Now Reading:
Istraživanje razotkrilo Hrvate: Dostavljaju nam hranu, rade u građevini… a evo što mislimo o njima
Full Article 2 minutes read

Istraživanje razotkrilo Hrvate: Dostavljaju nam hranu, rade u građevini… a evo što mislimo o njima

Istraživanje je za RTL provela Promocija plus od 2. do 5. ožujka, na uzorku od 1300 ispitanika uz standardnu grešku plus minus 2,7 posto i razinu pouzdanosti 95 posto.

Prema podacima MUP-a u Hrvatskoj živi i radi više od 115 tisuća ljudi iz stranih država.

Podršku stranim radnicima u Hrvatskoj, prema provedenom istraživanju, iskazuje 57 posto ispitanika, dok ih 38 posto ne podržava.

Zanimljivo je kako vrlo visoku potporu dolasku stranaca daju umirovljenici, a dvije trećine ispitanika misli da stranci rade naporne, nesigurne i slabo plaćene poslove.

Također je zanimljivo kako 62 posto umirovljenika općenito podržava uvoz stranaca radi zapošljavanja, a promatrano po regijama najviše podrške daju stanovnici središnje i gorske Hrvatske (njih 64,1 posto) kao i Zagrepčani (njih 58,9 posto).

Imamo dovoljno nezaposlenih Hrvata koji trebaju posao – to je najčešći odgovor osoba koji ne podržavaju strane radnike (kod njih 46,3 posto).

Njih 35,3 posto smatra da treba povećati plaće pa će se iseljeni Hrvati i vratiti. Jedan dio muče demografske promjene i pad broja Hrvata u vlastitoj državi, i takvih je 11 posto. Dok ima i onih koji smatraju da strani radnici nemaju nikakvih prava kod nas pa dok se to ne riješi, ne trebamo ih uvoziti i to misli 4,5 posto ispitanika. Zanimljivo je da se s tvrdnjom da stranci kod nas rade naporne, nesigurne i slabo plaćene poslove slaže više od dvije trećine ispitanika (72,4 posto ispitanika). Ipak, s time se ne slaže njih 19,6 posto, donosi Net.hr.

Da ih se naziva pogrdnim imenima na ulici u trgovinama, kafićima – uvjerena je četvrtina ispitanih, odnosno njih 25,8 posto. A da to isto im se događa na radnom mjestu – 18 posto. Manje je onih koji tvrde da se stranim radnicima fizički prijeti (to misli njih 13,5 posto). A njih 11 posto kao problem navode i nemogućnost unajmljivanja stanova. Potom da ih se odbija poslužiti, primjerice, u restoranima ili trgovinama (4,7 posto). Njih 4,6 posto navodi i da su fizički napadi česti.

fOTO: Ilustracija
sjever.hr/net.hr
09.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.