Now Reading:
Veleposlanik Republike Irske Nj.E. Ruaidhri Dowling posjetio Koprivničko-križevačku županiju: Veliki potencijal za suradnju je turizam
Full Article 3 minutes read

Veleposlanik Republike Irske Nj.E. Ruaidhri Dowling posjetio Koprivničko-križevačku županiju: Veliki potencijal za suradnju je turizam

U nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji u ponedjeljak je boravio veleposlanik Republike Irske Nj.E. Ruaidhri Dowling, a dočekali su ga župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac te predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, HGK ŽK Koprivnica i Obrtničke komore KKŽ.

Župan je veleposlaniku Dowlingu poželio dobrodošlicu te mu zahvalio na interesu za koprivničko-križevački kraj, upoznavši ga s osnovnim informacijama o županiji. Kroz prezentaciju je predstavio kapitalne projekte u obrazovanju i zdravstvu, s naglaskom na županijski Centar kompetentnosti i novih pet školskih sportskih dvorana, kao i gospodarske pokazatelje, odnosno najveće gospodarske subjekte na ovom području.

Bilo je riječi i o velikim državnim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge i aglomeracijama, kao i o prirodnim i kulturnim bogatstvima, gdje je župan istaknuo naivnu umjetnost kao posebnost naše županije. Govoreći o planovima za budućnost, župan je predstavio projekte koji su uključeni u Razvojni sporazum te ostale investicije, poručivši veleposlaniku kako Hrvate i Irce vežu mnoge sličnosti koje mogu biti osnova za suradnju u mnogim područjima i još veće zbližavanje dvaju naroda.

Veleposlanik Dowling pohvalio je Županiju na brojnim projektima i investicijama koje provodi, što je pokazatelj kompetentnosti Županijske uprave, dodavši kako je Irska predana stvaranju uspješnih suradnji s mnogim krajevima Hrvatske, prvenstveno kroz sektor kulture. Također je pohvalio županijsko gospodarstvo te ulaganje u obrazovanje i infrastrukturu, kao zalog za budućnost i motiv mladima da ostanu živjeti i raditi na ovom području. Kao veliki potencijal za suradnju istaknuo je turizam, spomenuvši interes Iraca za raznolike mogućnosti koje nudi kontinentalni turizam, obzirom da su s našom obalom već dobro upoznati.

Viša stručna suradnica Renata Lohajner iz HGK ŽK Koprivnica veleposlaniku je predstavila podatke koji se tiču vanjskotrgovinske razmjene na državnoj razini, gdje je Koprivničko-križevačka županija prošle godine u Irsku izvezla 50 milijuna eura vrijednosti roba i usluga, a uvezla 106 milijuna eura.

Aktivnosti PORA-e Razvojne agencije predstavila je ravnateljica Melita Birčić, koja je naglasila kako je PORA regionalni koordinator za područje naše županije, čiji poslovi, prije svega, obuhvaćaju strateško planiranje i regionalni razvoj te pružanje stručne pomoći javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi razvojnih projekata. PORA je tijekom 15 godina pružila stručnu pomoć u pripremi i provedbi 370 projekata vrijednosti gotovo 200 milijuna eura, a ravnateljica je naglasila kako su zainteresirani za nova partnerstva koja će im omogućiti stjecanje znanja i razmjenu iskustava.

U daljnjem razgovoru, župan i veleposlanik naglasili su važnost njegovanja prijateljskih odnosa dviju zemalja koje dijele mnogo toga zajedničkog, a posebno jaku povezanost s nacionalnim identitetom i domovinom.
Župan je veleposlaniku Dowlingu još jednom zahvalio na dolasku i pozvao ga u posjet županijskom Centru kompetentnosti te mu je u spomen na ovaj susret poklonio fotomonografiju „Koprivničko-križevačka županija“.

sjever.hr
04.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.