Now Reading:
Očekuje li nas masovni štrajk liječnika? “Od ministra nismo čuli ništa novo”
Full Article 3 minutes read

Očekuje li nas masovni štrajk liječnika? “Od ministra nismo čuli ništa novo”

Nakon sastanka s resornim ministrom Vilijem Berošem, predsjednica liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić poručila je da nastavljaju s pripremama štrajka jer nisu dobili konkretne rokove za ispunjenje svojih zahtjeva, a među njima je i uredba od oko 74 milijuna eura godišnje, prenosi Index.

Nismo čuli ništa novo niti smo dobili traženi konkretan datum kada će uredba o koeficijentima liječnika biti objavljena u Narodnim novinama – izjavila je nakon sastanka s ministrom zdravstva.

Naime, ministar je u ponedjeljak na sastanak pozvao pet krovnih liječničkih udruga koje su 18. ožujka organizirale veliki liječnički prosvjed u Zagrebu, tražeći uz ostalo i donošenje uredbe o koeficijentima. Nakon sastanka iznio je procjenu troška tražene uredbe od oko 74 milijuna eura godišnje te poručio da će se za dva dana pisanim putem obratiti liječnicima s obećanjima za koja misli “da su u ovom trenutku utemeljena”.

Predsjednica Sindikata istaknula je da su tražili aktivno uključivanje u dijalog premijera Andreja Plenkovića kako bi se ubrzao postupak međuresorne suradnje za ispunjenje njihovih zahtjeva.

-No nismo dobili datum ni za to kada će nas primiti premijer – rekla je.

U međuvremenu Hrvatski liječnički sindikat nastavlja s pripremama za štrajk, o kojemu će odluku donijeti sindikalna skupština do kraja tjedna.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić istaknuo je da je premijer s liječničkim udrugama posljednji put razgovarao prije tri i pol godine. Očekivali su, kaže, da će ih premijer primiti nakon najvećeg prosvjeda liječnika u povijesti Republike Hrvatske, koji su organizirali prošloga mjeseca, no ništa se nije dogodilo.

Ministar Beroš istaknuo je utemeljenost donošenja uredbe. Ona je, kaže, u završnoj proceduri donošenja i financirat će se iz proračuna HZZO-a. Priznao je da se “poskliznuo ” kada je prošle godine udrugama iznio neke rokove za ispunjenje njihovih zahtjeva te zato više nije želio iznositi nikakve rokove. Upitan za pripreme štrajka, odgovorio je protupitanjem – je li to legitimno.

Potvrdio je da je razgovarao s premijerom o zahtjevima liječničkih udruga te rekao da su raspisane 922 specijalizacije za primarnu zdravstvenu zaštitu što je komentirala i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

-Prema Demografskom atlasu HLK-a, na današnji je dan na specijalizaciji 291 liječnik iz obiteljske medicine. To nije dovoljno za nadoknaditi ni prazne ambulante bez doktora, a kamoli one u kojima rade stariji od 65 godina – rekla je Ban Toskić upozorivši da u idućih pet godina 40 posto pacijenata ostaje bez svog liječnika.

www.sjever.hr / index.hr
03.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.