Now Reading:
Procurile poruke policije iz tajne grupe na WhatsAppu, ilegalno su odvraćali imigrante? U grupi i visoki dužnosnici MUP-a?
Full Article 2 minutes read

Procurile poruke policije iz tajne grupe na WhatsAppu, ilegalno su odvraćali imigrante? U grupi i visoki dužnosnici MUP-a?

U grupnom razgovoru u WhatsApp grupi govori se o broju zatečenih skupina, lokacijama gdje su pronađeni, njihovim nacionalnostima, a na mnogima se vide i lica privedenih.

Nizozemski neprofitni istraživački portal Lighthouse Reports u studenom je prošle godine dobio 60-ak snimki zaslona za koje tvrde da sadrže komunikaciju pripadnika hrvatske policije. Naziv grupe iz koje su potekli ‘screenshotovi’ je “OA Koridor II-Zapad” i u njoj se nalaze kontakti 33 policijska dužnosnika, dvije glasnogovornice MUP-a i zamjenika glavnog ravnatelja policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, piše Dnevnik.hr, a prenosi 24 sata.

Apsolutno smo ustanovili da su poruke autentične – kazao je u razgovoru za Telegram Klaas van Dijken, suosnivač i direktor Lighthouse Reportsa, a prenosi 24sata.

Dnevnik.hr doznaje kako su se u grupi dijelili osobni podaci, fotografije, nacionalnost, lokacije i informacije o postupanju prema 1337 osoba.

Bivši ministar policije Ranko Ostojić kaže kako on ne može znati jesu li poruke autentične te da može postojati samo jedan razlog za takav način komunikacije.

-Ja mogu jedino zaključiti da se skriva redovna službena komunikacija. Nepojmljivo bi bilo da se takvi podaci, ne navodeći sad imena, zvanja i osobe koje se sad tu nalaze, ali tu se radi o rukovodećim policijskim službenicima koji, ako su na ovaj način postupali, sigurno krše puno zakona – rekao je Ostojić za Dnevnik.hr.

Istraga je zajednički projekt Lighthouse Reportsa, Nove TV, Telegrama, Der Spiegela, Novosti i ORF-a. Njihovi novinari kontaktirali su 33 osobe iz grupe. Od 33 ljudi, 28 ih se javilo na telefon. Od njih 28, četvero ih je tvrdilo da ne radi u policiji, 22 je potvrdilo svoj identitet.

O situaciji se oglasio i MUP koji poručuje kako se ne krše zakoni te dovode u pitanje autentičnost screenshotova.

Video i fotografije možete pogledati klikom na link.

Foto: screenshoot twitter Lighthouse Reports
sjever.hr/dnevnik.hr/24sata.hr/twitter Lighthouse Reports
06.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.