Now Reading:
Topličkim krajem ovih dana orit će se KAJ! Počela je manifestacija posvećena znamenitom ilircu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom koji je propagirao vrijednost govorenja na materinskom jeziku
Full Article 3 minutes read

Topličkim krajem ovih dana orit će se KAJ! Počela je manifestacija posvećena znamenitom ilircu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom koji je propagirao vrijednost govorenja na materinskom jeziku

U čast Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, znamenitom Varaždincu, povjesničaru, književniku i političaru koji je prije točno 180 godina u Hrvatskom saboru održao svoj znameniti, prvi govor na hrvatskom jeziku, u Varaždinskim Toplicama po treći se put održavaju Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka”.

Razvijanje svijesti kod mladih o važnosti očuvanja zavičajnoga govora te poticanje na kajkavsko pjesničko stvaralaštvo glavni su ciljevi Festivala i Smotre koje organiziraju Europski talent Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik – osnovne škole.

Na natječaj Smotre pristiglo je 137 pjesama učenika od petog do osmog razreda iz svih županija kajkavskoga govornog područja, a stručno povjerenstvo je odabralo 22 pjesme koje će autori na Smotri sami izvesti, dok je 40 pjesama objavljeno u zbirci „Kaj je naša duša i naša popiefka”.

Festival je u Kongresnoj dvorani hotela Minerva otvorila zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasivši da su varaždinski i toplički kraj bili Kukuljevićev rodni zavičaj, njegovo životno boravište.

– Naša želja i cilj je da mladi budu svjesni svog nacionalnog identiteta i važnosti materinjeg jezika. Stoga ih potičemo da stvaraju na kajkavskom jeziku, jeziku kojeg su usvojili kao prvi jezik. Samo tako, prenoseći tu svijest o važnosti i ljepoti našeg “kaja”, očuvat ćemo to veliko bogatstvo – rekla je Zagorec te izrazila zadovoljstvo činjenicom što je na ovogodišnji natječaj pristiglo doista  mnogo pjesama učenika iz svih županija kajkavskog govornog područja.

Zamjenica župana istaknula je da ju posebno veseli što će pjesme na pozornici u Varaždinskim Toplicama izvesti sami autori, odnosno talentirani učenici.

Govoreći o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, toplička gradonačelnica Dragica Ratković kazala je da je on veći dio svog života živio na Tonimiru, gdje je skladao svoja najbolja djela.

-Moram pohvaliti rad našeg Ogranka Matice hrvatske koji je prvi i drugi svezak njegove neobjavljene zbirke objavilo i ugledali su svjetlo dana. Grad Varaždinske Toplice u suradnji s Maticom hrvatskom ove godine, u spomen na 180 godina od njegovog povijesnog govora, postavljamo bistu u našem parku, posvećenu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i normalno je da se manifestacija posvećena njemu i njegovom djelu održava upravo u Varaždinskim Toplicama – izjavila je Ratković.

Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnost za hrvatski jezik za osnovne škole rekla je da je Festival posvećen Kukuljeviću i nosi njegovo ime upravo zbog toga što je on znameniti Ilirac koji je propagirao idejom važnost i vrijednost govorenja na materinskom jeziku.

-Mi festivalom i smotrom želimo upravo tu ideju nastavljati i dalje te učenicima i mladim osobama razvijati svijest o tome koliko je važno njegovati svoju baštinu, govoriti svojim zavičajnim govorom, odnosno kajkavskim jezikom. Uz učenike, koji su doista bitni kao mladi naraštaj kojem moramo usađivati svijest o važnosti govorenja materinskim jezikom, tu su svakako važni i učitelji koji ih potiču na pisanje i nadamo se da ćemo tim smjerom i putem nastaviti i dalje – rekla je Sedlar.

Nakon svečanog otvorenja, prof. Valentina Šinjori predstavila je iskustvo sastavljanja Knigice kajkavčice, čitanke kajkavskih tekstova za osnovnoškolce. Smotra je počela kazivanjem pjesama učenika 5. i 6. razreda, a u drugom dijelu pjesme će kazivati učenici 7. i 8. razreda. Smotra će završiti dodjelom nagrada i zahvala učenicima i voditeljima.

a.kučić/sjever.hr
31.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.