. Na ovu veliku obljetnicu potrebno se prisjetiti i odati priznanje i zahvalu mojim prethodnicima, kao i svim mojim suradnicima, koji su ostavili dubok trag u životu županije te naglasiti kako je upravo u ovom vremenu u kojem živimo Županija ostvarila svoj najznačajniji gospodarski i društveni razvoj. Danas tako svjedočimo najvećem investicijskom zamahu u povijesti na ovom prostoru, vrijednom preko 700 milijuna eura, a tako nešto nikad nije viđeno na ovom prostoru. Ravnomjerno razvijamo sve krajeve županije, a pametnim ulaganjima u brojne kapitalne projekte kreiramo nove vrijednosti u području zdravstva i obrazovanja, prometne i komunalne infrastrukture, gospodarstva i turizma, dakle svega onoga što će životni standard podići na još višu razinu. Županija je danas mjesto poželjno za život i dat ćemo sve od sebe da takvim ostane i postane još poželjnije.

Često ističete kako Županija nije samo prirodno bogatstvo, kulturna baština ili pak moderne zgrade, škole, vrtići i tvornice, već fokus stavljate na ljude?

U središtu ovog kraja oduvijek su bili jako vrijedni ljudi još većeg srca, čije su marljive ruke generacijama i stvarale sve ono što danas baštinimo. Upravo zbog njih, razvijamo, moderniziramo i stvaramo novu Županiju otvorenu prema svima kako bi u bogatstvu različitosti svima osigurali jednake mogućnosti, kako bi djeca i mladi ovdje imali budućnost, a oni stariji dostojanstvene životne uvjete. To je minimalno što dugujemo našim prethodnicima i duboko sam uvjeren da smo u ova tri desetljeća svi zajedno stvorili Koprivničko-križevačku županiju koja je po mjeri svakog čovjeka i na ponos svih onih koji ovdje žive.

Vratimo se još malo na investicije, rekli ste da je županija danas veliko gradilište i da se najviše novaca ulaže upravo u naš kraj?

Uz županijske projekte kojih ćemo se dotaknuti neizbježna su tema i velike nacionalne kapitalne investicije na našem području koje su u tijeku i koje se ne izvode u kratkom periodu već su to višegodišnji projekti od ogromnog značaja za stanovnike ovog kraja. Naravno, riječ je o izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge od Križevaca do mađarske granice i projektima aglomeracija na čitavom području županije, to su projekti koji su komplementarni i sastavni dio ovog našeg područja i kada se zbroje s našim, županijskim projektima govorimo o preko 700 milijuna eura investicija koje su u tijeku i koje su usmjerene isključivo na infrastrukturni razvoj i stvaranje boljih uvjeta za život stanovnika. Sviđalo se to nekom ili ne, to je u jednom dijelu uspjeh i ove županijske administracije koja provodi odgovornu politiku u svim segmentima za što je na kraju i dobila mandat građana.

Uz to se veže i pitanje izgradnje brze ceste koja je „zapela u Križevcima“, kada možemo očekivati početak radova na dionici prema Kloštru Vojakovačkom?

Svjestan sam osjetljivosti i važnosti ovog pitanja jer dobra prometna povezanost je od najvećeg značaja za razvoj Podravine i Prigorja i zbog toga sam često na političkoj vjetrometini, no posao političara je takav, ponekad morate pretrpjeti i teške kritike oponenata koje su daleko od istine i realnosti. O tom projektu bi se dala napisati čitava disertacija, no ono što je važno istaknuti da nikad nećemo odustati od lobiranja i pritisaka prema nadležnim tijelima – Hrvatskim cestama kao investitoru i resornom ministarstvu koji moraju dogovoriti uvjete s izvođačem, tvrtkom Kamgrad, kako bi se krenulo u realizaciju, u prvoj fazi do Kloštra Vojakovačkog i u drugoj fazi prema Koprivnici. Javnost mora znati kako je Županija ispunila sve svoje obaveze u projektu na vrijeme i kako odgovornost nije na nama, već se odgovori trebaju potražiti na drugim adresama. S obzirom na sva događanja – od korona krize, preko ogromnog rasta cijena rada, materijala i troškova, inflatornih pritisaka pa sve do rata u Ukrajini, koji su utjecali na početak radova, mogu slobodno reći kako nam okolnosti nisu išle na ruku, no siguran sam da će radovi uskoro početi i cesta će se graditi. Jedini sam od političara s našeg prostora koji se još uvijek gorljivo bori za taj projekt, po nekoliko puta tjedno komuniciram sa svim ključnim dionicima bez potrebe da skupljam političke poene jer očito je da na ovom problemu egzistira opozicija bez ikakvog konstruktivnog prijedloga. Lako je samo kritizirati, no smatram kako unatoč svim napadima ovaj projekt ne smije imati politički predznak jer riječ je o strateškom interesu našeg kraja.

Proteklih godinu dana obilježio je završetak jedne od najvećih investicija u školstvo, a to je izgradnja ukupno pet školskih sportskih dvorana u isto toliko općina?

Ulazak u taj projekt je bila dobro promišljena odluka koja ima višestruku vrijednost. Osim što smo podigli standard i kvalitetu u obrazovnom sustavu, veliku korist je dobila i lokalna zajednica koja zahvaljujući dvoranama sada ima sjajne multifunkcionalne moderne prostore u kojima se odvijaju razna društvena događanja. U neku ruku smo dodatno potaknuli život u općinama, a to je bio jedan i od ciljeva – sačuvati i vratiti život u ruralnim krajevima. Sjajno je vidjeti da dvorane „žive“ i nakon što završe školske aktivnosti jer mnoštvo je udruga koje ih svakodnevno koriste. Hvala općinama koje su partnerski sudjelovali u ovom projektu vrijednom preko 10 milijuna eura, izgradili smo ih na vrijeme iako su neki bili skeptični da ćemo uspjeti. Objekte smo završili na vrijeme i bez značajnih financijskih korekcija zbog poremećaja tržišta i inflacije. Slikovito rečeno, iznos za koji smo izgradili pet dvorana danas bi bio dovoljan za izgradnju tri dvorane, a to dovoljno govori o kvaliteti naše procjene.

Realizirali ste i Centar kompetentnosti u Koprivničko – križevačkoj županiji koji je zaživio punim plućima. Objekti u Đurđevcu i Koprivnici su gotovi, oprema se kompletira, nastavnici prolaze stručne edukacije, a učenici svakodnevno koriste praktikume i usvajaju nova znanja?

Stvorili smo jedan sasvim novi koncept, volimo to nazvati i novom paradigmom strukovnog obrazovanja, u područjima elektrotehnike i računalstva na što smo iznimno ponosni jer smo jedni od prvih u Hrvatskoj kojih smo uspjeli realizirati ovakav projekt. Značaj je još i veći ako znamo da je od 25 projekata CEKOMA na području Hrvatske ukupno realizirano njih tri, a mi smo među njima. Projekt je vrijedan gotovo 10 milijuna eura čime smo rekonstruirali dvije srednje škole, Obrtničku školu u Koprivnici čime smo riješili pitanje proširenja kapaciteta i Strukovnu školu u Đurđevcu. Izrađena su tri nova standarda zanimanja, četiri standarda kvalifikacija, kurikulum za redovnu nastavu i 29 registriranih programa za obrazovanje odraslih. Uz to smo nabavili vrhunsku opremu vrijednu gotovo dva milijuna eura na kojoj se održava praktična nastava kojom učenici imaju mogućnost upoznati se s najnovijim tehnologijama, a koje se koriste u automatiziranim proizvodnim i uslužnim procesima. Velika je vrijednost u tome što svi polaznici rade na opremi koja je istovjetna onoj u realnom industrijskom sektoru pa neće imati problem u prilagodbi kada izađu na tržište rada. Na ovaj način ćemo pokušati odgovoriti i na problem nedostatka radne snage jer jedan od ciljeva jest pružiti kompetencije onima koji po izlasku iz škole mogu odmah započeti s radom, odnosno onima koji neće razmišljati o odlasku već će razmišljati o zaposlenju na našem području.

Vrlo važan je i projekt javnolinijskog prijevoza koji je uspješno zaživio prošle godine. Kakve su reakcija putnika, posebno kad vide simboličnu cijenu karata koje moraju platiti za vožnju?

To je zasigurno jedan od projekata na koji smo posebno ponosni pri čemu želim naglasiti da je naša Županija, uz Zagrebačku županiju prva realizirala ovakav koncept javnog prijevoza koji je od iznimnog značaja za povezivanje ruralnog i urbanog područja Podravine i Prigorja. Osigurali smo funkcionalnu mrežu autobusnog prijevoza sa 79 linija i ono što je najvažnije, velike popuste za korisnika koji plaćaju simbolične cijene prijevoza, od učenika, studenata, radnika i umirovljenika. Rezultati i broj putnika pokazuju da smo uistinu napravili pravi potez, a nije zanemariva niti činjenica da smo na ovaj način pomogli prijevozničkom sektoru koji je zbog inflacije i velikih troškova bio na koljenima. Tim smo projektom ne samo osigurali povezanost svih naših krajeva već i spasili radna mjesta u sektoru autoprijevoza.

Aktualna je i priča o zdravstvu, reformi i prijenosu upravljačkih prava s županija na državu?

Već sam ranije upozoravao da vraćanje bolnica na upravljanje državi i centralizirani pristup nije dobar koncept s obzirom da se prijašnji , nazovimo ga eksperiment s državnim upravljanjem, tada pokazao promašajem. Ono što mogu reći jest da Županija kontinuirano ulaže u županijski zdravstveni sustav o kojem brinemo s velikom pažnjom pa ću samo spomenuti da je kroz proteklih šest godina u obnovu naše najveće zdravstvene ustanove – OB Koprivnica uloženo preko 13,3 milijuna eura. Kontinuirano nabavljamo novu medicinsku opremu, obnavljamo vozni park hitne medicine, financiramo timove 2 hitne medicine u našim gradovima, osigurali smo specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za naše stanovnike u đurđevačkoj Podravini i Prigorju. Pripremamo i potpunu obnovu zgrada Doma zdravlja u Križevcima i Đurđevcu, no svi smo svjesni da sve to ne znači ništa ukoliko nema liječničkog kadra koji će tamo raditi pa smo upravo zbog toga i kroz naše mjere subvencija kamata stambenih kredita te suradnjom Županijskog Doma zdravlja i jedinica lokalne samouprave kroz dodatno osiguranje financijskih sredstava, omogućili liječnicima adekvatne uvjete. Pokušavamo suradnjom na svim razinama i svim mogućim mjerama privući nove liječnike u naš kraj, kako bismo osigurali liječničku skrb kakvu građani zaslužuju.

Mnogo se pričalo i o Razvojnom sporazumu za sjeverozapadnu Hrvatsku, što će on donijeti u budućnosti stanovnicima naše županije?

Kada govorimo o budućim projektima, naravno da najviše toga ovisi o mogućnostima financiranja pri čemu se oslanjamo na europska sredstva i NPOO te Razvojni sporazum Sjever. Ovaj Sporazum trebao bi omogućiti još veći razvoj našeg kraja i uravnoteženu regionalnu razvojnu politiku čime ćemo u konačnici biti i konkurentniji u odnosu na naše susjede u segmentima prometne povezanosti, zdravstvene i obrazovne infrastrukture i turizma. Kroz strateške kapitalne projekte, u našem slučaju riječ je o 413 milijuna eura vrijednim investicijama koje snažno podupire i Vlada RH, otvorit ćemo novu investicijsku perspektivu. Pripremamo projektno tehničku-dokumentaciju za tri projekta – Regionalni centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, novu Srednju školu u Koprivnici i Centar zaštite i spašavanja za što smo osigurali 750 tisuća eura. Za projekt revitalizacije dvorca Ineky izradili smo projektnu dokumentaciju, dobili građevinsku dozvolu, prijavili ga na Javni poziv za turističku infrastrukturu u okviru NPOO koje je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta, a koji je završio početkom ožujka. To je tek početak, no vjerujem da ćemo uspješno kandidirati sve projekte na natječaje koji se očekuju.

Što bi ste poručili sugrađanima za kraju u ovom slavljeničkom ozračju, jer 30. godina Županije uistinu zaslužuje poruke optimizma i ohrabrenja.

Kazao bih da svi zajedno možemo biti ponosni na naša dva bisera – Podravinu i Prigorje jer smo u tri desetljeća zajedničkim snagama uspjeli županiju učiniti boljim mjestom koje je itekako poželjno za život. Nismo zaboravili na našu tradiciju i na sve ono što su nam u nasljeđe ostavili naši prethodnici, ali isto tako nismo zanemarili niti potrebe za modernizacijom i promjenama koje su nužne kako bi stvorili nove vrijednosti za generacije koje će doći iza nas. Vjerujem da ćemo na tom putu zajedno uspjeti te Vam u tom duhu želim od srca čestitati 30. rođendan naše Županije!

www.sjever.hr
12.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.